×

İnsan İlişkilerinde Önemli Olan Noktalar Nelerdir?

İnsan ilişkilerinde önemli olan noktalar nelerdir

İnsan İlişkilerinde Önemli Olan Noktalar Nelerdir?

İnsan ilişkilerinde önemli olan noktalar nelerdir? Her an her dakika insanlarla iletişim içindeyiz. Gerek aile hayatında gerek okul gerekse de iş hayatında… Sokağa alışveriş için çıktığımız anda dahi toplumla iletişime geçeriz. Peki devamlı etkileşim içinde olduğumuz insan ilişkileri noktasında önemli olan nedir? Bizi insan ilişkileri bağlamında başarılı ya da başarısız kılan öğeler ya da insanlara yakın yahut uzak durmamıza sebep olan etkenler nelerdir?

İnsan ilişkilerinde önemli olan noktalar nelerdir

İnsan İlişkileri Bağlamında Empati

Empati kurmak ifadesi son yıllarda adını en çok duyduğumuz kavramlardan birisi. Gerçekten nedir bu kimisinde var olan kimisinde olmayan duygudaşlık yeteneği? Aslında adı üstünde; empati yani duygudaşlık, kısaca karşıdaki insanın ya da insanların hislerini anlayabilme yeteneğidir. İnsan olmasına dahi gerek yok; bazen bir hayvanın halinden anlamak da empatidir.

Çok gerekli olan ve kıymetli bir anlam ifade eden empati; işte bu nedenle yıllardır dilimizde. İnsan ilişkilerinde önemli olan nedir sorusunun cevaplarından birisi belki de bu kavramda gizlidir. Halk arasında halden anlamak diye tabir edilen konu; insan ilişkilerinin temelinde yer alan bir olgudur.

Herkesin birbirinin halinden anladığı bir ortam elbette ki saf şekilde mümkün gözükmese de, bunu bir nebzeye kadar başarmış olmanın bile insan ilişkilerinde sağlıklı bir iletişim kurabilmek adına atılmış çok temel bir adım olacağı kesindir.

İnsan İlişkilerinde Konuşmalara Anlam Yükleme

Daha iyi insan ilişkileri kurabilmek için önemli bir başka nokta da; monoton konuşma ve sığ iletişim kültüründen kaçınıp, gerektiğinde derinlemesine bir iletişim içine girebilmektir. Bunun önemli olmasının temel sebebi, yine insanların bu iletişim biçiminde birbirini daha iyi anlamasının önünün açılması nedeniyledir.

Bu iletişim biçimini sağlamak da; temel olarak gündelik standart konuşma kalıplarının dışında gerçekten hissedilen cümlelerle konuşmaktan geçer. Yani örneğin ‘nasılsın’ sorusunun laf gelişi sorulmaması ve aynı şekilde baştan savma bir cevap yerine içtenlikle yanıtlanması gibi. Aslında denilebilir ki; insan ilişkilerine dair her şey samimiyetten geçiyor.

Soru Sormak

Evet, net olarak soru sormak. İnsan ilişkilerinde başarılı olmanın yolları konusunda en temel noktalardan birisidir; devamlı konuşmak yerine karşıdaki insanın da kendini ifade edebileceği sorular sormak. Günümüzde en temel iletişim kopukluğunun temelinde dinlemek yerine yalnızca konuşmak geliyor.

Herkes konuşup kimse dinlemediğinde ortaya sağlıklı bir iletişim ortamından çok gürültü çıkıyor. Bu nedenle sormak; bazen kendini ifade etmekte zorlanan ya da hiç soru sorulmadığı için kendini doğru şekilde yansıtamayan insanlarla arada iletişim köprüsü kurulmasına vesile oluyor.

Konuşmak Ama Nasıl?

Belki duymuşsunuzdur; üslup her şeydir. Ne konuştuğunuz kadar nasıl konuştuğunuz da önemlidir, denilme sebebi de bu olsa gerek. Bu konuda; iletişim konusunda bir adım öteye geçmek ve daha başarılı bir etki alanına sahip olmak isteyen pek çok kişi; jest ve mimiklerden, beden diline kadar farklı ve sözsüz iletişim biçimlerinde uzmanlaşma yoluna gidiyor.

Aynı zamanda; ses ve tonlama gibi eğitimlerin bu kadar önemli olmasının temelinde de benzer bir durum yatıyor. Sözlü ve sözsüz tüm bu iletişim biçimleri; daha doğru bir karşılıklı etkileşim adına önem arz ediyor. Potansiyel insan ilişkileri ne demek diye soranlar için ideal bir iletişime dair bilinmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri de budur.

İyi Bir İletişim İçin Önemli Bazı Püf Noktalar

İyi bir iletişim; insan ilişkilerinde başarılı olmanın altın anahtarı desek yeridir. Tabii iyi bir iletişim sağlamak adına da, dikkat etmek gereken bazı püf noktalar vardır. Bunlar temel olarak aşağıdan yer aldığı şekildedir:

  • İyi bir iletişim demek; sürekli bölünmeyen bir konuşma demektir. Sağlıklı bir iletişimde karşılıkla konuşmanın kesilmemesi, birbirini anlayabilmek adına çok önemlidir.
  • Bir diğer önemli nokta ise; konuşmanın bitmesinin beklenmesi yerine, sohbeti derinlemesine anlamaya gayret etmektir. Yani karşıdaki kişinin konuşmasının ardından konuşmak olmamalıdır amaç; ondan sonra söylediklerine yönelik bir konuşma yapabilmek daha doğru bir tutum olacaktır.
  • İnsan ilişkilerinde önemli olan nedir? Eleştirilere yönelik sağduyulu ve doğru bir tutum belirlemek ve farklı fikirlere açık olmak; insan ilişiklerinin temelinde yatan iki unsur. Her zaman her koşulda istediğiniz yorumları duymayabilirsiniz; ancak bu doğru bir karşılık ve tabii ki sağlıklı bir üslupla konuşulduğu vakit iyi bir iletişimin kapılarını aralayan bir sohbete dönüşebilir.
  • İnsan ilişkilerinde bir başka kıymetli unsur da; karşılıklı güven duygusunu oluşturabilmektir. Çünkü insan ancak karşısındaki kişiye güvendiği takdirde gerçek duygularını yansıtacağı, samimi bir iletişim kurabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi içtenlik ve samimiyetle birlikte güven duygusu da; iletişimin temel yapı taşları arasındadır.
  • Her an didaktik olmak bazen sağlıklı bir iletişimin önüne geçebilir. Çünkü devamlı bir şey öğretmek kaygısı; bir noktadan sonra karşıdaki insanı dinlememeye varan bir alışkanlığa dönüşebilir. Her eylemin ve kazanımın dozunda olduğu ve stres altında olunmayan bir iletişim çok daha sağlıklı olacaktır.

Toplumsal Yaşamda İnsan İlişkilerinin Önemi

Toplumsal yaşamda insan ilişkilerinin önemi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları sıraladık. Hayatın her alanında sözlü ya da sözsüz bir iletişim içinde olduğumuz düşünülürse; konunun önemi daha da net anlaşılabilir. Yazımıza bir temenniyle son verelim; hepimizin karşısına halden anlayan, güzel insanlar çıkması dileğiyle…

Yorum gönder