İlişkilerdeki Problemler 1: KISKANÇLIK
Çoğu zaman güzel giden ilişkinin mahvolması için pek çok sebep ile karşı karşıya geliriz. Kimimiz bu sebeplere takılmadan hayatındaki kişi ile mutlu günlere emin adımlar ile ilerlerken, kimimiz engellere takılmaktan mutluluğa giden yola bir türlü giremeyiz. Elimizde olsun ya da olmasın problemleri aşmak için hayatımızdaki kişi ile sırt sırta vermemiz, tüm problemleri aşarak yolumuza bakabilmemizi sağlayabilir. Konumuza giriş yapmadan mutlu bir ilişki ile ilgili kısaca bir tüyo vermek gerekirse, her şeyden önce anlayışlı olmaya, her türlü problem için empati kurmaya özen gösteriniz. Asıl konumuza dönecek olursak, ilişkilerdeki en büyük problemlerden bir tanesi kıskançlıktır. İçimizden gelen bu duyguyu çoğumuz bastırabilirken, çoğumuz ne yaparsak yapalım bu huyumuzdan bir türlü vazgeçemez hata üstüne hata yaparız. Bazımızınsa kıskançlığa dair hiçbir huyu bulunmaz, bu durum daha mı iyi bilemedim şimdi! Yazımızı okurken, “of ya, ben de çok kıskancım peki bununla nasıl başa çıkacağım!” diyenlerin de olduğunu hisseder gibiyim. Yazmış olduğumuz bu yazımızda ilişkilerdeki kıskançlık problemin konusuna değineceğiz.
Kıskançlık Nedir?
Kıskançlık nedir siz değerli okurlara, kabaca bir anlatalım. Herhangi bir şeyi ya da kişiyi paylaşama ve sahiplenme duygusundan doğan kıskançlık, ileri boyutlara ulaştığında inanılmaz problemler doğurur. İnsanın doğasında var olan bu duygu, sosyal olarak kabul edildiğinde imrenme ya da öykünme şeklinde tabir edilir. Kendi benliğinizden ödün vermeden başkaları gibi olma olmak isteğiniz özenme, imrenme şeklinde açıklanabilir. İmrenme ya da özenme gibi duyguları yaparken amaç bireyin kendisini geliştirmesi ile beraber motive etmesiyken, söz konusu kıskançlık ise yaşanan durum motivasyondan çok hırslanmaya doğru gider. Tüm olumlu düşüncelerin yerini de olumsuz düşünceler kaplar.
İlişkide Kıskançlık Problemi
Bir çoğumuzun başını derde sokan kıskançlık problemi ne yazık ki bastırmakta zorlandığımız bir duygudur. Aşırı sahiplenme ile beraber ilişkide ortaya çıkan kıskançlık problem, çiftler arasında gerilimlere yol açmaktadır. Bir ilişkinin en büyük düşmanı olan kıskançlık, çağımızın en büyük hastalığı haline gelmiştir. Uzman doktorlar, kıskançlık duygusunun altında sahiplenme duygusunun yattığını belirtmektedir. Bununla beraber özgüven eksikliği, kaybetme korkusu ve karşı tarafa güvenmeme gibi durumlarda kıskançlığı tetikleyen şeylerdir. Tüm bunların dışında ergenlik ya da erken çocukluk döneminde kişinin yaşadığı problemler ruhsal gelişimini negatif anlamda etkilemiş olabilir. Bir çocuğun, anne-babasının evlilik hayatında yaşadığı problemlerden etkilenerek sevgi eksikliği, kaybetme korkusu gibi duygusal problemler ile karşılaşmış olması ileriki hayatında ve ilişkisinde çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bu problemlerden bir tanesi de kıskaçlık olabilir. Doğası gereği insanlar sürekli olarak sahiplenme duygusunu, başka kişilere karşı koruma dürtüsü ile ortaya çıkarırlar. İlişkide kıskançlık duygusuna kendini değersiz hissetme, yalnızlık, öfke ve mutsuzluk duyguları da eklenince problem dala halledilemez noktalara ulaşmaktadır.
İlişkide Kıskançlık Nasıl Belirir?
Romantik ilişkilerin kabusu olan kıskançlık, aşırı sahiplenme ile beraber ortaya çıkar. Kıskançlık duygusu ile beraber kıskançlığa eşlik eden düşünce ve düşüncelerin ortaya çıkardığı davranışlar, bireylin hayatını ve yaşadığı ilişkiyi berbat bir hale sokabilir. Durum yalnızca kıskanan kişiyi değil, kıskanılan kişiyi de olumsuz anlamda etkilemektedir. Kıskançlık duygusu, ilişkide zarar verme noktasında yaşanıyorsa kişinin mutlaka ama mutlaka uzman bir doktordan destek alması gerekir.
İlişkide Aşırı Kıskançlık
İlişkide aşırı kıskançlık türlü anlaşmazlıklara yol açmaktadır. İlişkinizin daha fazla olumsuz anlamda etkilenmesini istemiyorsanız, hayatınızdaki kişi ile beraber bir uzman psikologdan destek almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Aksi taktirde birbirinizi yıpratmaktan başka bir şey yapamazsınız. Yaşadığınız ilişkinizde kıskançlık aşırı bir dozda görülüyorsa, bu problemi karşı taraf ile açık bir şekilde konuşmak gerekir. Bunun dışında gerekirse profesyonel bir destek almanız da gerekmektedir. Karşınızdaki kişiyi hiç farkında olmadan kıskançlıklarınız yüzünden incitebilirsiniz. Size çok fazla değer vermesinde rağmen karşınızdaki kişiyi kıskançlığınız yüzünden ilişkiden soğutabilirsiniz. Bu durum ilişkinizi kötü etkileyebilir ve ilişkiniz gerçekten yorucu bir hal almaya başlayabilir.
Kıskançlığı Önlemek İçin
Güzel giden ilişkinizi alt üst eden kıskançlığı önlemek için büyük bir emek sarf etmeniz gerekir. Tabi karşı tarafında gerekli desteği göstermesi şarttır. Kıskançlığı yaşayan sizseniz, değişimin başlaması da sizin elinizde. Biliyorsunuz ki, sağlam bir ilişki kolay kurulmuyor ve tama da böyle bir ilişki kurmuşken bu tür problemler yüzünden ilişkinizin etkilenmesine izin vermeyin. Uzun süre güven içerisinde bir ilişki yürütebilmek tamamen sizin elinizde, her şeyden önce birbirinize güvenmeyi ve her ne olursa olsun anlamayı deneyin. Empati yapmaktan asla kaçınmayın, gerektiği noktalarda alttan almayı ihmal etmeyin. Tabi ki bu dediklerimizi her zaman siz yapmayacaksınız, bir ilişki yaşıyorsanız her şey karşılıklı olmalı. Size güvenerek kalbini açan kişiyi saçma sapan kıskançlıklar yüzünden kendinizden uzaklaştırmaktan kaçının. Kıskançlık ile güvensizlik arasında son derece ince bir çizgi olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Dozunda bir kıskançlık ilişkinin olmazsa olmazları arasındadır fakat haddinden fazla kıskançlık ilişkinizin sonlanmasına sebep olabilir. Aşk gibi mükemmel bir duygunun tüm hücrelerinize erişmesine izin verin ve yürekten seven bir kişinin gözünün sizden başka asla bir başkasına bakmayacağına inanın. Her şeyin aşırısı zararlıdır ve kıskançlık gibi tehlikeli bir duyguda da aşırıya kaçmamaya son derece özen gösterin.
İlişkilerde Terk Edilme Korkusu Kıskançlığa Sebep midir?
Yaşanılan ilişkilerde, kadın veya erkeğin arasında meydana gelen bazı olaylar, kıskançlık duygusunun dozunun aşırı bir oranda görülmesine sebep verebilir. Örnek vermek gerekirse; birey sürekli olarak hayatındaki kişi tarafından yetersiz sevgi görüyor, aşağılanıyor ta da sürekli eleştiriye maruz kalıyorsa, bireyin özgüven eksikliği yaşaması söz konusu olabilir. Bu durumda bireyin hayatındaki kişiyi kaybedeceği korkusuna yakalanması ile beraber kıskançlık duygusu yaşamasını sağlıyor. Hayatındaki kişiyi sürekli olarak aşağılayan kişinin, bunu sürekli olarak yapmasının arkasındaki sebep kendisine olan güvensizliğinden oluşmaktadır. Bunu da terk edilme korkusu olarak açıklayabilmek mümkündür. Terk edilmenin önüne geçmek adına eşini değersiz görmek, onu kendisine bağımlı hale getirmek için böyle yaptığı da düşünülmektedir. Yaşanan bu durumların bilinçli bir şekilde yapılmadığı da ön görülmektedir.
İlişkide Bir Problem Olan Kıskançlık Duygusu Nasıl Önlenebilir?
- Her şeyden önce kıskançlık yaratan duyguların keşfi sağlanmalı.
- Kıskançlık duygusunun ne zaman, nasıl edinildiği ile beraber işe yarayıp yaramadığı keşfedilmeli.
- Kıskançlık duygusunun yarattığı olumsuz duygular tespit edilmeli.
- Ortaya çıkan bu olumsuz duyguların sebep olduğu otomatik düşüncelerin farkına varılmalı.
- Otomatik düşüncelere gösterilen rasyonal olmayan tepkilerin yerine yeni duygular geliştirilmeli.
- Yeni davranışların teste tabi tutularak, elde edilen kazançlar görülmeli. Bunun dışında bireyin hayatına genellemesi gerçekleştirilmeli.
- Bireyin yaşadığı kötü olayları geride bırakması gerekir.
- Kaybedilen güven duygusu tekrardan kazanılmaya çalışmalı.
- Bireyin sosyal aktivitelere katılması gerekir, yeni hobiler edinmesi tavsiye edilir.
- Kişi sürekli olarak olumlu düşünceler ile ilgilenmeleri, şüpheden kesinlikle uzak durmalı.
- Kişi, başkalarının onun hakkında düşündükleri ile haddinden fazla ilgilenmemeli.
- Kişi hayatındaki kişi ile problemleri açıkça bir şekilde konuşmalı, geleceğe dair oluşan korkuların temelini tespit etmeli.
- Tüm bu saydıklarımızın sağlıklı bir biçimde sağlanması ile beraber süreci olabildiğince sorunsuz geçirebilmek adına kesinlikle uzman bir doktordan yardım alınmalı.
Yorum gönder