×

İlişkide Kıskançlığımla Nasıl Başa Çıkabilirim?

İlişkide Kıskançlığımla Nasıl Başa Çıkabilirim

İlişkide Kıskançlığımla Nasıl Başa Çıkabilirim?

Birey ilişkide kıskanç konumda ise ve bu kıskançlığın esiri olmaktan bir türlü kurtulamıyorsa ki bu durum hem kendisini hem de ilişkisini yıpratıyorsa kişi kıskançlıkla baş çıkma yolları nelerdir diye araştırmaya başlamaktadır. Kişi ilişkisini bozmak istemiyor ve bunun yanı sıra partnerini kaybetmek istemiyor ise yapmış ve yapacak olduğu aşırı kıskançlık durumunu azaltması ve tedavi etmeye çalışması gerekmektedir. Kişi kıskançlığının sebebini kendi içerisinde tahlil etmelidir ve davranışlarını ona göre ayarlamalıdır. Kişi kıskançlık nedeninin partnerine dayalı yani kıskançlığının altının boş olmadığının gerçekten partnerinin kıskandığı durumları yaptığının biliyor ise kişi kıskanarak ve kendini üzerek kişiliğine zarar vermemesi gerekmektedir.

İlişkide Kıskançlığımla Nasıl Başa Çıkabilirim

İlişkide Kıskançlık

Kişinin kıskançlık nedeni kendi iç dünyasıyla alakalı yani ortada herhangi bir durum yokken bile kişi kendini hep partnerinden altta tutuyor ve dışarıdaki insanlar, arkadaşları veya herhangi bir yabancı kişinin gelip ilişkisini bozabileceği tanısını benimsemişe kişi, burada özgüven eksikliği yaşıyor demektir. Kişi bu nedenle özgüvenli olmak zorundadır. Kişi bu şekilde devam ederse hem ilişkisinde hem de kendi hayatında kaybedişlerle baş başa kalacaktır.

Kişi kendi hakkında kurduğu ve düşündüğü olumsuz durumları bir kenara bırakıp olaylara ve durumlara pozitif yaklaşmalıdır. Kişi ilişkisinde partnerinin arkadaşları, eski ilişkisindeki bireyleri ve dışarıdan rastgele kıskandığı bireyleri kendisiyle kıyas yapmayı bırakmalıdır. Güvensizlik ve kıskançlık ile başa çıkmak için; ilişkinin ve kişiliğinizin zayıf yanlarına değil de güçlü olan yanlara odaklanmak iyi olacaktır. Kişinin kıskançlık sonucu partnerini tehdit ve şiddetle korkutmak sizin için zararlı olacaktır. Çünkü yapılan bu davranışlar sonucu kişi bir müddet rahatlama hissede bilir fakat uzun bir süre partnerinizle aranızın açık olmasın neden olacaktır.

Kıskançlığın yoğun olduğu durumlarda partnerinize karşı duygunuza yenilip vurgulu ve rahatsız edici bir şekilde konuşmayın. Kıskançlığınız geçtiği zaman o esnada ki konuşma tarzınızdan ve cümlelerinizden kaynaklı olarak aranızdaki sorunlar devam edecektir. Güveninizi kaybetmemeniz adına ilişki yaşadığınız birey ile açık sözlü olarak rahatsız olduğunuz durumları dile getirmelisiniz. Kişi kıskançlık sebebi ile ilişki yaşadığı bireyin çalışma ortamlarına ani baskılar yapar ki durumu kişi kendi içinde yenmelidir ve yapmamalıdır.

İlişkide Kıskançlık Nedir?

Kıskançlık nedir sorusuna cevap olarak verilecek en önemli cümle şudur; kişinin partnerini başkaları tarafından beğenilme, kişinin ilişkisini başkaları tarafından bozula bileceğine ve kişinin partnerinin etrafındakiler aracılığıyla değişe bileceği düşüncesine kapılma ve bunun yanı sıra kişi partnerinin kendisinden başka bir bireyi çekici bulup o tarafa doğru yönelme isteği yaşayacağına dair düşüncelere kapılmaktır. Kıskançlık bir diğer ifade ile kişinin sahip olduğu ilişkinin elinden alınacağı düşüncesine kapılma duygusudur. Kişi bu düşünceye kapıldığı zaman kurguları da artmaktadır. Buna örnek olarak: kişinin birden aklına partnerinin eski ilişkilerinde olan bireylerin gelip ilişkisinin bozacağı ve partnerinin elinden alınacağı duygusuna kapılmaktadır. Üstelik kişi bu durum sonucunda acaba şu an partnerimi düşünüyor mu gibi sorularla kendi içerisinde başa çıkmaya çalışacaktır. İşte bahsettiğimiz bu durum kıskançlık olarak adlandırılmaktadır.

İlişkide Kıskançlık Sorunu

İlişkideki kıskançlık sorunları nelerdir diye merak edilmektedir. İlişkide ki kıskançlık sorunları kendini şu şekilde gösterir; Kişideki kıskançlık baş gösterdiği zaman, partneri hakkında kurgular da yapmaya başlayacaktır. Kişi partnerinin eski ilişkilerini, arkadaşlarını ve girdiği ortamda tanımadığı insanları dahi kıskanmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda ilişkiler de sorunlar ortaya çıkacaktır. Kişi partnerini kıskanmaya başladığında bazı aşırı ve gereksiz kuruları başlayacaktır ve bunun sonucunda kişi partnerine karşı suçlayıcı cümleler sarf edecektir. Bunun yanı sıra kişi kıskançlığından partnerini sorumlu tutacak ve böylelikle ilişkide güven kaybı yaşanacaktır. Durum böyle olunca haliyle ilişki kurtarılamaz bir konuma gelecektir. Kişinin kıskançlığı tedavi ettirmeyip ne var ki topluma göre doğal bir davranış diye savunulmamalıdır.

Çoğu kıskançlık davranışı sergileyen insanlar kıskançlık sorununu herkes tarafından kabul edilirmiş gibi ve doğruymuş gibi savunurlar ve bunun sonucunda dayaklar, cinayetler, esirmiş gibi kısıtlamalar başlamaktadır. Kişilerin hayatı geri dönülemez duruma gelmektedir ve kişi hayatının sonuna kadar zindan hayatı çekmektedir. Kişi kıskançlık krizine girdikten sonra ilişkisini sonlandıra bilir. Kişilerin arasında konuşulan tek konu kıskançlık olmaya başlar ve bu ilişkilere ciddi zararlar verir.

Kıskançlığın İlişkiye Verdiği Olumsuz Etkenler Nelerdir?

Kıskançlığın partnerine, kendisine ve ilişkisine verdiği ve vereceği birçok zararlar ve olumsuz etkenler vardır. Peki, ilişkiye verilen olumsuz etkenler nelerdir? İlişkide aşırı kıskançlık sebebi ile güvensizlik kaybı oluşmaktadır. Böylelikle ilişki süresince kişiler durmaksızın küçük veya büyük her konuda tartışma yaşayacaklardır. Kişinin kıskançlığı ileri safhaya geçtiğinde kişi aldatılma ve terk edilme korkusu yaşar. Bu durum sonucunda kişi partnerinin aile ortamını, arkadaş ortamını yönetmeye çalışır. Daha sonra kıskanç bireyler ilişki yaşadıkları kişinin sosyal medya hesaplarını kontrol etmeye çalışır ve sürekli kişiyi gözetim altında tutar. Kıskanç bireylerin kurgu yapabileceğinden bahsetmiştik ve ne kadar üzücü ki yapılan kurgu gerçekten varmış gibi kıskançlığı kişinin kendi kurduğu kurguya inanmasını sağlar.

İlişkide Ki Aşırı Kıskançlık Tedavisi Nedir?

İlişkilerde kıskanç olan birey bu sorunu ortadan kaldırmak adına kendini tedavi etmesi ve bu durumla başa çıkması gerekir. Kişi kendini bu konuda tedavi edemiyor ise mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Kişi mutlaka kıskançlık tedavisi yaptırmalıdır ve bu kıskançlık durumunu topluma göre doğru bir durum diye kabul ettirmemelidir. Peki, kıskançlık nasıl tedavi edilir? Kişinin kıskançlığa neden olduğu geçmişte yaşadığı bir sorunu varsa bunun üzerine gitmelidir ve bu sorunu yenmelidir. Kişinin yenemediği duygulardan kurtulmak için uzman yardımı almalıdır ve bu alınan uzman yardımı sayesinde kişinin önceden yaşadığı travmaları kişi atlatmış olacaktır.

Yorum gönder