İletişimin İnsan İlişkilerinde Önemi Nedir?
İletişimin insan ilişkilerinde önemi nedir? İnsanlığın var oluşundan bu yana sürdürülen bir kavram; iletişim. Peki, neden bu kadar önemli? Her şeyden önce insanın sosyal bir canlı olduğunu biliyoruz. Bu da demektir ki; diğer insanlarla ve toplumla etkileşim kurma ihtiyacında olan bir varlık olduğunun göstergesidir. Bu ihtiyacın karşılanma yöntemiyse; şüphesiz ki iletişim yoluyla sağlanmaktadır.
İletişimin İnsan İlişkilerindeki Yeri
İletişim; insan hayatının sürdürülmesi için sosyal bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Geçmişten bu yana beden diliyle başlayan ifade süreci; bugünkü halini dillerin şekillenmesiyle almıştır. Günümüzde pek çok farklı dil ve ifade biçimi bulunması; iletişimin bütün insan ve toplumların temel ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
İletişimde Temel Etkenler Nelerdir?
Bir iletişimin sürdürülmesi için gerekli olan birkaç temel etken vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kaynak: Belli bir ihtiyaçtan dolayı; temelde duygu ve düşüncelerin iletilmesi için iletişim sürecini başlatan kişi ya da toplumsal öğeye kaynak adı verilir. İletişimin oluşması için gerekli olan başlangıç noktası olarak düşünülebilir.
- Alıcı: Kaynağın yönlendiği ana hedef olarak düşünülebilir. Aktif ve yüz yüze bir iletişim halinde bu alıcı öğesi değişkenlik gösterebilir.
- Mesaj: Kaynaktan alıcıya yöneltilen temel içeriğe mesaj adı verilmektedir.
- Kanal: İletişimin sağlıklı bir şekilde sağlanması için gerekli olan tüm aracılardır.
Yukarıda saydığımız tüm öğeler; bir iletişimin var edilebilmesi açısından gerekli ve şart olan unsurlardır. Bu etkenlerden birisi olmadığında; etkin bir iletişimin varlığından söz edilemez. Peki, neden iletişim kurarız?
Neden İletişim Kurarız?
Her şeyden önce bireysel bir ihtiyaçtan doğduğunu bildiğimiz iletişimin; bu sebepten dolayı ve doğal olarak toplumsal bir tarafı da vardır. Aslında iletişimin temelde toplumsal bir öğe olduğunu söylemek mümkündür. Zira insanın bir iletişim içinde olabilmesi için karşısında en az bir kişiye ihtiyaç duyar. Bu durum da, iletişimin toplumsal bir etken olarak değerlendirilmesini mümkün kılar.
İletişimi bireysel ve toplumsal bir ihtiyaç olarak değerlendirdiğimizde; neden iletişim kurulduğu noktasında temel bir meseleye de değinmiş olacağız. Peki bu temel ihtiyaçla şekillenen iletişimde yer alan diğer unsurlar nelerdir?
Yaşamı kolaylaştırmak; iletişimi sürdürmek noktasında bir başka temel etken. Dilleri de bu nedenle geliştirdik; ifade biçimlerimiz ne kadar net ve anlaşılır olursa; iletişim kurarken o kadar az bir çaba harcamış olacağız.
Dolayısıyla hayatımızda iletişim ne kadar kolay olursa; yaşam şartlarımızı da aynı oranda konforlu bir alana taşıyacağız. Kişiler arası iletişimin önemi kısaca bu nedenlerle ortaya konulabilir. Bunun yanı sıra iletişimin sürdürülmesinin farklı pek çok sebebinden de söz edebiliriz.
Anlaşılma ihtiyacı; aslında başlangıçtan bu yana üzerinde durduğumuz ihtiyaç kavramının tam tanımıdır. İnsanın var oluşuyla bağdaşan bu olgu, hem toplumla hem diğer tüm insanlarla etkin bir iletişim kurmanın temel anahtarıdır aynı zamanda.
İletişimde Önemli Etkenler
Başlangıçta iletişime dair temel öğelere yer vermiştik. Bunlar; kaynak, alıcı, mesaj ve kanal gibi öğelerdi. Peki, bu kavramların değişimi hakkında ne söyleyebiliriz? Her şeyden önce iletişim de tıpkı yaşam içindeki tüm döngüler gibi değişkendir ve sürekli farklılaşarak ilerler. Dillerin zaman içinde değişimi bile bu hareketliğin kanıtıdır. Örneğin gündelik ve karşılıklı bir iletişimde alıcı ve kaynak öğesi devamlı yer değiştirir.
İletişimde Günümüz Kanalları
İletişim; günümüzde de etkin bir şekilde devam eden ve bu hareketliliğe uyum sağlayan bir unsur. Bu hareketliliğin aynı zamanda bir sonucu olarak farklı iletişim kanalları ortaya çıkmıştır. Günümüzün teknolojik pek çok içeriği daha önce sözünü ettiğimiz yaşamı kolaylaştırma prensibi çerçevesinde düşünüldüğünde ortaya çıkış süreçleri daha net anlaşılmaktadır.
Bugünkü tüm iletişim kanalları yüz yüze olduğu kadar; uzaktan da oldukça seri bir biçimde ve arada kopukluk yaşamadan kurulmaya yönelik tasarlanmıştır. Peki iletişimin dünkü ve bugünkü yeri farklı mıdır? Yani bu değişimler iletişime ne getirmiştir?
Öncelikle uzaktan iletişim kolaylığı; sonuç olarak beraberinde küresel bir etkileşim sürecini getirmiştir. Dünya üzerinde çeşitli aralarında iletişim bulunmayan insan topluluğu ve kitlelerini bir araya getirmiş; daha önce görülmemiş bir ağ ile iletişim kurmayı mümkün kılmıştır.
Ancak aynı teknolojinin beraberinde sunduğu değişim öğelerinden birisi olarak; yüz yüze iletişimde bir gerileme olduğunu da söylemek mümkündür. Çünkü bu iletişim öğesine duyulan ihtiyaç; eskiye nazaran azalmıştır. İletişimin ihtiyaçtan doğduğunu söylemiştik. İlerleme süreci de elbette bu alandan hareketle olacaktır.
İletişimle Kendini Tanıma Süreci
Her birimiz aslında manevi olarak birbirimizin aynası konumunda olan insanlarız. Her bir insan karakteri; bizde var olan temel bir duyguya tekabül ediyor. Bu nedenle iletişimde; karşıdaki insanı anlamak ve tanımak demek aslında kendimizi tanımaya yönelik sürekli bir çaba demektir. Bu çaba aynı zamanda gelişmeye dayalı bir süreç olduğu için devamlılık arz eder.
İnsan ilişkilerinde iletişim, bireyin toplumla olan ilişkisine yönelik olduğu kadar; kendi içine yaptığı bir yolculuğu da ifade eder. Her birimiz; iletişim kurduğumuz her insan ve olayla daha farklı şekillenir; yeni bir fikir yapısı edinir ve belli bir iletişim gelişim sürecinin içine gireriz.
İletişim; kendini dış dünyaya ifade edebilme kabiliyeti nedeniyle de çok özel bir yere sahiptir. Bu nedenle hem dış dünyada var olma ve bir toplumun üyesi olma konusunda hem de kişisel bir gelişim sürecinin parçası olarak iletişim çok kıymetli bir öğedir.
Yorum gönder