×

İnsan İlişkilerinde Etkili Olma Yöntemleri Nelerdir?

İnsan ilişkilerinde etkili olma yöntemleri

İnsan İlişkilerinde Etkili Olma Yöntemleri Nelerdir?

İnsan ilişkilerinde etkili olma yöntemleri nelerdir denildiği zaman pek çok yöntem sıralanmaktadır. İnsanlar, yaşamlarını uyum içerisinde devam ettirebilmek için iletişim kurmaya ihtiyaç duyarlar. İyi bir iletişim sayesinde kaliteli yaşamak çok daha mümkün olabilmektedir. İnsanlar tarafından bilinen ve hatta pek çok kişi tarafından da uygulanan etkili olma yöntemleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Tonlama yapmanın önemi
  • Soru sormak
  • Karşıdaki kişiyi dinlemek
  • Özeleştiri yapmak
  • Basmakalıp cevaplardan kaçınmak

Sıralanan bu temel kurallar, iyi bir iletişim kurmak için gerekli hususlar arasında yer almaktadır. İnsan ilişkilerinde sözü dinlenen ve değer verilen biri olmak isteyen her birey, iletişim esnasında sıralanan bu durumlara dikkat etmelidir. Dikkat edilmesi gereken bu hususların açıklaması ise aşağıda detaylı bir şekilde verilmiştir.

İnsan ilişkilerinde etkili olma yöntemleri

Tonlama Yapmanın Önemi

Sosyal olmak için yapılması gerekenler denildiği zaman ilk tavsiye edilenlerden birisi de insan ilişkilerinde dikkatli olmaktır. İnsan ilişkileri, belirli bir seviyede olmalı ve etkili bir iletişim kurabilmek için pek çok konuya özen gösterilmesi gerekmektedir. İş hayatı, sosyal hayat veya özel hayat fark etmeksizin başarılı bir insan ilişkisi kurmak istiyorsanız tavsiye edilenlere göz atmanızda fayda olacaktır.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk durum konuşma esnasında tonlama yapmaya dikkat etmektir. İster yazılı iletişim olsun ister sesli iletişim olsun, başarılı bir ilişki içerisinde olmak istiyorsanız ilk olarak tonlamaya önem vermelisiniz. İnsanlar, hayatları boyunca pek çok duyguyu yaşamaktadır. Bu duygular;

  • Kızgınlık
  • Mutluluk
  • Üzüntü
  • Heyecan
  • Endişe
  • Korku

Şeklinde sıralanabilir. Bu tarz duyguları karşı tarafa en iyi şekilde iletebilmek için de tonlamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yaşadığınız duygunun doğru bir şekilde anlaşılabilmesi, yapılan tonlamaya bağlı olarak ilerlemektedir. Bu karmaşa, yazılı iletişimde daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle tonlamaya önem vermeli ve bu konuda son derece dikkatli olmalısınız.

Soru Sormak

İnsan ilişkilerinde etkili olmanın yolları, pek çok konuyu kapsamaktadır. İnsan ilişkileri, kurulan iletişime bağlı olarak gelişmekte ve şekil almaktadır. Bu nedenle başarılı bir ilişki içinde olmak istiyorsanız, karşınızdaki kişi ile iyi bir iletişime sahip olmanız gerekmektedir.

Meraklı olmak, çoğu zaman tavsiye edilmeyen bir durum olarak algılanabilmektedir. Ancak yararlı bilgiler ve işe yarayacak alanlar hakkında meraklı olmak ve daima soru sormak, iyi bir iletişim yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi ve söylediklerine önem verdiğinizi gösterebilmenin en etkili yolu, konuyla alakalı sorular sormak ve daha fazla bilgi almaya çalışmaktır.

Soracağınız soruların can sıkıcı sorular olmamasına ve karşıdaki kişinin cevap veremeyeceği sorular olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çift taraflı etkileşim olabilmesi için akıcı ve yararlı sorular yöneltebilirsiniz.

Karşıdaki Kişiyi Dinlemek

İnsan ilişkilerine başarılı olma yöntemleri nelerdir sorusu, bu alana ilgi duyan veya insan ilişkilerine önem veren kişiler tarafından fazlasıyla merak edilmektedir. İnsan ilişkisi, içinde bulunulan dünyanın daha da yaşanabilir kılınmasını sağlamaktadır. Çünkü insanlar, yaşayabilmek ve hatta daha kaliteli bir şekilde hayatlarına devam edebilmek için farklı bir insan ile ilişki kurmaya ihtiyaç duyar. İlişki kurmanın temel yolları arasında da iletişim yer almaktadır.

İyi bir ilişki için iyi bir iletişimin kurulması aranan şartlardan birisidir. Bu konu kapsamında uygulayabileceğiniz pek çok yöntem vardır. İyi bir insan ilişkisi içinde olmak istiyorsanız karşınızdaki kişiyi dinlemeyi bilmeniz gerekmektedir. İnsan ilişkilerinde etkili olmak için ne yapılır sorusunun yanıtı olan iyi bir dinleyici olmak, şu şekilde açıklanabilir:

  • Bahsi geçen konuyu kendi cümleleri ile özetleyebilir.
  • Kötü eleştiri yapmaktan kaçınır ve yargılayıcı ifadeler kullanmaz.
  • Göz temasından ödün vermez.
  • Konuşan kişinin sözünü kesmez ve bu konuda sabırlıdır.
  • Mimikleri ve vücut dili ile dinlediğini karşı tarafa hissettirir.
  • Açıklama aralarına sorular ekleyerek daha da ilgili olduğunu gösterir.
  • Empati kurma yeteneği vardır.
  • Karşısındaki kişiyi beden dili ile veya sözel bir şekilde yanıtlayabilir.

Özeleştiri Yapmak

İnsan ilişkilerinde başarılı olmanın yolları özeleştiri yapmaktan geçer. Özeleştiri yapmak, kişinin kendini tanımasını ve aynı zamanda farklı insanlar ile kaliteli ilişkiler kurmasını sağlamaktadır. Bu nedenle iyi bir ilişki içerisinde olmak istiyorsanız mutlaka özeleştiri yapmalı ve aynı zamanda empati kurma becerisi kazanmalısınız.

Özeleştiri yapmak, bir nevi, karşıdaki insanın aslında sizmişsiniz gibi düşünülmesini sağlamaktadır. Yani, vereceğiniz tepkiler, karşı tarafı nasıl etkileyecekse sizin de böyle hissetmeniz ve buna göre davranmanız gerekmektedir. Örneğin, bir insanı yargılamak yerine onu anlamaya çalışmalı ve hata yaptıysa doğrusunu anlatmalısınız. Tüm bunları başarıyla yapabilmek de özeleştiri ile doğrudan bağlantılıdır.

Basmakalıp Cevaplardan Kaçınmak

İnsan ilişkilerinde etkili olmak, çoğu insanın tercih ettiği ve bu amaç doğrultusunda pek çok yöntemi denediği bir durumdur. İnsan ilişkilerinin bu kadar önemli olmasının temel sebebi ise, insan yaşamını doğrudan etkiliyor olmasıdır. Daha canlı ve daha kaliteli bir yaşam için insan ilişkilerinde etkili olmak oldukça önemlidir.

İletişim, ilişkileri belirleyen bir yöntem olmakla birlikte bünyesinde pek çok kuralı da barındırmaktadır. Bu kurallardan biri de basmakalıp cevaplardan kaçınmadır. Basmakalıp cevaplar, insan iletişiminin kaliteli olmasını engelleyen ve hatta iletişim kopukluğu yaşanmasına sebep olan durumlar arasında yer almaktadır. İletişim kopukluğunun yaşanmaması ve kaliteli bir ilişki kurulması için çok daha farklı cevaplar üretilmeli ve karşı tarafa iletilmelidir.

Yorum gönder