Narsist Bir Erkeği Nasıl Tanırız?
Hayatınızdaki erkeğin narsist bir kişiliğe sahip olduğunu tanımanızın birkaç yolu vardır. Davranışlarında ağırlıklı olarak ben-merkezcilik, haklılık, talep kârlık, küçük düşürme, kuşkuculuk, mükemmeliyetçilik, merhametsizlik, empati yoksunluğu, onaylanma isteği gibi davranışlar bulunuyorsa narsist bir erkekle birlikte olduğunuz gerçeği kaçınılmazdır. Bu gibi davranışlardan sadece birkaçı bile hayatınızdaki erkekte bulunuyorsa kişinin karşılanmamış ihtiyaçları ile başa çıkması için daha az şiddet gösteren durumlar içerisinde olması o kişinin narsist olmadığı anlamına gelmez. Peki narsist bir erkeği nasıl tanırız gelin beraber öğrenelim.
Narsizm Nerede Başlıyor?
İlişkinin başında sevgi dolu, anlayışlı ve kadının ayaklarını yerden kesen erkek bir anda soğuk, mesafeli, size karşı duyarsız ve bencil tavırlar sergilemeye başlıyor. Narsizm nerede başlıyor sorusunun cevabı da tam olarak burada! Durduk yere ortadan kaybolabiliyor ve hatta sizi terk edebiliyor. Çünkü narsist erkek artık hedefine ulaşmış oluyor. Sizin ona olan ilginizi, sevgi ve şefkatinizi gördü. Öte yandan bu gibi tutumlar sergilemesine rağmen, kadının ilgisinin başka noktalara kaymaya başlaması onu öfkelendirir ve ilginin hala kendi üzerinde olmasını ister. Narsist kişilikler görmezden gelinmeye ve ilgisiz kalmaya tahammül edemez. Sizin ona olan ilginizi kırgınlıkla, öfkeyle ya da kızgınlıkla bile olsa onu önemsediğinizi göstermenizi beklerler. Çevresindeki kadınlarla ilgilenmeye başlar ve onlara iltifat edebilirler. Hatta bazı narsist erkekler, kız arkadaşları olmasına rağmen onlardan habersiz başka kadınlarla mesajlaşabilir ve görüşebilirler.
Narsist Bir Erkek Nasıl Tanınır?
Narsist bir erkek nasıl tanınır diye düşünüyorsanız bu yazımız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Narsist erkekler son derece anormal olan yüksek bir egoya ve devasa şekilde özgüvene sahiptirler. Kendilerinden başka onlar için önemli olan kişi sayısı neredeyse yok denilebilecek kadar azdır. Doğru dürüst kimseyi sevip hayatlarında yer vermezler. Bu durumun kadınlara çekici geldiğini psikolojik çalışmalar da gösteriyor. Narsist erkeğin yüksek özgüvene sahip olması kadınlara çekici gelmesinin büyük ihtimalle asıl sebebi. Ayrıca narsist bir erkek, hayatının odak noktasına sadece kendisini koyar çünkü ben merkezcidir. Zaten bu tip narsist erkeklerin çoğunu toplumda psikopat olarak değerlendiriyoruz. Gözleri kendilerinden başka hiçbir şey görmeyen bu erkekleri psikopat olarak değerlendirmek de oldukça doğru bir yaklaşımdır.
Yüksek egoya sahip olan her erkeğe de narsist dememiz doğru olmaz hatta tam aksine büyük ihtimalle bir betadır. Bir erkeğin narsist olduğunu anlamanız için ekstra bir çabaya girmenize gerek yoktur. Yüksek ihtimalle siz bu erkekle tanıştığınız zaman onun yüksek özgüven ve egosunu fark ederek bir şeylerin ters gittiğini anlayacaksınız. Bu adamlar tehlikeli oldukları kadar çekicidirler. Narsist yapıya sahip kişiler ya küçüklükten bu yana çok fazla zorluklarla büyümüş ya da aksine kral gibi büyütülen erkeklerdir. Narsist olan erkekleri cinsel olarak da arzulamanız kaçınılmazdır. Fakat böyle adamlarla bir ilişki içinde olmanın size verebileceği zararları da göz ardı etmemelisiniz. Çünkü ‘kişilik bozukluğu’ olarak da adlandırabileceğimiz bu tip hastalığa yakalanan erkekler toplumdan dışlanarak yalnız kalabilirler. Bir erkek genetik olarak narsist doğabilir ya da narsist olacak şekilde de yetişebilir. Burada önemli olan nokta doğuştan narsist olan kişilerle aynı özellikleri taşımasalar bile bazı erkekler de narsistliği çok iyi taklit ederek rol yapabilirler. Yani çevrenizde anormal seviyelerde yüksek ego ve özgüvene sahip, kendisini hayatının merkezine koymuş bir erkek bulunuyorsa doğuştan narsist olarak dünyaya gelmiş olabilir. Fakat narsist olarak rol yapan erkekler kendilerini bir şekilde belli ederler. Hızlı şekilde karar alınması gereken bir durum söz konusu olduğunda rol yapan narsistler, doğuştan narsist olan kişilere göre daha pasif kalabilirler. Çünkü gerçek bir narsist kişiliğe sahip olan erkek kendi çıkarları doğrultusunda kararlar alacaktır. Rol yapan narsistler, hızlı karar veremeyebilir ve kararlarında da çoğu zaman başka kişilerden etkilenir. Narsist olarak doğan biri asla başka kişilerin düşüncelerini önemsemez. Narsist erkekler çoğunlukla anti-sosyal kişilerdir, çünkü diğer insanlardan kendilerini üstün görürler.
Narsist Bir Erkekle Baş Etmek
Narsistler genel olarak insanları tetikleme eğiliminde bulunurlar. Narsist yapıya sahip bireyler hayatlarında herhangi bir sorun ya da kayıp yaşamadıkları sürece psikolojik yardım almayı reddederler. Narsist bir erkekle baş etmek istiyorsanız öncelikle kendinizi tanımalısınız. Kendinizi tanımak, kendi şemalarınızın farkında olmak, uyguladığınız terapi sürecinde bir narsistin tetiklemelerine ve aşağılamalarına karşı sizi koruyabilir. Narsistlerin tetiklediği bazı şemalar arasında terk edilme, kendini feda etme ve duygusal eksiklik bulunuyor. Kişiler bu şemalarda terk edileceklerini, sevilmediklerini, kimsenin onları anlamadıklarını düşünürler. Kendini feda etme ve terk edilme korkusu bireyin kendi ihtiyaçlarını yok sayıp hayatlarında olan narsist kişiye odaklanırlar. Narsist kişileri yönetmek ve onlarda daha sağlıklı şekilde başa çıkmak için var olan şemalarınızın farkında olmak en etkili yöntem olacaktır. Sınır koymak da ilişkinizde bir diğer önemli noktadır. Koymuş olduğunuz sınırlar çoğu zaman aşılacak da olsa net bir şekilde ben de buradayım diyerek kendi isteklerinizi dile getirmeniz gerekir. Duygularınızın ve beklentilerinizin varlığını fark ettirmeniz gerekmektedir.
Yorum gönder