4. Kılıç Arslan Kimdir?
- Kılıç Arslan 1265’de vefat etmiştir. 1260 ve 1265 seneleri içersinde hüküm sürmüştür. Türkiye Selçuklu sultanı olan 4. Kılıç Arslan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in çocuğudur.
1243 senesinde Kösedağ Savaşı’nda Moğol devlet adamı Noyan’a karşı bir yenilgi Antalya’ya gitmiş ve 1246 senesinde orada vefat etti. Önceden tahta 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in büyük çocuğu 2. İzzettin Keykavus hüküm sürmek için geçmiştir. Aynı yıl içerisinde erkek kardeşi 4. Kılıç Arslan Moğol Hanı tahta çıkma seremonisinde bulunmak için elçi görevi ile Moğolistan’a gönderilmiştir. Moğollar 4. Kılıç Arslan’dan bu durumda karşı oldukça mutluluk duyarak Türkiye Selçuklu sultanı olarak 4. Kılıç Arslan’ı devlet büyüğü ilan ederler.
Kılıç Arslan 1248 yılında Sivas’ta hüküm sürmek için tahta çıkar. Böylece 2. İzzettin Keykavus ve 4. Kılıç Arslan ile beraber hüküm sürmek için taht dolayısıyla padişahlık yüzünden tartışmaları başlamış olur. 3. ve en küçük kardeşi olan 2. Alaeddin Keykubat da bu taht kavgalarını dahil olmuştur. Sonra Anadolu’nun ileri gelen vezirlerinden biri üç kardeşin ortak bir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyler ve öylelikle üç kardeş ortak olarak saltanat sürmek için 1249 senesinde Anadolu Selçuklu Devleti’nde 8 yıl sürecek bu iktidar dönemi başlatır.
- İzzettin Keykavus Kızılırmak Nehri’nin batısında hüküm sürer. 4. Kılıç Arslan ve 2. Alaaddin Keykubat ve Kızılırmak’ın doğusunda hükümdarlık sürmüş olur. Moğol komutan Noyan tekrar Anadolu coğrafyasına bir sefer düzenler. Aksaray yakınlarında 2. İzzettin Keykavus’un askerlerine yenilgiye uğratılır ve böylelikle Anadolu coğrafyası tamamen Moğol egemenliğine eline girer. Üçlü iktidar dönemi 2. Alaaddin Keykubat’ın 1257 senesinde bilinmeyen bir nedenden dolayı vefatından sonra biter. 1260 yılında 2. İzzettin Keykavus Konya’yı bırakarak Kırım’a gitmek zorunda kalır ve 1279 senesinde orada vefat eder. 4. Kılıç Arslan 1260- 1265 seneleri arasında tek başına hükümdarlık sürmeye devam eder. Kılıç Arslan Silifke’yi Ermenilerden alır. Devlet adamı olan Pervane yüzünden Trabzon Rum Devleti’nden Sinop’u alır.
Yorum gönder