4 Adet Marka Yaratma Stratejisi
Herhangi bir sektörde oluşturmak istediğiniz markanız, hizmet amacınız kadar önemlidir. Yani marka adınız müşterilerinizde ilk izleniminizden sektördeki varlığınıza kadar üzerinizde genel bir algı belirler. Bu nedenle doğru adımlarla ve stratejilerle oluşturulan her marka ayakta kalmayı başaracaktır. Markalaşma süreci biraz uzun ve zorludur ancak doğru yollar izlenildiği sürece kolayca aşılabilir. Tüketicinin değişen talebi ve hızla değişen ortamlara uyum sağlayabilen bir marka olabilmek de bu yollardan geçmektedir. 4 Adet Marka Yaratma Stratejisi;
1. Marka Nasıl Oluşturulur?
Marka, herhangi bir sektörde bir iş yapmak isteyen kişinin anılacağı isimdir. Yani nasıl ki doğduğumuz anda bizlere isim veriliyor, bir marka oluşturulduğu zamanda da bir isime sahip olmalıdır. Marka stratejisi ise markanın muhatabı olan kişileri elde tutmak ve markanın adını daha da çok duyurmak için yapılan eylemlerdir. Marka oluşturmak istediğiniz zaman markanızın adından önce hangi stratejileri uygulayacağınızı ve markanızın nasıl bir şey olmasını istediğinizi belirlemelisiniz. Aksi halde netlik kazanmayan durumlar markanızın geleceğini olumsuz etkiler ve uzun vadeli bir marka olamaz. Bu nedenle marka oluşturmada en temel nokta strateji ve muhatabın algısıdır.
2. Markayı Oluşturan Bileşenler Nelerdir?
Markalaşma alanında uzmanlaşmış kişilerin gözlemlerine göre uzun soluklu bir marka için en önemli bileşen müşteriyi tutabilmektir. Yani gerek kalite açısından gerekse de uygun fiyat açısından markanızın müdavimi kişiler olmalıdır. Ayrıca amacına uygun ilerlemeyen bir marka hiçbir şey elde edemez. Marka oluşturmaktaki amacınız müşterilerinize kaliteli ürünler sunmak ise bunu ufacık bir şeyde bile ucuza kaçmadan yapmanız gerekir. Aksi halde ucuz iple dikilmiş pahalı kumaş er geç sökülecektir. Kalite amacınız doğrultusunda markanızı geliştirmeye çalışırken fikirlerinizde tutarlı olmak da bir diğer önemli bileşendir. Yani işe kaliteli olmak ile başlayıp uygun fiyat garantisi vermekle devam edemezsiniz. Tutarlı olmak diğer tüm bileşenlerden en kolayıdır aslında. Yani bir kumaşı dikmeye başlarken siyah iplikle başlamak ve siyah iplikle bitirmek gibi kolay bir şeydir. Amacınız her ne olursa olsun işinizde tutarlı olduğunuz kadar duygusal bağlarınız da kuvvetli olmalıdır. Müşterilerinize sadece satış yaptığınız ya da parasal kaynağınız gözüyle bakmadan daha dostane ilişki kurmak markalaşma bileşenleri içerisinde önemi bir yer tutar. Ayrıca kendi markasıymış gibi çalışan personeller bulmak da markanızı büyütmeye büyük kolaylıklar sağlar.
3. Marka Çalışanlarının Eğitimi
Markanızı savunan ve benimseyen çalışanları bir araya getirdiğinizden emin olmalısınız. Bunun için çalışanlarınızı eğitme konusunda ucuza kaçmamalı ve onları da eğitim için teşvik etmelisiniz. Aksi halde verimli çalışmayan personel markanızı aşağı çekebilir. Çalışanlarınızın çalışma alanlarına gösterdiğiniz özeni dinlenmeleri için ayırdığınız alana da göstermelisiniz. Böylelikle çalışanların performansı artar ve markanız adına daha verimli işler ortaya çıkarırlar.
4. Marka Adını Duyurma
Oluşturmuş olduğunuz markanızın adını duyurmak teknolojinin hayli gelişmiş olduğu şu zamanda çok da zor değildir. Ancak insanlar yeni olan bir şeye he zaman bir adım geriden bakarlar. Bu nedenle çalışanlarınızla ve savunucularınızla aranızdaki bağ bu noktada da devreye girmektedir. Siz marka sahibi olarak tüm sosyal mecrada reklam yaptığınız zaman markasını tanıtıyor olarak algılanırsınız. Ancak herhangi bir çalışanınız sizin markanızın reklamını yaptığı zaman tüketicilere daha inandırıcı ve cazip gelir. Böylece sizi tercih eden bu kişi zamanla sizin reklamınızı yapar ve bu döngü bu şekilde sürer gider. Yani kocaman pankartlara ya da şaşalı sloganlara harcadığınız parayı ve eforu duygusal bir bağ ile çalışanınız tarafından kolayca halledebilirsiniz.
Yorum gönder