×

Flört Şiddeti Psikolojik, Duygusal ve Cinsel Şiddetler Nelerdir?

flört şiddetin psikolojik

Flört Şiddeti Psikolojik, Duygusal ve Cinsel Şiddetler Nelerdir?

Günümüzde özellikle gençlerde sıklıkla rastlanılan davranışlardan birisi olan flört şiddeti için pek çok kişi, flört şiddetin psikolojik, duygusal ve cinsel şiddetler nelerdir sorusuna yanıt aramaktadır. Flört şiddeti ile ilgili sorular oldukça fazla merak edilmektedir. Peki, gençler arasında yaygın bir şekilde görülen flört şiddeti nedir?

Flört Şiddeti Nedir?

Pek çok kişinin maruz kalmasıyla birlikte araştırma içinde olduğu konulardan biri de flört şiddetidir. Flört şiddeti, kişilerin bir ilişki içindeyken ya da ilişki bittikten sonra çiftlerden birinin ya da birbirinin üzerinde baskı kurma, kontrol etme ve zarar verecek davranışlarda bulunması anlamına gelmektedir. Bu şiddet türü için pek çok flört şiddeti makale adı altında bilgi paylaşımları yer almaktadır. Bu makalelerde, kişilerin bu şiddeti farklı biçimlerde uyguladıklarını görülmektedir. Bu türler, psikolojik şiddet, duygusal şiddet ve cinsel şiddet olmak üzere ayrılmıştır.

flört şiddetin psikolojik

Psikolojik Şiddet

Flört şiddeti testi içinde en öne çıkan türlerden birisi psikolojik şiddettir. Psikolojik şiddet kişilerin ruhsal sağlığı üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Peki, kişilerin ilişkileri içinde maruz kalabilecekleri ya da uygulayabilecekleri psikolojik şiddetler neler olabilir? Maruz kaldığınızı anladığınız anlan ilişkinizi sonlandırmanız gereken psikolojik şiddetler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Baskı kurarak korkutma
  • Özgüveni zedeleyecek davranışlar
  • Bağırma, hakaret ve küfür
  • Pek çok şeye müdahale etme
  • Tehdit etme
  • Kötü bir şekilde eleştirme
  • Sırlarını başkası ile paylaşma

Duygusal Şiddet

Flört şiddeti makale içinde yer alan bir diğer şiddet türü duygusal şiddettir. İnsanların kolay bir şekilde etkilendikleri pek çok duygusal şiddet yer almaktadır. İlişki içinde maruz kalınan duygusal şiddet şu şekilde belirtilmiştir;

  • Öfke
  • Aşırı kontrol
  • Aşırı ısrar
  • Tehdit ve suçlu hissettirme
  • Aşağılama ve dalga geçme
  • Aşırı kıskançlık
  • İzinsiz paylaşım

Cinsel Şiddet

Flört şiddeti sunum içinde yer alan bir başka şiddet türü ise cinsel şiddettir. Cinsel şiddet hiç kimsenin maruz kalmak istemeyeceği bir türdür. Kişilerin ilişki içinde maruz kaldıkları cinsel şiddetler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Cinsellik için zorlama
  • Hayır cevabını kabul etmeme
  • Utandırma
  • Cinselliğini başkaları ile kıyaslama
  • Taciz ya da tecavüz
  • Doğum kontrol haplarına ulaşımı engelleme

Ergenlerde Flört Şiddeti

Ergenlerde flört şiddeti oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Flört şiddeti genellikle 16-24 yaş arası bireylerde sıklıkla rastlanmaktadır. Ergenlikte döneminde kişiler, partnerleri tarafından yapılan fiziksel ya da cinsel şiddeti fark edebilirken, duygusal şiddeti fark etmekte zorlanırlar. Bu da aileden gelen bir yetiştirme tarzından kaynaklanmaktadır. Özellikle de aşırı kontrol ve aşırı kıskançlık kişiler tarafından çok sevilme olarak adlandırıldığından dolayı gençlerin bunu bir duygusal şiddet olarak düşünmeleri imkansız bir hale gelmektedir. Peki, bu şiddeti anlamanın yolları neler olabilir?

Flört Şiddetine Maruz Kaldığını Anlamanın Yolları

Flört şiddeti sunum için flört şiddetine maruz kalındığını anlamanın yolları da yer almaktadır. Flört şiddetine maruz kalan birinin maruz kaldığını anlamasının en önemli yollarından biri, yapılan olumsuz bir davranışın tekrarlanıp tekrarlanmadığıdır. Partnerlerin ilişkilerinde karşı tarafın olumsuz bir davranış söz konusuysa ve bu davranıştan sonra özür dilenip söz verildikten sonra aynı davranış tekrarlanıyorsa, flört şiddetine maruz kaldığınızı anlamalısınız. Eğer ilişkide kendinizi bir baskı altında hissedip kendinize ait bir alan bulamıyorsanız bu da flört şiddetine maruz kaldığınızın bir göstergesidir.

Flört Şiddetine Çözüm Önerileri

Flört şiddeti ile ilgili sorular arasında çözüm önerileri de yer almaktadır. Flört şiddetine maruz kalmanın cinsiyeti yoktur. Hiç kimse böyle bir şiddeti hak etmez. Çok sevmek ya da çok değer vermek ile şiddete engel olunamaz. Buna bağlı olarak, şiddeti uygulayan kişiye bağlı olan bir durumdur. Şiddet gören kişinin herhangi bir sorumluluğu bulunmaz. Buna bağlı olarak, flört şiddetine maruz kalan pek çok kişi, bu durumdan kurtulmanın yollarına başvurmaktadır.

Eğer ilişki içindeyken partnerinizin bu şiddet eğilimine engel olamıyor ve çözüme kavuşturamıyorsanız, ilişkinin sonlanmaması için başka seçenek kalmamış demektir. Bu nedenle, şiddet gören kişinin gerekli tüm önlemleri alarak ilişkiyi sonlandırması gerekir. Çünkü şiddeti uygulayan kişi için ayrılık, şiddet uygulamaması içi bir neden değildir. Bu yüzden ayrılık sırasında güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Sosyal Medyanın Flört Şiddetine Etkisi

Flört şiddeti pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu şiddetin sıklıkla görüldüğü alanlardan biri de sosyal medyadır. Kişilerin yaşadığı güvensizlik duygusunun ortaya çıkmasıyla, partnerinin sosyal medya şifrelerini isteme, arkadaşlarına müdahale etme, mesajlarını okuma, paylaştığı içeriklere müdahale etme, mahrem olan fotoğraflarını paylaşamaya çalışma gibi pek çok sosyal medya etkisi yer almaktadır.

Bunların yanı sıra, çevrimiçi olma saatlerinin kontrol edilmesi, kiminle mesajlaştığının sürekli sorulması, görüntülü arama, gittiği yerlerin konumunu isteme gibi isteklerde bu etkiye örnek olarak gösterilir. Flört şiddeti ile ilgili sorular arasında sosyal medya etkisi bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Altında yatan en önemli sebeplerden birisi ise güven duygusudur. Güven duygusuna sahip olmayan ilişkilerde bu müdahaleler oldukça sık bir şekilde karşılaşılmaktadır.

Güvenli İlişki

Herkes ilişkisinde şiddeti uygulayan tarafta olabilir şiddet gören tarafta olabilir. Güvenli bir ilişki içinde yer almak isteyen kişilerin ilişkiye başlamadan önce partnerleri ile ilişkilerinin geleceği hakkında konuşmalılar. İlişki içindeyken çıkan konularda ise kişiler oto kontrollerini sağlayabilmeliler. Partneri ile empati yapabilen pek çok kişi güvenli bir ilişki oluşturabilmektedir.

Yorum gönder