×

İlişkinin İlk Yılında Konuşurken Yapılan 5 Hata

İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılan 5 Hata

İlişkinin İlk Yılında Konuşurken Yapılan 5 Hata

İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılan 5 Hata, ilişkilerin uzun soluklu olmasını engellemekte ve geri dönüşü olmayan sorunların çıkmasına sebep olabilmektedir. Yaşanan bir beraberlikte ilk sene, çiftlerin birbirlerini tanıması açısından önemli olup, bu süre içerisinde yapılan bir takım iletişim hataları, bir ilişkiye daha başlamadan bile zarar verici boyutta olabilmektedir.

Bu yüzden bir beraberliğe adım atan bireylerin karşılıklı olarak, birbirini rencide etmeden, anlayış içinde ve empati yaparak bir diyalog içerisinde olmaları büyük önem taşımaktadır. İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılmaması gerekenler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İlişkilerde her zaman kendi düşüncelerinin önemsenmesini beklemek
  • İlişkilerde tek taraflı iletişim kurmak
  • İlişkide sürekli karşı tarafı suçlamak
  • Karşı tarafa devamlı olumlu şeyler söylemek
  • Dengesiz konuşmalar yapmak
  • İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılan 5 Hata

İlişkilerde Her Zaman Kendi Düşüncelerinin Önemsenmesini Beklemek

Bir ilişkide olmaması gerekenler dâhilinde, yapılan en büyük hatalardan birisi, sadece kendi düşüncelerinin önemsenmesini istemek olmaktadır. İlişkinin ilk yılında ve sonraki aşamalarda, karşı tarafın düşüncelerine saygı duymamak ve onu görmezden gelmek, hem genel anlamda büyük bir saygısızlık, hem de bir ilişkinin çabuk bitmesini sağlayan etkenlerden biri olmaktadır.

Kendi düşüncelerinin her zaman onaylanması bekleyen kişiler, aynı zamanda genel olarak emir verici bir üslupla da istediklerini dile getirmektedirler. Birlikte olunan kişiye devamlı olarak, rica etmeden ‘’bunu getir’’, ‘’ şunu yap’’ tarzında cümleler kullanmak, zamanla karşıdaki kişinin kendini değersiz hissetmesine neden olmaktadır. Bunun getirdiği sonuçla, bu kişilerde doğal olarak bir kızgınlık ve kırgınlık hisside oluşmaktadır.

Böylelikle çiftlerin arasına aşılamaz bir soğukluk girmektedir. Bütün bunların yanı sıra, karşıdaki kişiye tehdit edici ve sürekli öğüt verici laflar etmekte zamanla aynı tepkilerin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda çiftlerin arasındaki iletişim onarılamaz derecelerde kesintiye uğramaktadır.

İlişkilerde Tek Taraflı İletişim Kurmak

İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılan 5 Hata içerisinde, çiftlerin en çok yaptığı iletişim hatalarından bir diğeri de,  ilişki süresince tek taraflı diyaloglar gerçekleştirmektir. Konuşma esnasında karşı tarafın sözünü sık sık kesmek ve onu dinlemeden devamlı konuşmak, yapılan en kötü hatalardan biri olmaktadır. Bu durumda karşı taraf kendi düşüncelerinin önemli olmadığı kanısına kapılmakta ve kendini değersiz hissetmektedir. Aynı zamanda kırıcı olan bu davranış tarzında, çiftler arasında hiç bir zaman karşılıklı olarak sağlıklı bir iletişim kurulamamaktadır. Konuşmalarda konudan konuya geçerek sadece kendi kafasında olanları söylemekte, karşı tarafın sıkılmasına, kırılmasına ve uzaklaşmasına neden olmaktadır. Diğer tarafın söylediği şeylere ilgisiz kalmak ve ona konuşması ile ilgili sorular sormamakta, yapılmaması gereken iletişim hataları arasında ne üst sıralarda yer almaktadır.

İlişkide Sürekli Karşı Tarafı Suçlamak

İlişkide sürekli karşı tarafı suçlamak ve sürekli olarak karşı tarafı eleştirip, yargılamak, ilişkilerin ilk yılında yapılan hatalar arasında yer almaktadır. Çiftlerin sürekli olarak birbirlerinin olumsuz yönlerine dikkat etmesi ve bunu dile getirmesi, bir ilişkinin en kısa sürede sonlanmasına neden olmaktadır. Olumlu yönlerin görmezden gelinilip, sadece olumsuzlukların çiftler arasında söz konusu olması, kırıcı olmasının yanı sıra, kişilerin kendilerini değersiz ve işe yaramaz hissetmelerine de neden olmaktadır.

Yanlış ilişki belirtileri arasında, karşı tarafı devamlı suçlamak gibi sürekli olarak şikâyet eden bir tutum sergilemekte yer almaktadır. Bu gibi kişiler devamlı olarak sıkıntılı şeylerden bahsedip, hiç bir şeyden memnun olmayarak, devamlı bir söylenme halinde hareket etmektedirler. Mutlu olarak zaman geçirilen anlarda dahi bu bireyler illa şikâyet edecek bir konu açmaya meyillidirler. Bu gibi durumlarda, buna maruz kalan karşı taraf zamanla tükenmişlik sendromu yaşamaya ve ilişkiden uzaklaşmaya başlamaktadır.

Karşı Tarafa Devamlı Olumlu Şeyler Söylemek

İkili ilişkilerde yapılan en büyük hatalardan biri de, karşı tarafa devamlı olumlu şeyler söylemek olmaktadır. Her insan kendisine güzel şeylerin söylenmesinden hoşlansa da, sürekli olarak bir insana olumlu şeyler söylemek, zamanla o kişiyi bunaltmakta ve onu bazı şeylerden şüphe duymaya itmektedir. Çünkü insan psikolojisine göre bu gibi davranışlar, samimiyetsizlik göstergesi olmaktadır.

Aynı zamanda bir insana sürekli olarak olumlu şeylerin söylenmesi, karşıdaki insan üzerinde ‘’acaba benden bir çıkarı mı var?’’ gibisinden bir etki de bırakabilmektedir. Bu nedenle birbirini tanıma aşaması olan ilişkinin ilk yılında yapılan konuşmalarda ne çok kırıcı, ne de çok övücü hitaplardan kaçınılması gerekmektedir. Buna bağlı olarak, çiftlerin kurdukları bütün diyaloglarda samimi ve içten davranması büyük önem taşımaktadır.

Dengesiz Konuşmalar Yapmak

İlişkinin ilk yılında konuşurken yapılan 5 Hata arasında, dengesiz konuşmalar yapmakta önemli bir yer tutmaktadır. Yapılanlar ile söylenenlerin birbirini tutmadığı konuşmalar yapmak, her zaman bir ilişkiyi yıpratan ve zedeleyen en önemli hareket tarzlarından biri olmaktadır. Konuşmaları ile hareketleri birbirini tutmayan kişiler, karşı taraf üzerinde her zaman olumsuz etkilere sahip olup, aynı zamanda güvensizlik duygusunun oluşmasına da neden olmaktadır.

Yanlış ilişki belirtileri arasında dengesiz konuşmalar yapmak, karşı tarafın güven duymadığı için ilişkiyi sonlandırmasına kadar gitmektedir. Bu tarz konuşma yapanların düştükleri en büyük hatalardan biri diğeri de yaşadıkları negatif duyguları, karşıdaki insanı suçlamak için kullanmaları olmaktadır. Hem suçlayıp, hem de biraz sonra sevimli hareketler yapıp, gönül almaya çalışması da büyük bir dengesizlik olarak, karşı tarafı hem kızdırıp, hem de çok kırılmasına neden olmaktadır.

Yorum gönder