×

İlişkide Tükenmişliğin Fiziksel Göstergeleri

İlişkide Tükenmişliğin Fiziksel Göstergeleri

İlişkide Tükenmişliğin Fiziksel Göstergeleri

İlişkide Tükenmişliğin Fiziksel Göstergeleri Duygusal tükenme gerek kadınlarda gerekse erkeklerde görülen bir durumdur. Bir ilişkide farklı nedenlerden dolayı kişiler bu anlamda kendini tükenmiş hissedebilir. Bu sadece sevgililerde değil, evlilerde de yaşanabilen bir durumdur.

Ancak bunların semptomlarının neler olduğu birçok kişi tarafından bilinmez ve adı konamaz. Zira bu durumda herhangi bir hastalık bulunmaz ve psikolojik bir durumdur. Burada öncelikle tükenmenin ne olduğuna bakmak gerekir. Bu durum karşıdaki kişiye göre daha fazla zaman, emek, çaba harcama durumunu ifade eder.

Ne var ki bu durum kavga ile karıştırılmamalıdır. Zira ikisi tamamen farklıdır. Burada oluşan duygular gelip geçicidir ve konuşma ile çözülebilen şeylerdir. Ayrıca çoğu zaman farklı durumları etkilemez. Ancak tükenmişlik böyle değildir. Zira gerek sağlığı, gerekse mutluluğu kısacası yaşantının her alanına sirayet eder.

Peki, bunun fiziksel göstergeleri nelerdir? Bunlardan bazıları şöyle sayılabilir;

  1. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
  2. Silik Düşüncelerin Oluşması
  3. Regl Düzensizliği Yaşanması
  4. Saç Dökülmesi
  5. Depresyon
  6. Metabolizmanın Yavaşlaması
  7. Libidonun Düşmesi
  8. Uyku Sorunları
  9. Kilo Almak
  10. Stres
  11. Yorgunluk

Eğer kendinizde tükenmişlik olup olmadığına karar veremiyorsanız, bu fiziksel göstergeler de buna işaret eder.

İlişkide Tükenmişliğin Fiziksel Göstergeleri

1.      Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

İlişkide tükenmiş sendromunun belirtilerinden biri de bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu konuda Ulusal Sağlık Enstitüleri farklı enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi durumların tükenmişlik sonucu olabileceğini belirtir. Dolayısıyla kısa bir zamanda birden fazla hastalığa yakalanmışsanız, tükendiğinizin bir göstergesidir. Zira savunma sistemi zayıflamış böylece bakteri ve virüslere dayanıksız hale gelinmiştir.

2.      Silik Düşüncelerin Oluşması

Tükenmişlik sendromu evreleri dörde ayrılır. Eğer kendinizde bunların olup olmadığını anlamaya çalışıyorsanız, bir diğer madde de silik düşüncelerin yaşanmaya başlamasıdır. Peki, bu nedir?

Eğer kendinize ait düşüncelere yahut farklı bir şeye odaklanmakta, konsantre olmakta problemler yaşıyorsanız anlamı bulunduğunuz ilişkinin sizi tükettiğidir. Ayrıca çevreyi algılamada hemen harekete geçememe ve unutkanlık da tükenmişliğin bir sonucudur.

3.      Regl Düzensizliği Yaşanması

Kadınlarda tükenmişlik göstergeleri nelerdir için bir diğer madde de regl olurken düzenin bozulmasıdır. Zira kortizol üzerinde artış yaşanması, dolaylı olarak düzensizlik oluşturur. Ancak tahmin edilebileceği gibi tek etmen tükenmişlik olmayabilir. Bazı problemlerin haber de verebilir.

Bu sebeple jinekoloğa danışmanız sağlığınız için önemlidir.

4.      Saç Dökülmesi

Duygusal tükenme gerek erkeklerde, gerekse kadınlarda saç dökülmesi olarak da kendini gösterir. Ancak endişelenmeniz için bir durum yoktur. Zira sebebi tükenmeyse geri çıkar. Ancak bazı hastalıkların neticesinde de meydana gelebilir.

Dolayısıyla ani bir şekilde dökülmeye başlamışsa bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

5.      Depresyon

Duygusal tükenmişlik göstergeleri arasında ilklerden bir tanesi de depresyondur. Eğer depresyondaysanız mevcut olan ilişkinizi gözden geçirerek sorunun nerede olduğunu incelemek gerekir.

6.      Metabolizmanın Yavaşlaması

Tükenmişlik sendromu nasıl aşılır? Bunun için partneriniz ile konuşarak duruma çözüm getirmeniz şarttır. Aksi durumda ayrılık söz konusudur. Eğer tükenip, tükenmediğinizi anlayamıyorsanız bunun anlaşılacağı fiziksel durumlardan biri de metabolizmanın yavaşlamasıdır.

Zira duygusal anlamda tükenmişlik, midede problemlere ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep verir. Bahsetmiş olduğumuz kortizol öncelikle metabolizmayı hızlandırsa da, zaman içerisinde bu düşer.

7.      Libidonun Düşmesi

Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Bunun maddelerinden bir tanesi de libidonun düşmesidir. Kortizol yukarıda belirttiğimiz durumlar ile birlikte, libidonun da düşmesine sebep verir. Böylece kişilerin cinsel yaşamında problemler oluşur.

Normal olarak düşünüldüğünde de kişiler duygusal sorunlar yaşadığında aklına en son gelen konu cinselliktir. Bu sebeple tükenmişlik sendromu belirtilerinden şüpheleniyorsanız böylece anlayabilirsiniz.

8.      Uyku Sorunları

Uyku sorunları da duygusal tükenme belirtileri arasındadır. Ancak burada dikkat etmek gerekir. Zira geç saatte yatıp geç kalkan bir insanız veya çok az uyuyan bir kişiyseniz buradan anlamada güçlük yaşayabilirsiniz.

Ancak normal bir düzene sahipseniz ve aniden bozulmaya başlamışsa, ilişkide tükenmeye başladığınızın bir göstergesidir. Zira kişiler duygusal bir konuda sorunlar yaşadığında uyku düzenleri ilk bozulan konular arasınadır.

9.      Kilo Almak

Yukarıda sıkça bahsetmiş olduğumuz kortizol bir stres hormonudur. İlk olarak kişilerin metabolizmasını hızlandırdığı için yemek yeme gereksinimi de yükselir. Normal olarak düşünüldüğünde stresli kişilerin aç değilse bile bir şeyler atıştırdığı fark edilir.

Dolayısıyla duygusal tükenmişlik semptomları arasında kilo almak da böylece ortaya çıkar. Eğer son zamanlarda daha fazla yemeye başlamışsanız ilişkinizde tükenmeye başladığına işaret eder.

10. Stres

Duygusal tükenmişlik beraberinde uyuşukluk, halsizlik ve daha birçok belirtiyi getirir. Aralarından bir tanesi de strestir. Zira kişiler çoğu zaman ilişkilerini düşündüğü için endişe ve stres hemen ortaya çıkar. Kişilerin duygusal anlamda problemleri olması günlük yaşantıyı da etkiler. Sorumlulukların da yerine getirilememesi bu durumu yükseltir.

11. Yorgunluk

İlişkide tükenmişlik sendromu için bir diğer madde de yorgunluktur. Yorgunluk oldukça normaldir. Zira günlük hayatın koşturması kişilerin enerjisini çabuk bir şekilde düşürebilir. Ancak yorulacak ölçüde bir şey yapmadan kendinizi yorgun hissetmeye başlamışsanız, duygusal olarak tükenme yaşadığınızı gösterir.

Peki, tüm bu durumlarda ne yapılmalıdır? İlişkiler iki taraflı bir durumdur. Dolayısıyla ilk önce durumu partneriniz ile beraber oturup konuşmanız gerekir. Böylece bir çözüm de getirilebilir. Eğer evliyseniz bu süreçte aile danışmanlarından destek alınabilir. Eğer önem vermezseniz ilişkiniz bir süre sonra bozulabilir.

Yorum gönder