×

Hamileyseniz Ayrılıkla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz? Uzmanlar Açıklıyor

Hamileyseniz ayrılıkla nasıl başa çıkabilirsiniz

Hamileyseniz Ayrılıkla Nasıl Başa Çıkabilirsiniz? Uzmanlar Açıklıyor

Hamileyseniz ayrılıkla nasıl başa çıkabilirsiniz? Uzmanlar açıklıyor. Hayatta her zorluk insanlar için derler. Aynı zamanda her zorluğun ardı ferahlıktır da. Ayrılıklar insanlar için, kimi zaman daha da zor olabilecek bir dönemden geçerken bu gerçekleşebilir. Hamilelik dönemi de hassasiyetin daha yüksek olduğu bir süreçtir.

Böyle bir ayrılık sürecinden geçerken hamile olunduğunda, iki kişi için düşünmek gerekebildiği için ve bebeğin iyiliği açısından; sürecin zorluğuna odaklanmak ve üzüntü duymak yerine, yeni bir hayata adım atmak için çaba göstermek çok daha sağlıklı ve faydalı olacaktır; hem siz hem de bebeğiniz için. Şimdi hamilelik döneminde ayrılıkla başa çıkma yolları konusunda yapılabilecek bazı önerilerle devam edelim:

Hamileyseniz ayrılıkla nasıl başa çıkabilirsiniz

  • Suçlama Duygusundan Kurtulmak

Öncelikle böyle bir süreçten geçerken, özellikle hamileliğin de verdiği fazladan hassasiyetin de etkisiyle; kişi kendisini suçlama eğiliminde olacaktır. Bu duygu da olağandır; normal karşılamak gerekir, ancak ne kadar erken atlatılırsa o kadar faydalı olacaktır; her bakımdan. Bazen insanın kendi yolunu açması gerekir ki, yeni bir hayatı daha rahat oluşturabilsin.

Bu yüzden her türlü suçluluk duygusundan sıyrılmak ve yaşanan her olumsuz süreci ait olduğu yerde geçmişte bırakmak çok önemlidir. Aynı zamanda başka insanları suçlamak da, kendini suçlamak gibi insanı aşağı çeken ve fayda sağlamayan bir tutum olacaktır.

Karşınızdaki kişiye ya da farklı insanlara karşı kırgınlık taşıyor olabilirsiniz veya kızgın olabilirsiniz de. Tüm duygularınızı kabul etmek ve bunlarla yüzleşmek önemlidir. Bunları anladıktan sonra ise, her türlü suçlamayı geride bırakmak; yeni ve mutlu bir hayatın başlangıcı olması açısından çok değerlidir.

  • Yeni İnsanlarla Tanışmaya Karşı Tüm Kapıları Kapamayın

Ayrılıkla nasıl başa çıkılır noktasında, her zaman verilen öğütlerden birisidir; çivi çiviyi söker anlayışı. Burada bir istisna, kendinizi yeni insanlarla tanışmak için hazır hissetmiyor oluşunuz olabilir. İlla hemen yeni biriyle tanışmalısınız anlamına da gelmiyor söylediğimiz; esasında sizi strese sokacak her türlü düşünceyi arka plana atabilirsiniz.

Ancak hayatınızda çok iyi olduğuna inandığınız ve tanımak istediğiniz insanları da, bir zorunluluk olarak düşünüp hayatınızdan uzaklaştırmaya çalışmayın. Bırakın hayat, doğal akışında aksın ve mutlu olmak için kendinize hak tanıyın.

  • Yanınızda Olacak

    Bir Kişi Belirlemek

Herkes hayatının bir döneminde kendini yalnız hissedebilir. Ancak bu ayrılık duygusunun verdiği bir yanılgı da olabilir, kurban psikolojisi içine girmeden etrafınıza bakın; size gönülden yardımcı olmak isteyecek bir insan olabilir.

Güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir insanla hamilelik ve doğum sonrası süreçte yan yana olmak kendinizi yalnız hissetme duygusunun önüne geçecek ve bu süreçte vaktinizi sevdiğiniz bir arkadaş ya da yakınınızla geçirebileceksiniz. Hamilelikte ayrılıkla başa çıkmak diğer dönemlere nazaran biraz daha zor gelebilir; ancak unutmayın her zorluğun ardı ferahlıktır.

  • Bir Grubun Parçası Olmak

Yaşanan ayrılık sürecinde ya da tüm zor süreçlerde insanın içinde bulunduğu ruh hallerinden birisi olan ‘bu yalnızca benim başıma geliyor’ duygusudur. Bu şekilde yalnız hissetmenin aslında doğru bir his olmadığını ve başka pek çok insanın da benzer süreçlerden geçebileceğini fark etmek adına bu durum önemlidir. Örneğin eşi olmayan hamile kadınların bir arada olduğu bir terapi grubu ya da tamamen bağımsız ve kafanızı dağıtabileceğiniz neşeli bir arkadaş grubu olabilir.

  • Asla Geri Çekilmeyin ve Yalnızlığa Gömülmeyin

Bazen zor durumlar insanların hayata karşı çekingen hale gelmesine ve bunalımla kendi kabuğuna çekilmesine yol açabilir. Böyle hissedilen anlarda dışarı çıkmaya ve yakın arkadaşlarla görüşmeye özen gösterilmeli; motivasyonu yüksek tutacak hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

  • İyileşmek İçin Kendinizi Zorlamak Yerine Hayatı Akışına Bırakın

Her türlü zorlama eylem; bu kendini daha iyi hissetmek için bile olsa, insanın kendisini yormasına sebep olacağı için doğru bir tutum olmayacaktır. Öncelikle içinde bulunulan durumun farkına varılması ve bir üzüntü durumu varsa bununla yüzleşilmesi ve reddetmek yerine kabul edilmesi önemlidir.

Burada önemli olan bir başka nokta ise; süreci hakkıyla yaşayıp geride bırakabilmektir. Aslında süreci anlayıp, kabul etme evresinde kast edilen durum; daha sonra bu süreci layıkıyla ardınızda bırakabilmek içindir.

  • Ayrılığın En Doğru Seçim Olduğuna İnanıyorsanız Bunun İyi Yönüne Odaklanın

Eğer ayrılığı gerekli görüyor olmasaydınız; elbette bu yola başvurmazdınız. Öyleyse hayatta her şeyin insanlar için olduğunu bilerek ve kendinizi önemsediğiniz için bu kararı verdiğinizi hatırlayarak iyi bir ayrılık düşüncesi üzerinde odaklanın.

Devamlı olumsuz ve üzücü filmleri kafanızda oynatmaya son verip, kendiniz için en doğru olanı yaptığınızı kendinize tekrar edin. Ayrılıkla başa çıkmanın yolları film olarak dönmeye başlasın zihninizde.

Ayrılıktan Sonra Yeni Bir Yaşam Biçimi

Herkes ayrılabilir; herkes anlaşmazlıkları çözemediği noktada daha iyi olmak adına bu yola başvurabilir. Kendiniz için ya da tepki dahi duysanız karşınızdaki insan için sürekli bir suçlama durumunda olmayın.

Siz bir şeyleri ardınızda bırakmak ve daha iyi olacağına inandığınız bir yola girmek için buradasınız. Öyleyse her şeyde bir hayır olduğuna inanın ve olmasını istediğiniz hayatınıza; kendiniz ve çocuğunuz için güzel bir başlık açın.

Belki böylesi çok daha güzel olacaktır. Hikâyenize güvenin, kendinize güvenin ve daha iyi günlere inanmaktan lütfen vazgeçmeyin. Ayrılıkla başa çıkmak zor olabilir ama her şey düzecek inanın.

Yorum gönder