2.Mesut Kimdir?
2.Mesut Sultan 2. İzzettin Keykavus’un büyük oğludur. Babası Kırım’da bulunduğu sırada Gıyasettin Mesut’u kendinden sonra gelecek padişah ilan etmiştir. 677 senesinde yani 1278- 1279 senelerinde 2. İzzettin Keykavus’un vefatının ardından Kırıma geçen Gıyasettin Mesut deniz yoluyla Sinop’a gelmiştir. Kastamonu uç beyi Çobanoğlu Muzafferüddin Yavlak Arslan 2. Mesut’u, Moğol valisinin yanına ardından İlhanlı hükümdarının yanına 2. İzzettin’i götürmüştür.
İlhanlı hükümdarı Erzurum, Erzincan, Sivas, Diyarbakır ve Harput’un idaresini Mesut’a vermiştir. İlhan hükümdarının vefatından sonra yerine geçen Ahmet, Selçuklu coğrafyasını onunla 3. Gıyasettin Keyhüsrev 1266- 1284 yılları arasında paylaştırıldığını açıklayan bir metinle ilan edildi. Fakat 3. Gıyaseddin Keyhüsrev böyle bir duruma razı gelmedi. Moğolların Anadolu Devlet Adamına Kongurtay ile Vezir Ali’yi yanına alarak İlhanlı Devleti hükümdarının yanına görüşmek üzere yola çıktı.
Ahmet Teküdar rakibi Argunun Kongurtay ile birleştirerek kendisiyle itibari ile olumsuz bir mevzunun gündeme geldiğini öğrenip onlara karşı bir hücumda bulundu. Keyhüsrev’in yolculuğunun tamamlanmamasına sebep oldu. Keyhüsrev tahta çıkmadan bir süre daha İlhanlı Devleti’nin hanına ulaşmaya başardı. Fakat Ahmet mücadeleyi kaybetti ve İlhan Devleti’nin yine hükümdarı değişti.
Yeni devlet adamı Argun Han Mesut’u Selçuklu sultanlığı ve hükümdarlığına tayin etti. 3. Gıyaseddin Keyhüsrev bu sayede vefat ettirilmesi sağlandı. Tebrizden Anadolu’ya hükümdar olarak dönen Gıyasettin Mesut önce Kayseri’ye ardından Konya’da hükümdarlığını ilan etti. Hükümdarlığını ilan ettiği sene 1284 senesidir. 2. Mesut’un hükümdar olduğu ve 3. Keyhüsrev’in vefat ettiği tarihlerden itibaren farklı rivayetler bulunmaktadır. Sultan Mesut’un Anadolu Selçuklu tahtına oturması birçok Saltanat Savaşları’ndan çıkan halk için önemli bir ümit kaynağı olmuştur.
Fakat kendinden önceki hükümdarlar gibi hiçbir şey yapmayarak sadece gölgede kalarak bir hükümdarlık sistemi kurulmuştur. Kumandanları ile İlhanlı ve hükümete Anadolu’da idare eden valiler ve vezirlerin hakimiyeti altında girmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti hem İlhanlı Devletine haraç ödüyor hem de Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu coğrafyasında bulunan Moğol Şehzade ve kumandanların vezirlerin idaresindeki askerlerin ihtiyaçlarını kendi bütçesinden verir bir halde idi.
Anadolu’ya Moğol askerlerinin gelmesi ile beraber halktan vergi alınması daha fazla oldu. Bu durumda beraberinde açlığı ve sefaleti getirdi. Anadolu coğrafyasında halk Moğolların vergi sonucu ile artan vergileriyle boğuşuyor, aynı zamanda Türkmen saldırılarına karşı dayanmaya çalışıyordu. Selçuklu yüksek devlet adamlarının yolsuzluklarına katlanmak zorunda bırakılan halk artık düzen tutturamıyor bir hale geldi. Konya ve civarında düzeni sağlamak oldukça zorlaşan Anadolu coğrafyasında Karamanoğulları ve Eşrefoğulları Anadolu Selçuklularını tehdit etmeye başladı.
Sultan 2. Mesut’un Kayseri’de yerleşmesini fırsat bilen 3 Gıyaseddin Keyhüsrev ailesine alarak Konya’da tahta çıktı. Kendisini desteklemeleri için Karamanoğlu Güner Bey, Vezir Eşrefoğlu, Halil Bey’i de aynı şekilde vezir ilan etti. 2 vezirini de yanına alarak tahta çıktığını ilan eden 3. Gıyaseddin Keyhüsrev fazla geçmeden dönemindeki karışıklıklar nedeniyle vefat etti.
3 Alaaddin Keykubat dönemi itibariyle ülkede isyanlar ve zulümler devam etmek zorunda kaldı. Bu dönemde bir Moğol Noyan’ı isyanda bulundu. Fakat çok geçmeden o da öldürüldü. Fazlasıyla kötü bir idare de bulunan 3. Alaaddin Keykubat dönemde Anadolu halkından fazlası ile vergi alarak birçok parayı topladı.
2.Mesut Ölümü
Sivas Malatya Divriği ve diğer bölgelerde bulunduğu zulüm ve haksızlıklar nedeniyle Moğolları bile rahatsız edecek kadar ileriye gitti. Bu sayede 3. Alaaddin Keykubat tahtan indirildi. 2. Mesut iki kez Anadolu Selçuklu hükümdarlığına çıkartıldı. 1302 senesinde çıkartılan 2. Mesut ikinci hükümdarlık süresi boyunca başarısız olduğu bilinir. 1304 senesinde Noyan ile birlikte Aksaray Niğde bölgesi aralarında bir bölgede yer alan Dulhisar bölgesinde Cabioğlu Devleti’ni kuşattı. Fakat aynı dönemde Gazan Han vefat haberi geldiği için kuşatma geri çekilmek zorunda kaldı.
- Mesut hasta yatağında 1308 yılında Kayseri’de gözlerini yumdu. Kendi hükümdarlık sürdüğü son yıllarda maddi sıkıntılar içinde geçirdiği bilinir. Aynı zamanda hükümdarının borçları ve Moğolların bitmeyen istekleri yüzünden kendini zehirlediği söylenir. 2. Mesut Anadolu Selçuklu Devleti’nin son devlet hükümdarıdır. Onun ardından bir hükümdar gelmiş fakat Moğollar tarafından hükümdar kabul görmez ve tabiri caizse hükümdar olarak aksettirilmez. Anadolu Selçuklu hükümdarlarının sonuncusu 2. Mesut olarak bildir.
Yorum gönder