×

“Sevda” Her An Sevda Değildir: Birliktelikte Duygusal Sömürünün Bazı Belirtileri

“Sevda” Her An Sevda Değildir: Birliktelikte Duygusal Sömürünün Bazı Belirtileri

“Sevda” Her An Sevda Değildir: Birliktelikte Duygusal Sömürünün Bazı Belirtileri

Birinin niyetini kötüye kullanmanın her çeşidi farklıdır ve anlaması, yönlendirmesi, anlamlandırması güçtür. Tabi tüm bu sömürme halin içerisinde en zor fark edileni de hissel sömürüdür. Fiziki sömürü yapılan birlikteliklerde net olarak kanıt vardır ve ıstırap çekeriz. Bu da ilerisinde hissel sömürme ciddi seviyede çok taraflı ve daha da mühim olanı kötü bir beraberlik şekline dönüşebilir. Devamlı gerçekleşmeyen, ne zaman olacağı bilinemeyen biçimde şahsına yaşatır. (kıskanç olmak ve onun kendisine ait olduğunu bilmek ikilisini ayıran nokta gibi). Hissel sömürünün tetikleyici belirtileri çok fazla duygusal yaşansa da zihinsel ve hissel olarak ziyan çok önemli şekillerde yaşanabilir.

“Sevda” Her An Sevda Değildir: Birliktelikte Duygusal Sömürünün Bazı Belirtileri

Öyleyse, Hissel Sömürü Ne Manaya Gelir?

Zihinsel sömürü bir kişiyi psikolojik, fiziksel olmayan manipülasyonlarla kontrol altına almaya çabalamaktır. Bu şahsını eleştirme, utanma, ceza verme ve muhabbet etmeyi istememe biçimlerinde vaziyeti belirtir.

Zihinsel sömürü barındıran birliktelikler (The Emotionally Abusive Relationship) i yazan Beverly Engel’a göre, “hissel sömürü yanındakini kontrol altına almak için fiziki olmayan tutumları uygulayarak ceza verme, öbür kişilerle arasını bozma, küçük düşürme ve ürkütme işlemleridir.”

Bir nevi hissel sömürünün beraberlik yaşamımızda ne şekilde etkin yapıya büründüğünü kavramak ve anlamlandırabilmek için, şahsımız ve değer addettiğimiz öbür kişilerin de faydasına olması için “Women for One” başkanı ve “Your Messy Brilliance” yazarı Kelly McNelis ve TAO Connect yapımcı ve bilim adamı usta Sherry Benton ile ilişkiler meydana getirildi.

Psikolojik Sömürüye Maruz Kaldığımızı Kavramak Niçin Güç?

Fiziki ve psikolojik istismar türlerini bütünüyle farkına varabilmek maksadıyla çeşitli işler ve uyarı belirtileri bulunur. Eğer bir insan fiziki manada sömürüye yönelimi varsa bu etrafa endekslidir ve açıktır. Birçok vakit psikolojik sömürü barındıran beraberliklerde içe kapanık olma gibi belirtilere rastlanır. Psikolojik sömürü yaşanan beraberliklerin genelinde beraberlik çok muhteşem iyi ve sorun yokmuş gibi devam eder. Sorun kendi içinde az az meydana gelir ve gün geçtikçe aşırı daha vahim bir problem haline dönüşür. Ve her defasında bu olumsuz hususlara o denli adapte olursunuz ki, bunu anlamlandırmak ve beklenildiği gibi bırakıp gitmek olabildiğince güçleşir.

Şahsınızı “bir sorun mevcut. Ben böyle bir problemi yaşamımda istemiyorum.” şeklinde bahsederken rastlarsınız. Tabi beraberliğiniz çok da güzel meydana gelmediyse ve sorunlar ilk andan itibaren ben buradayım demişse haliyle o beraberliği sürdürmek çok da ihtimal dahilinde olmaz. Şu şekilde bir örnek verelim, mesela bir kurbağayı altı yanan şişeye direk koyarsanız bağırır ve zıplar. Fakat altı kapalı bir şişeye atıp ocağı az az açarsanız yanana dek orada olmayı sürdürecektir. Bunun gibi birlikteliklerde de devam etmek görülebilir.

Hissel Sömürünüm Birkaç Belirtisi

Hissel sömürünün belirtileri çeşitlilik sunabilir. Fakat esasında aynı yönde bir ıstırap bulunur.

Denetleme: Yazılacak olan öbür belirtiler hissel sömürünün ana etmenleriyse, kontrol altına almak bunları tek noktada tutan bir kelepçedir. Genellikle sömürünün altında yatan teşviki yanındaki kişiyi somut veya soyut bir şekilde kontrol etme isteğidir. Mesela örnek olarak gündelik yaşam alışkanlığımız veya dostluklarımız bir biçimde sekteye uğruyor. Veya daha özel olarak şahsınızın kendinize güveni veya hür olmanızı engelleyici tarizler yapıyor.

Gerçeği Öğrenmek: İyi bir beraberlikte sevgiliniz sizin kaygılarınızın farkında olur ve onları saygın bir biçimde belirtir. Fakat hissel sömürünüm bulunduğu bir beraberlikte eşinizi sizin eksik yönlerinizi suratınıza vururken rastlayabilirsiniz. Sizi hangi yönden yereceğini çok güzel bilmektedir. Sizin güzel olduğunuz hususları yeterli görmeyebilir, şahsınızı yeteneksiz hislere sokabilir ve bu şekilde sizin ona yönelik el pençe tutumunuzu kesinleştirmiş bulunacaktır.

Yüksek Sesle Konuşmak: Çoğumuz ara ara yüksek sesle konuşabiliriz. Fakat genellikle bir sürü kavga sözlü tartışmaya gidiyorsa ve işin bitişinde bir taraf kendini üste çıkarıyorsa mesele çok ciddidir. Bağırmak zaten olumlu bir konuşmanım ihtimalini güçleştirirken, güçlü olanın en fazla bağıranda olduğu bir ilişkide uyumsuzluk söz konusudur.

Ürkütmek: Bireyin şahsını güçsüz, ürkmüş, aşağılanmış bulduğu her davranışı sineye çeker. Bu husus çağırmakla, sinirli hallerle, kırıp dökmelerle bitmiyor. Bazı zamanlar bir tarafın öldürücü aletler kullanarak da tehdit tutumunda bulunduğuna rastlanır.

Yorum gönder