×

İlişkilerde Alınganlık Nedir?

ilişkilerde alınganlık

İlişkilerde Alınganlık Nedir?

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iletişimsizlik pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Buna bağlı olarak pek çok kişi, ilişkilerde alınganlık nedir sorusuna yanıt aramaktadır. İletişimsizliğin en büyük etkilerinden birisi de kişiler arasında ki ilişkilerin bozulmasıdır. İlişkilerde iletişimsizlik ya da kötü iletişimden kaynaklanan birçok sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan biri de alınganlıktır. Özellikle de hassas bir yapıya sahip kişiyseniz, çevrenizde olup biten tüm olayların sizinle alakası varmış gibi düşünüp alınabilirsiniz.

Bu durumda, kişilerin size herhangi bir şey söylemesi gerekmez. Çevrenizde ki kişilerin jest ve mimiklerinden bile bir hata yaptığınızı düşünüp alınabilirsiniz. Bu durum, kendinizi sürekli olarak sorgulamanıza ve özgüveninizi kaybetmenize neden olmaktadır. Zaman içinde bu duygusunun baskın olmasıyla her olumsuz olayı ya da söylemleri kendinize yapılmış gibi hisseder ve yine kendiniz ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılırsınız. Alınganlık ve küskünlük, günümüzde pek çok insanın ortak sorunlarından birisi arasında yer almaktadır. Bu sorun, kişiler arasında ki bağa zarar vermektedir. Peki, alıngan ne demektir?

ilişkilerde alınganlık

Alıngan Ne Demek?

Çevresinde pek çok kişinin söylediği her şeye ve her davranışa küsen kişiler, alıngan ne demek sorusuna yanıt aramaktadır. Herkesin çevresinde onlar ile ilgili olmasa bile söylediğiniz her şeye ve her davranışa küsen kişiler mutlaka vardır. Bu kişilerin, alınganlığı sürekli olarak yapması çevresinde ki insanları yorabilir. Çünkü sürekli olarak bir gönül alma çabası içine gireceklerdir. Peki, kişilerin olumsuz özelliklerinden biri olan alıngan ne demektir? Her olaya ve her söze kolay bir şekilde alınan kişilere alıngan denilmektedir. Alıngan olan kimseler, hassas bir yapıya sahip olmalarından dolayı bu durumu aşmakta zorlanabilirler. Buna bağlı olarak psikolojileri üstünde oldukça büyük bir olumsuz etkiye sahip olmaktadır.

Alınganlık Bir Hastalık Mı?

Kişilerin çevrelerinde çok fazla alıngan kimselerin bulunmasıyla birlikte akıllara alınganlık bir hastalık mıdır sorusu gelmektedir. Buna bağlı olarak kişiler, eğer bir hastalıksa alınganlık tedavisi konusunu merak etmektedir. Alınganlık ve küskünlük, kişilerin verdiği oldukça doğal bir tepkidir. Fakat bu duygu kişilerde aşırılık göstermeye başladıysa ve yoğun bir şekilde hissediliyorsa hastalık boyutuna ulaşmış demektir. Örnek vermek gerekirse, eğer kişi bir ortamda herkesin ona baktığını ve onun hakkında olumsuz konuştuğunu düşünüyorsa, bu durumda patolojik bir olgu vardır ve kişiyi ruhsal olarak olumsuz bir şekilde etkilemeye başlamıştır.

Evlilikte Alınganlık

Alınganlık ve sinirlilik, kişiler arasında ilişkiye oldukça önemli bir boyutta zarar vermektedir. Bu nedenle kişiler evlilikte alınganlık konusunu merak etmektedir. Bir konu hakkında eşinize kızdığınızda doğal olarak eşiniz sebebini ve neyiniz olduğunu merak eder. Fakat siz alınganlığınızın sebebini söylemezseniz olay büyüyebilir. Alınganlığınızın sebebini başkalarının anlamasını beklemek yanlış bir davranış olacaktır. Çünkü kişiler olumlu ya da olumsuz her şeyi alınabileceğinden dolayı çevresinde ki insanların nedenini anlaması pek mümkün değildir.

Alınganlık Evliliği Nasıl Etkiler?

Her davranışı ve her sözü eşi tarafından kötü bir şekilde algılana pek çok kişi, alınganlık evliliği nasıl etkiler diye merak etmektedir. Evlilik süresince eşinizin davranışların ya da sözlerinden alınmanız, evliliğinizi sürdürebilmeniz açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Çünkü sürekli alınmak içinizde bir öfkeye sebep olup gereksiz konularda tartışma çıkarmanıza yol açacaktır. Alınganlık bir süre sonra tüm tepkilerinizi ele geçirip kontrol edemez hale gelmenize neden olur. Bu nedenle, evlilikte alınganlık, kişilerin evliliğini olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Alınganlığın Üstesinden Gelmek

Alınganlık duygusundan kurtulmak isteyen ve bununla baş etme yöntemleri arayan pek çok kişi alınganlığın üstesinden gelmek konusunda araştırma yapmaktadır. Alınganlık ve küskünlük, kişiden kişiye değişen bir şeydir. Bu huyundan rahatsız olan ve kurtulmak isteyen kişilerin sayısı da az değildir. Buna bağlı olarak pek çok kişi, alınganlığın üstesinden gelmenin yollarına başvurmaktadır. Hastalık boyutuna ulaşmadığı sürece kişilerin alınganlığın üstesinden gelmeleri mümkün olmaktadır.

Bu nedenle kişiler hem bilişsel açıdan hem de duygusal ve davranışsal açıdan bu duyguyu kolay bir şekilde atlatabilmektedirler. Öncelikle kişilerin neden bu kadar çabuk kırılıp hassas davrandıkları çözmeleri gerekmektedir. Yani kişiler ilk olarak kendilerine dönmek ve olumsuz düşüncelerin ve hassasiyetlerin kökenini araştırmaları gerekmektedir. Çünkü geçmişteki pek çok ilişkinin kişinin bu oldukça ağır basan bu duygusu üzerinde fazlasıyla büyük bir etkisi yer almaktadır. Peki, kişiler alınganlığın üstesinden nasıl gelebilirler? Bu yöntemler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Bilişsel açıdan baş etmek
  • Duygusal açıdan baş etmek
  • Davranışsal açıdan baş etmek

Alınganlıktan Kurtulmanın 8 Yolu

Kişilerin sosyal ve romantik ilişkilerini olumsuz bir şekilde yönlendirip etkileyen en baskın duygulardan biri de alınganlıktır. Bu nedenle alıngan olan pek çok kişi, alınganlıktan kurtulmak istemektedir. Alınganlık hastalık boyutuna ulaşmadığı sürece herhangi bir şekilde alınganlık tedavisi görmek zorunda olmazsınız. Fakat hastalık boyutunda olmasa da ilişkileri olumsuz bir şekilde etkilediğinden dolayı bu duygudan kurtulmak isteyen kişiler için belli başlı kurtulma yöntemleri yer almaktadır. Peki, kişilerin alınganlıktan kurtulmak için yapması gerekenler neler olabilir? Kişilerin ilişkilerini her açıdan olumsuz bir şekilde etkileyen alınganlıktan kurtulmanın yolları şu şekilde belirtilmiştir,

  • Kişisel değerlerinizin farkında olun
  • Duygusal tetikleyicilerinizin farkında olun
  • Kendiniz gibi olun
  • Hatalar yapın
  • Sınırlarınızı çizin
  • Olayları akışına bırakın
  • Nezaketin kabul görmek için yeterli olmadığını bilin
  • Mantıklı olun

Yorum gönder