×

İlişkilerde Aşırı Kıskançlığı Önleme Yöntemleri

İlişkilerde aşırı kıskançlığı önleme yöntemleri

İlişkilerde Aşırı Kıskançlığı Önleme Yöntemleri

İlişkilerde aşırı kıskançlığı önleme yöntemleri, ilişki içinde olan ve kıskançlık duygusunu kontrol edemeyen kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. İlişkilerin hemen hemen hepsinde yaşanabilen ve oldukça yaygın bir problem olan aşırı kıskanma durumu, pek çok ilişkinin bitmesine neden olabilmektedir. Önlenemeyen tartışmalar, çözülemeyen problemlere neden olan aşırı kıskanma durumu, ilişkinin zaman içerisinde yıpranmasına neden olmaktadır.

Aşırı kıskançlığın önüne geçebilmek adına birkaç tavsiye sunulmaktadır. Bu tavsiyelerin denenmesi ve farkına varılması halinde ilişkilerin bu tip krizlerden kurtulmasına yardımcı olabilmektedir. İlişkilerde yaşanan aşırı kıskanma durumunun önlenmesine dair tavsiyeler şunlardır:

  • Kıskandığınızı dile getirin
  • Kıskandığınızı kabul edin
  • Kendinize güvenmeyi deneyin
  • Harekete geçmekten uzak durun
  • Açık olun ve sakin kalın
  • Rekabetçi kalın

Sıralanan bu tavsiyeler, aşırı kıskançlığın önüne geçebilmek adına bu durumda olan insanlara önerilmektedir. Bu sorunu yenebileceğinizi düşünürseniz ve tavsiyeleri denemekten korkmazsanız yaşadığınız aşırı kıskançlığı kısa sürede törpüleyebilirsiniz. Her bir önerinin detaylı açıklamaları aşağıdaki başlıklar altında anlatılmıştır.

İlişkilerde aşırı kıskançlığı önleme yöntemleri

Kıskandığınızı Dile Getirin

Aşırı kıskançlık nasıl yenilir sorusu, bu durumu yaşayan kişilerin aradığı çözüm önerilerini bünyesinde barındırmaktadır. Her ilişkide yaşanabilen kıskançlık krizleri, ilişkilerin yıpranmasına ve hatta bitmesine neden olmaktadır. Bu tarz kötü sonuçlar ile karşılaşmamak için kıskançlığı önleme yöntemlerini uygulamanızda fayda olacaktır.

Partnerinizi kıskandığınızı düşünüyorsanız ve onun birtakım davranışlarını yanlış buluyorsanız bunu dile getirebilirsiniz. Örneğin;

  • Kız arkadaşlık ilişkileri
  • İlişkiye zaman ayırmama
  • İlgisiz kalma

Gibi durumları konuşarak dile getirdiğiniz takdirde partneriniz ile birlikte bu sorunları çözebilirsiniz. Aynı zamanda bu yaklaşımınız ve açık sözlü davranışınız partnerinizin hoşuna gidecek ve sizinle birlikte çözüm yolu aramaya başlayacaktır. Böylece yaşanan kıskançlık krizleri ortadan kaybolacaktır.

Kıskandığınızı Kabul Edin

İlişkide kıskançlık oldukça normal bir davranış olmakla birlikte her ilişkide görülebilecek bir pürüz olarak değerlendirilmektedir. Ancak yaşanan kıskançlıkların aşırı olması halinde ilişkilerin fazla zarar gördüğü de bilinenler arasında yer almaktadır. Ayrılığı tercih etmek yerine yaşanan kıskançlık krizlerinin önüne geçmeyi deneyebilirsiniz. Böylece hem siz hem de partneriniz yaşanan sorunu en az hasarla atlatacaktır.

Öncelikle bu konuda yapmanız gereken davranış şekli kabullenmek olacaktır. Kıskandığınızı ve partnerinizin bazı davranışlarından rahatsız olduğunuzu kabul etmeniz gerekmektedir. Kıskançlık yaşadığınızı kabul etmediğiniz durumlarda yaşadığınız sorun sizin içinizde kalacak ve daha fazla tepki vermenize neden olacaktır. Bu tip olumsuz tepkiler ile karşılaşmamak ve ilişkiyi çıkmaza sürüklememek için yaşadığınız sorunu kabul etmeniz gerekmektedir.

Kendinize Güvenmeyi Deneyin

Aşırı kıskançlık nedenleri arasında yer alan ve bir noktadan sonra kişiye de zarar verebilen özgüven problemi, ilişkilerde aşırı kıskançlık yaşanmasına neden olabilecek durumlar arasında yer almaktadır. Çiftler, ilişkilerinde yaşanan kıskançlık krizleri nedeniyle ayrılmak istemedikleri zaman sorunun kaynağını tespit etmeyi ve oluşan problemleri çözmeyi tercih etmektedir.

İlişkide yaşanabilen kıskançlık krizleri, bir tarafın özgüven eksikliği nedeniyle yaşanabilmektedir. Örneğin;

  • İlişkide yetersiz olduğunu hissetmek
  • Beğenilmeme düşüncesi
  • Güzel/yakışıklı olmadığını düşünme
  • Eğlenceli olmadığını düşünme

Gibi birçok neden, özgüven eksikliğine neden olabilmektedir. Özgüven eksikliği ile birlikte yaşanan kıskançlık krizleri de ilişkiye zarar verebilmektedir. Bu nedenle kendinize güvenmeyi çözüm olarak deneyebilirsiniz.

Harekete Geçmekten Uzak Durun

Kıskançlık belirtileri arasında yer alan öfke patlamaları da ilişkinin bir noktadan sonra yıpranmasına neden olabilecek nedenler arasında yer almaktadır. İlişkilerde meydana gelen kıskançlık krizleri, her iki tarafın da ani tepki vermesine yol açmaktadır. Öfkeyi kontrol edememe veya aşırı duygusallık, başlıca görülebilen tepkilerden sadece birkaçıdır.

Bu tip duygu bozuklukları sonucunda iç sesi dinleyerek yanlış karar vermeler ortaya çıkabilmektedir. İlişkiyi daha da çıkmaza sürüklememek adına o an hareket etmemeyi ve sakinleşmeyi beklemeniz gerekmektedir. Ani tepkiler ile birlikte vereceğiniz kararlar, ilişkinizin geri dönülemez noktalara sürüklenmesine neden olacaktır.

Açık Olun ve Sakin Kalın

İlişkilerde aşırı kıskançlığı önleme yöntemleri pek çok çift tarafından araştırılan ve incelenen konular arasında yer almaktadır. İlişkilerin çoğunda meydana gelen aşırı kıskançlık, pek çok kişinin zarar görmesine ve çoğu ilişkilerin de sonlanmasına neden olabilmektedir. Bu tarz kötü sonuçlar ile karşılaşmak istemiyorsanız sakin kalmaya ve açık olmaya çalışmanız gerecektir.

Yaşadığınız ani krizleri veya aşırı kıskançlıkları partneriniz ile sakin bir şekilde paylaşmanız çözüm bulmanıza daha da yardımcı olacaktır. Bu durumda olmak istemediğinizi ve istemsizce yaptığınızı açıkladığınız takdirde partneriniz de sizin için elinden geleni yapacaktır. İlişkide yaşanabilen problemlerin sakin ve açık bir dille paylaşılması ilişkilerin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Böylece yaşanabilecek kötü sonuçlar ortadan kalkacaktır.

Rekabetçi Kalmak

Aşırı kıskanmayı nasıl önleyebilirim diye düşünen bir kişi, ilişkisinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini tercih eden ve bunun için çözüm yolu arayan bireylerdir. İlişkilerde ortaya çıkan aşırı kıskanma durumları, ilişkilerin uzun vadede zarar görmesine ve içinden çıkılamayacak bir hal almasına neden olabilmektedir. Bu sorunları önlemek için de tavsiye edilen uygulamaları yapmanız oldukça doğru bir adım olacaktır.

Rekabetçi olmak, ilişkilerde olumsuz bir durum olarak görülebilmektedir. Ancak burada bahsedilen rekabetçi olma durumu, kişinin kendi içinde rekabetçi olmasıdır. İlişkisi için elinden geleni yapmaya hazır olan ve her zaman için mükemmeli arayan insanlar rekabetçi insan olarak nitelendirilmektedir. Bu sayede yaşanan kıskançlık krizleri de ortadan kalkmış olacaktır.

Yorum gönder