×

İlişkide Duygusal Mesafeye Neden Olan 5 Etki

İlişkide duygusal mesafeye neden olan 5 etki

İlişkide Duygusal Mesafeye Neden Olan 5 Etki

İlişkide duygusal mesafeye neden olan 5 etki, hem kadınların hem de erkeklerin ilgisini çekmektedir. Her ilişkide ortaya çıkabilecek bir sorun olan duygusal mesafe, ilişkilerin uzun vadede yıpranmasına ve hatta çiftlerin bir süre sonra ayrılmasına dahi yol açabilmektedir. Bu tarz kötü etkileri olan ve çiftlerin zaman içerisinde birbirinden uzaklaşmasına neden olan duygusal mesafe, şu etkiler sebebiyle ortaya çıkabilmektedir:

  • Eleştirmek ve geri çekilmek
  • Ortak duyguları paylaşmamak
  • Yalnız kalma isteği
  • Kaçınmak ve uzaklaşmak
  • Stresli dönemden geçmek

Yukarıda yer alan etkiler, ilişkilerde duygusal mesafenin ortaya çıkmasını tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. Çiftler, özellikle uzun soluklu ilişki yaşayanlar, bazı dönemlerde partnerlerinden duygusal anlamda uzaklaşabilmektedir. Bu uzaklaşmanın sonucu tamamen kişilere bağlıdır. İlişkinin bitmemesi ve sorunun çözülmesi için bu uzaklığa neden olan etkilerin bilinmesi gerekmektedir. Her bir etkinin detaylı açıklaması ise aşağıda anlatılmıştır.

İlişkide duygusal mesafeye neden olan 5 etki

Eleştirmek ve Geri Çekilmek

Psikolojide birine bağlanmak, çoğu zaman tavsiye edilmeyen ve uzak durulması gereken bir duygu durumu olarak değerlendirilmektedir. Özellikle belirsiz bir şekilde ilerleyen ilişki içerisindeyseniz partnerinize bağlanmamanız tavsiye edilmektedir. Birine bağlanma duygusu, insanın çoğu zaman engel olamayacağı bir durum olsa da bu bağlanmanın zamana yayılması mümkündür.

Uzun soluklu ilişkilerde ortaya çıkan bağlanma durumunun yanı sıra duygusal mesafe de sık sık görülmektedir. Duygusal mesafede ortaya çıkan;

  • İlgisizlik
  • Sıkılmak
  • Monotonlaşmak
  • Ani duygu değişimleri

Gibi pek çok etken, ilişkiyi zaman içerisinde oldukça yıpratmaktadır. Özellikle bu dönemde ortaya çıkan ve kişilerin birbiri hakkında yaptığı eleştiri tarzındaki yargılamalar da ilişkiyi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Duygusal mesafenin yaşandığı ilişkilerde çiftlerin birbirlerini sürekli olarak eleştirdiği görülebilmektedir. Eleştiriye maruz kalan taraf ise ilişkiden uzaklaşmayı bir kaçış yolu olarak görmektedir. Bu şekilde devam eden ilişkilerin çok da uzun soluklu olmayacağı oldukça açıktır.

Ortak Duyguları Paylaşmamak

Kaygılı bağlanma, ilişkilerin olmazsa olmaz korkuları arasında yer almaktadır. İlk başta her şeyin çok güzel gittiğini ancak zaman içerisinde ortak duyguların tek taraflı duygulara dönüşmesi görülebilmektedir. Bu tarz ilerleyen ilişkilerde ciddi sorunların yaşandığı ve hatta bazı ilişkilerin ve evliliklerin sonlandığı görülebilmektedir.

Bir ilişkide paylaşılan duyguların tek taraflı duygulara dönüşmesi, çiftlerin en çok korktuğu ve çekindiği olaylar arasında yer almaktadır. Bu durumun yaşandığı ilişkilerde genellikle şu tarz sorular sorulmaktadır:

  • Beni artık sevmiyor mu?
  • Bana olan güveni azaldı mı?
  • Hayatında başka birisi mi var?
  • Ayrılmak mı istiyor?

Bu tarz ikilemlerin yaşanması ve akabinde bu tarz soruların ortaya çıkması, ilişkileri uzun vadede en çok yıpratan durumlardan birisidir. Çiftler, paylaştıkları duygunun tek taraflı duygulara dönüştüğünü gördüklerinde kaybetme korkusu ile yüzleşmektedir. Ancak sorunun kaynağının bulunması ve ilişkiyi kurtarmaya yönelik adımların atılması çok daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Yalnız Kalma İsteği

İlişkilerde duygusal mesafenin nedenleri arasında yer alan ve daha çok uzun süreli olan ilişkilerde ortaya çıkan yalnız kalma isteği, hemen hemen her ilişkide karşılaşılan olaylardan birisidir. Kısa süre içerisinde pek çok heyecanı yaşamış olan ve ilişkisi monoton bir hale gelen insanlar, partnerlerinden bir süre ayrı kalmayı tercih edebilmektedir. Bu isteğin gün geçtikçe uzaması ve yalnızlığın sevilmesi halinde de ilişkilerin ayrılığa dönüşmesi oldukça muhtemeldir.

İlişkilerde meydana gelen yalnız kalma isteği ile birlikte aldatma, ayrılık gibi çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İlişkilerde yaşanan ve çiftlerin zaman içerisinde yıpranmasına neden olan bu tarz sonuçların yaşanmaması için önceden tedbirli olmakta fayda olacaktır.

Örneğin, uzun soluklu bir ilişki düşünüyorsanız yaşamanız gereken tüm heyecanları ve olayları zamana yaymak, çok daha doğru bir tercih olacaktır. Partneriniz ile birlikte tüm hayallerinizi gerçekleştirmenizin ardından sıkılma ve isteksizlik duygusu doğal olarak ortaya çıkacaktır. Bu durumun yaşanmaması için de planlı hareket etmekte fayda vardır.

Kaçınmak ve Uzaklaşmak

İlişkide mesafe koymak, çoğu çiftin yaşadığı durumlar arasında yer almakla birlikte birçok ilişkinin de ayrılık ile sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Bu tarz duygusal mesafelerin yaşanmasına neden olan kaçınma ve uzaklaşma durumları, ilişkiyi çıkmaza sokabilecek bir etkiye sahiptir. Kaçınmak ve uzaklaşmak olarak adlandırılan bu olay, partneriniz ile aranıza duvar örebilmektedir.

Partneriniz, sizin ilgiye ve sevgiye muhtaç olduğunuzu anladığında uzaklaşma evresine girebilir. Bu nedenle partnerinizin üzerine düşmek yerine ondan bir adım uzak olmanız muhtaç olmadığınızı gösterecektir. Aynı zamanda uzun soluklu ilişkilerde bu tarz bilinçli uzaklaşmalar, ilişkinin ömrünü de uzatabilmektedir.

Stresli Dönemden Geçmek

İlişkide duygusal mesafe yaşanmasına neden olabilecek bazı etkiler bulunmaktadır. Bu etkilerin başında yer alan stresli dönemler, ilişkinin zarar görmesine ve içinden çıkılamayacak sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu tarz problemler ile karşılaşmak istemiyorsanız ilişkinizde stresli dönemler yaşandığında oldukça yapıcı olmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Örneğin;

  • İş konusunda stres yaşamak
  • İlişkinin pek çok sorunla karşılaşması
  • Ailevi mevzular
  • Kişisel problemler

Gibi pek çok durum, her iki tarafın da stres yaşamasına neden olabilmektedir. Bu tarz stresli durumlar da ilişkilere en çok zarar veren durumlar arasında yer almaktadır. Stresli dönemleri bilinçli bir şekilde kontrol ederek ve partnerinizi sıkmadan ona destek vererek atlatabilirsiniz. Aynı zamanda bu yaklaşımınız, içinde bulunduğunuz ilişkinin çok daha uzun soluklu olmasına yardımcı olacaktır.

Yorum gönder