×

Nihai Soru Hayatın Amacı Nedir?

Hayatın amacı nedir

Nihai Soru Hayatın Amacı Nedir?

Çoğumuzun bildiği kadarıyla yaşayacak tek bir hayatımız var. Varoluşumuza karşı olasılıklar, kelimenin tam anlamıyla, kavranmanın ötesinde. Yeterince takdir etmediğimiz bazı kozmik mucizelerden buradayız. Her birimizin bu dünyaya doğması için birbiri ardına bir şans olayı meydana gelmeliydi. Bu, Büyük Patlama ile başlar ve bu gezegende gelişmek için sıraya girmesi gereken sayısız faktörü, büyük büyükanne ve büyükbabanızın bir kır bakkalında rastgele birbirine çarpmasını içerir. Hayatın amacı nedir?

Dünya dediğimiz bu büyük mavi mermerin üzerinde yaşıyor ve nefes alıyor olmamız istatistiksel olarak düşünülemez. Her zaman böyle hissetmeyebilir, ancak geri adım atarsak, bunun doğru olduğunu görebiliriz. Hepimiz gelmiş geçmiş en büyük piyangonun kazananlarıyız!

Var olmak için tüm olasılıklara meydan okuduğumuz göz önüne alındığında, bu, filozofların, ilahiyatçıların ve sayısız diğerinin yanıtlamaya çalıştığı en önemli soruyu akla getiriyor. Hatta şunu da düşünebiliriz: Nihai Soru: Hayatın amacı nedir? Bununla ilgili olarak, amacımızı gerçekleştirecek bir şekilde nasıl yaşayacağız? Bunu düşünmenin başka bir yolu şudur: Kozmik piyangonun kazananları isek, kazancımızı nasıl harcamalıyız?

Hayatın amacı nedir

Nihai Sorunun Cevabı

“Conan, hayatta iyi olan ne?” Conan: “Düşmanlarınızı ezmek, önünüzde sürülmelerini görmek ve kadınların ağıtlarını duymak.” —Conan, “Conan the Barbarian” filminden

Herkes neden burada olduğumuz ve hayatlarımızla ne yapacağımız hakkında fikir sahibi olma hakkına sahipken, Conan’ın cevabına katılmadığım için kayda geçeceğim. Elbette cevabım da yok. Ancak söz veriyorum Nihai Sorunun Cevabı şudur demek narsistce olacaktır.

Şu anda başınız dönüyor olabilir, çünkü Az önce Nihai Soruyu yanıtlamaya çalışacağımı söyledim. Ancak, Cevaba sahip olduğumu iddia edecek kadar kibirli değilim. Ancak pek çok insan bunu iddia etse de bu konuda Yanıtı kimsenin elinde olduğunu sanmıyorum.

Hayatın amacı hakkında birçok fikir olduğu konusunda kısmen de olsa benimle hemfikir misiniz? Nihai soruya bir cevaba zaten inansanız bile, diğer kişilerin ve grupların aynı soruya farklı cevapları olduğunu hala kabul edersiniz. Nihai soruya tek, açık ve kesin bir cevap olsaydı, herhangi bir anlaşmazlık olmadan hepimizin aynı cevabı olmaz mıydı? Aslında, hepimiz aynı cevaba sahip olsaydık, Nihai Soru bile olur muydu? Nihai sorunun doğası ve ifadesi üzerinde hemfikir olabileceğimizi varsayarsak, farklı yanıtların hepsi doğru olamaz değil mi? Eğer benimle aynı fikirde değilseniz, aslında benimle aynı fikirdesiniz çünkü bu, Nihai Sorunun Cevabını bulmanın tartışmaya ve farklı bakış açılarına açık olduğunu kanıtlıyor!

Kafanıza gerçekten oturabilecek şeyler şudur: Nihai Sorunun cevabını zaten biliyorsunuz, ancak bunu bildiğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Size zaten bildiklerinizi anlatıyor olsam da bunun bir sınırlama olmak yerine, gücünüzün burada olduğu ihtimalini düşünün.

Yaşayabilmek için geliştik. Böylece, evrimleşmek için yaşadığımızı da söyleyebiliriz, yani burada bir döngüsellik var. Evrim, organizmaların hayatta kalmasına ve gelişmesine izin veren süreçtir. Her canlı hayvan veya bitki gibi insanlar da varlığımızı ona borçludur. Amacımız, yaşamımız boyunca “evrimleşmektir”, çünkü bu bizim evrimsel amacımızla tutarlıdır. Öyleyse, “Yaşamın amacı nedir?” Nihai Soruya bir cevap. Yaşamaya, uyum sağlamaya, öğrenmeye ve büyümeye devam edebilmemiz için buradayız. Yaşamın bir amacı ve bizim amacımız gelişmeye devam etmektir.

Gelişmek için Geliştik

“Evrim” i daha etkili ve verimli olmak için öğrenme, uyum sağlama ve büyüme süreci olarak anlam olarak düşündüğümüzde, her yerde evrimi görürüz. Çocuklar okulda daha ileri düzey beceriler ve kavramlar öğrenirler ve bu, üniversitede ve kariyerleri boyunca devam eder. Kârlılık açısından büyüme, herhangi bir işletmenin birincil hedeflerinden biridir. Teknoloji her zaman gelişiyor- daha yüksek internet hızları, daha güçlü bilgisayarlar, daha iyi üretkenlik araçları ve daha ilgi çekici ve eğlenceli deneyimler sunuyor. Sporcular, daha iyi beslenme ve eğitim yöntemleriyle becerilerini ve performanslarını geliştirmeye çalışırlar. Daha fazla şampiyonluk kazanmayı ve rekorlar kırmayı hedefliyorlar. Müzisyenler ve sanatçılar teknik olarak daha yetkin, yaratıcı ve başarılı olmak isterler. Topluluklar ve toplumlar sadece sayı olarak büyümekle kalmaz, aynı zamanda vatandaşların daha sağlıklı, daha mutlu hayatlar ve yaşamlarını sağlamak için insanların ihtiyaçlarına hizmet etmeye çalışırlar. Çoğu dinde bile, inancımızda büyümeye- “daha iyi” bir Hristiyan, Müslüman, Hindu, Budist veya Yahudi olmayı istiyoruz.

Biyolojik düzeyde, öğrenme beyindeki ödül sistemlerini işe alır, böylece öğrenmeyi pekiştirir. Büyümek ve öğrenmek için geliştik ve hayatta kalabilmek, gelişmek için önceki günden daha iyi olmayı öğrendik. Genel olarak, öğrendiğimizde ve büyüdüğümüzde mutlu hissederiz. Bu mutluluğun aynı zamanda yaşamın bir amacı olduğu söylenebilir, ancak aynı zamanda bizim yaşam amacımız olan öğrenme ve büyümeyi yerine getirmenin yan ürünü olduğu da söylenebilir.

Hayatın amacı nedir? Nihai Sorunun yanıtı (Yanıtın aksine), var olmaya devam etmek için var olduğumuzdur. Gelişmek için geliştik. Bu, her canlı organizma için temeldir. Varoluşumuzun doğası, öğrenmemiz, uyum sağlamamız ve büyümemizdir. Sağlık, mutluluk ve uzun ömür bunun getirisi. Biyolojik evrimimiz varoluşumuzun temeli olduğu için, yaşamımızın bir amacı, öğrenerek ve büyüyerek yaşamımız boyunca “gelişmeye” devam etmektir. Her gün amacımız, bir önceki günden biraz daha iyi olmaya çabalamak ve bu evrim sürecini yaşamımız boyunca devam ettirmektir.

Yaşamımız boyunca öğrenmek ve büyümek için hayattaki amacımız, aynı zamanda hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiğinin anahtarını da taşır.

Yorum gönder