×

Evlilik Danışmanlığı Alınması Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Evlilik Danışmanlığı Alınması Gerektiği Nasıl Anlaşılır

Evlilik Danışmanlığı Alınması Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Evlilik Danışmanlığı Alınması Gerektiği Nasıl Anlaşılır? Aile terapisi bazı durumlarda çiftlerin ihtiyacı olan en önemli hizmetler arasındadır. Her ne kadar eşiyle tartışmayı ve olumsuz bir aile hayatını hiç kimse tercih etmese de, elde olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Eğer aileyi sonlandırmamak isteniyorsa, bu durumda ilgili konular oturulup konuşulmalıdır. Böylece bir çözüm de bulunabilir. Ancak bazı durumlarda bu bile yetersiz gelebilir. Terapi almak da burada devreye girer. Ancak öncesinde bazı şeylerin de bilinmesi gerekir;

  1. Evlilikte bulunan problemlerin yalnız çözülemeyeceği kabul edilmelidir.
  2. Partnerlerin her ikisi profesyonel destek almak için kararlı kararlı olmalıdır.
  3. Boşanmaya dair karar alınsa bile başvuru yapılabilir.
  4. Terapi en az 3 ay sürmelidir.
  5. Terapist her iki çifti aynı anda görmelidir.
  6. Bazı hareketlere son verilmesi söylenmişse uyum gösterilmelidir.
  7. Değişmesi gereken konularda hem fikir olunmalıdır.
  8. Görüşmelerde her iki partnere görevler verilir.
  9. Çocuk varsa ve kararlar onların geleceğini etkileyebilecekse, onun yüksek yararı gözetilir.

Peki, bu duruma nasıl karar verilir? Burada dikkat etmeniz gereken maddeler şöyledir;

  1. Arada konuşmaların hemen hemen gerçekleşmemesi
  2. Önemsiz durumların tartışılması
  3. Konuşmaktan korku duyulması
  4. Sevginin ceza olarak azaltılması
  5. Ona karşı düşman tavır alınması
  6. Sır saklanması
  7. Evlilik dışı ilişki

Eğer bu gibi maddeler sizin için geçerliyse ve konuşarak çözülemiyorsa mutlaka danışmana gidilmelidir.

Evlilik Danışmanlığı Alınması Gerektiği Nasıl Anlaşılır

Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisi aynı zamanda aile danışmanlığı olarak da bilinir. Burada temel olarak partnerlerin evliliklerindeki problemlerini keşfetme, kavgalarını çözme ve birlikteliklerini geliştirmeleri amaçlanır. Eğer bu mümkün değilse güzel bir şekilde ayrılmaları sağlanır.

Bu terapilere her iki partner aynı anda katılmalıdır. Zira sorunların çözülmesi için terapist her iki kişiyi de dinlemeli, buna göre değerlendirmeler yapmalıdır.

1.      Arada Konuşmaların Hemen Hemen Gerçekleşmemesi

İlişkilerde temel olan iletişim kurabilmedir. Böylece sadece mutlu ve üzüntü gibi durumlar paylaşılmaz. Her konuşma ilişkiyi bir sonraki seviyeye taşır. Kişilerin sorunları, aklına takılanlar ve kaygıları da böylece ortaya çıkar.

Konuşmamak bunların gizli kalmasına neden olur. Ayrıca çiftler de birbirinden habersiz hale gelir. Eğer eşiniz ile çok az yahut neredeyse hiç konuşmuyorsanız evlilik danışmanı düşünmeniz önerilir. Böylece aranızdaki sorun etkili bir şekilde çözülebilir.

2.      Önemsiz Durumların Tartışılması

Tartışma her ilişkide olan bir durumdur. Burada bilinmesi gereken aslında olumlu bir yapıda bulunmasıdır. Zira kişiler düşündüklerini tartışma yoluyla bile olsa dile getirdiği için problem büyümeden çözülebilir.

Ancak bu her durumda geçerli değildir. Bunların çok olması ve çok önemsiz meselelerin tartışılması büyük problemler olduğuna işaret eder. Eğer tartışma sonrası nedenini dâhi hatırlamıyorsanız terapi almanız önerilir. Böylece evliliğinizi olumlu yöne çekebilir, sorunların nerede olduğunu keşfedebilir.

3.      Konuşmaktan Korku Duyulması

Aile terapisi alınması gereken bir diğer durum da kişilerin konuşmaktan korkmasıdır. Konuşmak her ne kadar bir insan gereksinimi de olsa, bazı durumlarda konuları dile getirmekten çekince duyulabilir. Bu durumda kişi kendi yaşadığı kaygıları dile getiremediği için büyük bir sorun oluşur.

Eğer herhangi bir konuyu dile getirmekten korkuyorsanız bir danışmana gitmeniz önerilir. Böylece konu neyse bir çözüm de getirmeniz mümkün olabilir.

4.      Sevginin Ceza Olarak Azaltılması

Evlilikte zaman zaman farklı nedenlerden dolayı tartışmalar, kavgalar meydana gelir. Bunun sonucunda partnerler farklı cezalar verebilir. Bu her ne kadar doğal gibi görülse de en önemlisi ilgi, şefkat ve sevginin azaltılmasıdır.

Bu doğrudan karşı tarafta rahatsızlığa, sinire sebep olur. Kişilerde konuşmak istememe, soğukluk da doğabilir. Eğer ceza olması için azaltmaya başlamışsanız veya düşünüyorsanız bir terapiste gitmeniz tavsiye edilir. Aksi durumda sorun büyüyeceği için evliliğiniz de sonlanabilir.

5.      Ona Karşı Düşman Tavır Alınması

Evlilik iki tarafı da içeren bir konudur. Her insan farklı nedenlerden dolayı sinirlenebilir, kızabilir. Bu bazen partneri de içerebilir. Ancak bu durum düşmanlık anlamına gelmez. Eğer yavaş yavaş eşinizi düşman olarak görmeye başlamış, buna göre hareket etmeye karar vermişseniz ciddi sorunlar olduğuna işaret eder.

Evlilik danışmanı için başvuru yapılmazsa bu durum evliliğin sona ermesine neden olabilir. Eğer konuşarak çözemeyeceğinize inanıyorsanız konuyu partnerinize açmanız ve profesyonel yardım almanız önerilir.

6.      Sır Saklanması

Her insanın kendi mahremiyeti vardır. Bu evliliklerde bile geçerlidir. Kişiler bazen bazı durumları kendine saklamayı, gizli tutmayı tercih edebilir. Bunun çok sayıda sebebi vardır. Ancak bilinmesi gereken, bunun her durumda geçerli olmadığıdır.

Eğer bir konu sadece kişiyi ilgilendiriyorsa gizli tutulabilir; ancak gerek evliliği, gerekse partneri ilgilendiriyorsa sır olarak saklanmamalıdır. Zira zaman içerisinde evlilik yapısına da zarar verebilir. Eşin haberi olmadığı için bir önlem almak bir süre sonra mümkün de olmayabilir.  Ayrıca uzun süre sonra söylenmesi tartışmaya sebep verebilir.

Dolayısıyla sır saklamaya başlamışsanız ve bu kapsama giriyorsa danışmanlık almanız önerilir.

7.      Evlilik Dışı İlişki

Gerek sevgililer, gerekse eşler arasındaki ilişkide sadakat ilk sıradadır. Zira ortadan kalktığında kısa sürede sevgi ve ilişki biter. Eğer aklınızdan geçmeye başlamışsa ya da bu tür bir ilişkide bulunmuşsanız, anlamı evliliğinizde belki de söylenmeyen ciddi problemlerin olduğudur.

Dolayısıyla çift terapisi alarak iyileştirmeye çalışmanız veya iyi bir ayrılık planlamanız önerilir.

Yorum gönder