×

Mutlu Olmak ve Aile Yapısı

Mutlu Olmak ve Aile Yapısı

Mutlu Olmak ve Aile Yapısı

Aileler, sağlıklı ve nispeten destekleyici olduklarında hayat veren bir güç olabilir. Onlar sağlıklı olduklarında, sizin için hayata karşı bir dayanak olabilirler. Öyle ki sağlıklı bir aile ilişkisinin sağlığınız ve refahınız üzerinde olumlu bir etkisinde olabilir. Güçlü aile ilişkileri, stres zamanlarında yararlanabileceğiniz bir rahatlık, rehberlik ve güç kaynağıdır. Aynı şekilde, başka hiçbir yerde bulamayacağınız bir aidiyet duygusu ve koşulsuz sevgi sağlarlar. Ancak bu ilişkiler sağlıksız olduğunda veya stresle dolu olduğunda, kendinizi yoruluş ve duygusal olarak savrulmuş hissedebilirsiniz. Aslında, son derece çatışmalı veya zehirli bir aile ilişkisi çok fazla zarara neden olabilir. Bu sağlıksız ilişkiler sizi sadece destekten mahrum etmekle kalmaz, aynı zamanda ek stres, çatışma ve hatta sağlık sorunları da yaratabilir. Örneğin araştırmalar, çocukların%10 ila%30’unun sağlıklarının kötü olduğunun aile ilişkileri nedeniyle tehlikeye düştüğü veya zayıflatıldığı ailelerde büyüdüğünü gösteriyor. Genelde insanlar duygusal ve pratik destek için kriz zamanlarında ailelerine bağımlıdırlar. Bazen bir mali kriz yaşadıklarında destek için onlara güvenirler. Aile, bir insanın hayatının değişmez bir parçasıdır. Aileler de geçmişinizi taşıyor ve geleceğinizi paylaşıyordur. Çocukluğunuzu hatırlamak için kardeşlerinizden, ebeveynlerinizden ve diğer yakın akrabalarınızdan daha iyi kim var? Sevgi dolu anılarla, ihtiyaç anında destekle ve koşulsuz sevgiyle olan bu bağlantı, ailelerin mutluluk, stresten kurtulma ve refah duygusu getirebilmesinin benzersiz yoludur. Araştırmacılara göre, güçlü ailelerin hepsinin ortak altı özelliği vardır. Bu nitelikler arasında takdir / şefkat, bağlılık, olumlu iletişim, birlikte zaman, güçlü başa çıkma becerileri ve ruhsal esenlik bulunur. Her birini güzelce inceleyelim.

Mutlu Olmak ve Aile Yapısı

Takdir ve Sevgi

Sağlıklı aileler ihtiyaç duyduklarında birbirlerine yardım ederler. Ayrıca sözlerini tutarlar, birbirlerini desteklerler ve birlikteyken şefkat gösterirler. Sıcak bir kucaklaşma, el sıkılması, hepsi birbirine sevgi ve destek veren jestlerdir.

Taahhüt

Sağlıklı aileler sadık, destekleyici ve kararlıdır. Hayatlarının ayrıntılarıyla birbirlerine güvenmeyi kolay bulurlar. Aynı zamanda sorumlulukları paylaşır ve birlikte kararlar alırlar ve ihtiyaç duyduğunuzda yanınızdadırlar.

Olumlu İletişim

Sağlıklı aileler genellikle birlikte düzenli yemek paylaşırlar ki hayatları ve deneyimleri hakkında konuşmaktan zevk alırlar. Dahası, eleştiriler, küçümsemeler, lakap takmalar ve diğer duygusal istismar türleri nadirdir. Bunun yerine aileler birbirlerini cesaretlendirir ve inşa eder.

Birlikte Geçirilen Zaman

Tipik olarak, sağlıklı aileler birlikte olduklarında eğlenirler, sık sık gülümser ve gülerler. Zamanları planlı veya kendiliğinden olsun, güçlü aileler birbirlerinin yanında olmaktan zevk alırlar. Ayrıca birbirlerinin ilgi ve tutkularını paylaşırlar.

Güçlü Başa Çıkma Becerileri

Dayanıklılık, sağlıklı ailelerin ayırt edici özelliğidir. Bir zorluk veya krizle başa çıkmak asla kolay olmasa da sağlıklı aileler birbirlerini güçlü ve umutlu kalmaya teşvik eder. Genellikle kötü bir durumda iyiyi ararlar ve değiştiremeyecekleri şeyleri kabul ederler. Birlikte bir kriz yaşamak, bağlarını daha da güçlendirir.

Ruhsal İyilik

Sağlıklı aileler genellikle hayata olumlu bakar. Onlar da minnettarlık ve minnettarlıkla doludur. Tipik olarak, bu aileler ortak değerleri paylaşırlar ve hatta aynı manevi veya dini inançları paylaşabilirler. Her şey üzerinde hemfikir olmasalar bile, sağlıklı aileler kibardır ve diğer fikirlere saygılıdır.

Yaygın Aile Sorunlarıyla Başa Çıkmak

Ne yazık ki, aile ilişkileri çok karmaşık olduğu için, sürekli maviliklerde olmak her zaman kolay olmuyor. Aslında, bazı aile üyeleriyle uğraşmak düpedüz zordur ki stres seviyeniz ve sağlığınız için hayatınızdaki gergin ilişkileri ortadan kaldırmak daha iyi olsa da zor insanlar sizinle ilgili olduğunda bu her zaman o kadar basit değildir. Çatışmayı uzak tutmak ve stres seviyenizi azaltmak için, yaygın aile sorunlarıyla başa çıkma konusundaki bu ipuçlarına göz atın.

Sağlıklı İletişime Odaklanın

Herhangi bir ilişkide çatışma neredeyse kaçınılmazdır, ancak bununla başa çıkmanın sağlıklı yolları vardır. Örneğin, sizin ve aile üyenizin din veya siyaset konusunda aynı fikirde olmadığınızı biliyorsanız, daha tarafsız konulara bağlı kalmaya çalışın. Aynı şekilde, aile üyenizin sizi gerçekten yanlış yönlendiren bazı olumsuz özellikleri varsa, bunun yerine olumlu yönlere odaklanın. Mümkün olduğunca dinlemek ve empati kurmak da özellikle önemlidir. Ama paspas da olmayın. Eğer konuşma kontrolden çıkıyorsa, ne zaman mola vereceğinizi bilin. Biraz sıkılarak, hemfikir olmasanız bile aile üyelerinizle saygılı bir konuşma yapabilirsiniz.

İnsanlar köken aileleriyle bir araya geldiklerinde, eski davranış kalıplarına geri dönmeleri alışılmadık bir durum değildir. Ancak bu eski rollerin ötesine geçildiyse artık şahsiyetinizi yansıtmıyorsa, şu anda olduğunuz kişiden çekinmeyin. Kendinize karşı dürüst olmak biraz zor nefes almanızı gerektirebilir, ancak sonunda yaptığınız için mutlu olacaksınız.

Aile üyeleri her ne kadar değiştiğinizi söylediğinde veya size eski sizi ne kadar özlediklerini söylediğinde, bir daha o kişi olmaya mecbur hissetmeyin, özellikle de bir nedenle değiştiyseniz. Başkalarının kendilerini rahat hissetmesi için şimdi kim olduğunuzu feda etmek zorunda değilsiniz. Buna insanları tatmin etmek denir ve bu sağlıksız bir alışkanlıktır.

Aile Önyargılarını Ele Alın

Tipik olarak, önyargılar, belirli insan gruplarına farklı veya daha az saygı ve özenle davranılması gerektiğine dair yanlış yönlendirilmiş veya öğrenilmiş bir inançtan kaynaklanır. Bazı yaygın önyargılar ırk, etnik köken, din, cinsiyet ve cinsel yönelimi içerir.

Aile üyelerinde önyargıya şahit olduğunuzda, bunu hemen nazikçe ele almanız önemlidir. Bazen aile üyeleri yaptıklarının veya söylediklerinin ötekileştirici, aşağılayıcı olduğunun farkında olmazlar. Hoşgörü hakkında konuşmak önemlidir. Sadece sohbetinizi sevgiyle yaptığınızdan emin olun.

Duygusal, yargılayıcı veya öfkeli olursanız, aile üyeleriniz söylediklerinizi duymak yerine büyük olasılıkla bu hatalara odaklanır. Saygılı olmak istemiyorlarsa, onlarla aranıza bazı sınırlar koymanız gerekebilir. Aile olmak onlara size, sevgilinize veya bir başkasına saygısız davranma hakkı vermez.

Aile üyelerinizle olan ilişki türlerini kontrol edemezken, ilişkilerinizde daha büyük bir uyum yaratabilirsiniz. Aile ilişkilerinizi güçlendirmek ve geliştirmek için çalışın. Açık, dürüst ve empatik olun, ancak zehirli veya istismarcı aile üyeleriyle sınırlar koymaktan korkmayın. Akraba olduğunuz için tacize katlanmak zorunda değilsiniz.

Yorum gönder