×

Manipüle Nedir?

Manipüle nedir

Manipüle Nedir?

Manipüle nedir? Açıklamasına cevap olarak manipüle kelimesi sık kullanılan ve sağladığı anlam ile beraber en önemli kelimelerden biridir. Aynı zamanda psikolojik alan üzerinden de ele alınır. Peki manipüle nedir? Manipüle Fransızca kökenli bir kelime olarak Türkçede uzun yıllardır bulunan bir sözcüktür. TDK açısından ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı etkileme ya da yönlendirme olarak bilinir. Türk dil kurumu üzerinden bakıldığında yönlendirme ve etkileme beraber Türk dilinden yer almaktır. Özellikle herhangi bir kişiye farklı durumlar ile beraber başka bir düşünceye sevk etmek ya da ikna etmek gibi alanlar üzerinden yapılmaktadır. Aynı zamanda psikolojik manipülasyon üzerinden türemiş bir sözcüktür. İnsanların kendi bilgileri dışında ve istemedikleri bir duruma yönlendirmek ya da etkilemek şeklindedir. Manipüle hem resmi kaynaklarda hem öğretici eğitim kitaplarında hem de günlük yaşamda kullanılan sözcüktür. Bu şekilde cümle içeresinde kullanılabilir. Ya da tek başına değerlendirebilirsiniz. Manipüle kelimesi bir kişiye herhangi bir olaya karşı yönlendirme olarak da değerlendirilir. Örneğin bir düşünce ile beraber aynı zamanda herhangi bir sektör üzerinden oldukça fazla kullanılan bir kelime olduğu dile getirmek mümkün. Aynı zamanda psikolojik açıdan da değerli bir terimdir.

Manipüle nedir

Bir İnsan Diğer İnsanı Nasıl Manipüle Eder.

Bir insan diğer insanı nasıl manipüle eder? İnsan oğlunun yaratılışında var olan karşısındaki kişiyi etkilemek, onun tesiri altına almak, hatta mümkünse onu etkisi altına almak insan oğlunun yapısında mevut olan bir hakarettir. Bu yönlendirme, hâkim olma durumların derecesi de önemlidir elbet. Fakat bu insanı sınırlarını biraz aştığında manipülasyon kavramı söz konusu oluyor. Peki nedir dersen bu manipülasyon ve daha çok kimler kimleri manipüle eder? Manipüle teknikleri nelerdir. Tam olarak Türkçe karşılığı güdüleme yönlendirme olan manipülasyon sözcüğü insanları kendi isteği dışında yönlendirme olan manipülasyon sözcüğü hayatın farklı yönlerinde kullanılır.

Manipülasyon Teknikleri

Manipülasyon tekniklerini madde halinde sizlere sunmak isteriz;

1- yalan söyleyerek manipüle etmek özellikle dolandırıcılar, hedeflerine aldığı kişileri dolandırmak için yalanlar zinciri bir sistem oluştururlar. Gerçekte olan, bilinen tüm olaylar, durumlar çarpıtılır. Ve gerçeğe yakın aslında olabilecek bir olay sistemidir. Özellikle yeni bir iş kurmak isteyen vb. olaylarda yalan söylersek yapılan manipüle söz konusu olur. Bu tür manipülasyonu fark etmek için aslında en önemli husus hikayeler arasındaki bağlantısızlıklar fark etmektedir. Güven sağlayabilmek için sadece yakın çevremize güven sağlamak daha mantıklı olacaktır. Dolandırmamak adına özellikle kişisel bilgilerinizi paylaşmamak ekonomi ile ilgili verileri kimseyle paylaşmamak en iyi olacaktır.

2- duygu yolları ile manipüle etmek; bir kimsenin uğradığı en kötü manipülasyon tekniklerinden birisi ise duygusal yatırımlarından avantaj sağlama şeklinde gerçekleşir. Bunun gerçekleşmesi sonucu da manipüle edilen kişi için ağır ve kötü bir durum olur. Duygusal yönden tehdit edilen, ele geçirilen kişiler, normal saate yapmayacakları pek çok şeyi zorla yapmak durumunda kalırlar. Özellikle psikolojik duygu durumunda bozuk olan kişiler bunu uygularlar.

3- aşağılama ve provokasyonla manipüle etmek; insanların toplu olarak ilgi duydukları ve etkilendikleri alanlar olan siyaset, spor, sanat gibi spor dallarında karşı görüşlere çok fazla katlanmayanlar, karşısındaki kişiyi küçük düşürme ve aşağılamak için manipüle ederler. Özellikle kendisi ile ilgili öz benliği egosu ile bir takım güven problemi olan bireyler bu tür olaylara maruz kalırlar.

4- yanlışa yönlendirme; hepimizin yumuşak karnı illaki vardır. İşte bunları önlemek için kötü düşünceli kişiler onların isteklerin karşı geldiğimiz zaman karşısındaki kişiyi kolayca manipüle edebilirler. Örneğin hava atmak isteyen insanlar bunun yüzünden bu tarz olaylara başvurabilirler.

5- duygusal şiddet; biz insan oğulları duygusal yaratılmış olan varlıklarız. Ve çoğunlukla duyularımızı hareket eder. Duygusal olan olaylardan çok çabuk etkilenmemiz mümkün olabiliyor.  Durum böyle olunca bir kişiyi etki altında bırakmanın yolu duygularına dokunmak oluyor. Özellikle ikili ilişkilerde bu duygusal manipüle yöntemi oldukça fazla kullanılıyor.

Kadınlar Erkekleri Nasıl Manipüle Eder?

Kadınlar erkekleri nasıl manipüle eder? Diye merak edenler için hazırladığımız bu makale tam siz okurlara göre. Kadınların erkekleri nasıl manipüle etiğini anlamak için doğuştan gelen bazı özelliklere dikkat etmek gerekir. Gizem ne kadar derin olursa olsun manipülasyon için güçlü bir silahtır. Bir toplantı durumunda az bulunan kadınlar kendilerini detaylı bir şekilde tanıtırlar. Her zaman varsayım ve fantezi için yer bulunur. Adil seks, görünüşünü akıllıca kullanır. Ve tüm avantajlarını nasıl kullanacağını bilirler. Erkekler kadınların dekolte ya da benzeri bir durum halinde gördükleri zaman onların birçok isteğini yerine getirebilirler.

Yorum gönder