×

Aşkımız Neden Biter?

Aşkımız Neden Biter

Aşkımız Neden Biter?

Medya, otuz yılı aşkın bir süredir, başarısız ilişkiler sorununu ve bunların nasıl kurtarılabileceğini ele aldı. Elde ettikleri bilgilerden verdikleri mesaj içten ve iyi niyetliydi: doğru yön ve yeterince sıkı çalışma verilen her ilişki bir şekilde başarılı olmalıdır. Ancak bazen, eşler ne kadar uğraşırsa uğraşsın, ilişkilerinde işe yaramıyor. Birbirlerini kaybeden kaliteli eşler genellikle diğerlerini incitmekten ve kendi başarısızlık duygularına üzülürler.

Gerçek şu ki, birçok ilişki sona ermelidir. Bu, özellikle her iki tarafın da ellerinden geleni yaptığında, işlerin neden ters gittiğinden emin olmadığında ve denemekten yorulduğunda doğrudur. Ancak yeni aşıklar çoğunlukla birbirlerini memnun etmek, bağlarını derinleştirmek ve engellerini aşmak isterler. Ellerinden gelen her şeyi denediklerinde ve ilişki hala çalışmadığında, bu hata, utanç, suçlama veya tekrar deneme korkusuyla ilgili olmamalıdır. Birbirlerine ne kadar enerji ve zaman ayırmış olurlarsa olsunlar, iyi insanların ilişki zorluklarını aşamamasının bazı gerçek ve haklı nedenleri vardır. Ellerinden gelenin en iyisini yaparlarsa ve diğerinin çabaları takdirle sonuçlanırlarsa, başarısızlığın kederi içinde oyalanmamalı, bir dahaki sefere daha iyi bir temel oluşturmak için birbirlerine verdikleri tavsiyeleri kullanmaları gerekir. İyi niyetli ve şefkatli insanlar, suçluluk duymadan ya da suçlamadan, bırakmaları gerektiğini söyleyen semptomları fark edebilirlerse, kızgınlık ya da boşa harcanan zaman duyguları olmadan ilişkilerini sona erdirebilirler. Çiftler, daha iyi olamayacak bir ilişkide çok uzun süre kalırlarsa, birlikte öğrendikleri derslere değer verme fırsatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar.

İşte bitmesi muhtemel bir ilişkiyi müjdeleyen en yaygın belirtilere bakalım.

Aşkımız Neden Biter

Zamanla Büyüyen Küçük Tahrişler

Her yeni ilişkinin hem iyi hem de iyi olmayan etkileşimleri vardır. Yeni aşıklar, doğal olarak tatmin edici bağlantıları takdir etmek ve rahatsız edici olanları görmezden gelmek için ellerinden geleni yaparlar. Ne yazık ki, zamanla, bazı üzücü davranışlar iltihaplanmaya başlar ve diğer partnerin görmezden gelmesi zorlaşır. Giysileri yerde bırakmak, kronik olarak geç kalmak veya bir sözü unutmak gibi küçük şeylerde olabilirler. Hala yaşlı bir erkek veya kız arkadaşa yakın kalmak, faturaları zamanında ödememek gibi daha ciddi olanlar da var. Bu üzücü davranışlar kritik bir kitleye ulaştığında, diğer partner artık bunlara tahammül edemeyebilir. İyi bağlantılar biriken kızgınlıklarla aşındığında, ilişkinin dengesi yanlış yöne kayar ve bir zamanlar ortaklığı sağlam tutan iyilik, hayal kırıklığı ve hayal kırıklığı katmanlarının altına gömülür.

 İlişkinin Başında Açıklanmayan Kabul Edilemez Davranışlar

Yeni aşıkların çoğu, diğer ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen geçmiş davranışları kasıtlı olarak gizler. Yeni ilişki kurulduktan sonra, partnerlerinin bu eski ihlalleri affetme ihtimalinin daha yüksek olacağını umarlar. Yeni bir partner ne kadar hoşgörülü olursa olsun, en arzu edilen ilişkileri bile yok edebilecek bazı geç itiraflar da vardır. Diğerinin bu önemli mevzularda güvenilir olduğuna inanmaya alışmış olan partner hem ortaya çıkanları hem de ilk etapta gizlediği geçmiş davranışları kabul edemeyebilir. İşte bazı yaygın örnekler: ödenmesi gereken büyük borçlar. Bahsedilmeyen bir çocuk. Tekrar ortaya çıkabilecek geçmiş ilişkiler. Önceki bir evlilik. Kalıtsal bir hastalık. Arka planda gizlenen müdahaleci ve kontrolcü bir ebeveyn. Risk yüksek olsa da önceden paylaşılması gereken çok ciddi konular da vardır.

Birbirini Dışlayan Önemli İhtiyaçlar

Bakıcı partnerler ilk olarak bir araya geldiklerinde, birbirlerini sevme yollarını vurgularlar, farklılıklara pay verirler ve aralarındaki derinleşen sevginin nihayetinde durumu çözeceği umuduyla henüz ortaya çıkmamış ihtiyaçları uzaklaştırmaya çalışırlar. Ne yazık ki, bazı eşler zamanla bazı çok önemli farklı ihtiyaçlar veya arzularla yaşayamayacaklarını fark ederler. Paramız nasıl tahsis edilmelidir? Yaşamak için ideal yerimiz neresi? Varsa kaç çocuğumuz olmalı? Ebeveynlerimize bakıyor muyuz? Arkadaşlık tercihlerimiz nelerdir? Birbirimizden ne kadar uzaklaşmaya tahammül edebiliriz? Nasıl iletişim kurarız ve önemli anlaşmazlıkları çözebilir miyiz? Bu potansiyel farklılıklar nadiren bir ilişkide erken ortaya çıkar. Bu farklılıkların karşılıklı saygı ve destekle çözülmesi gerekir, ancak çoğu zaman eşlerin tahmin edemeyeceği ve yaşayamayacağı davranışları ortaya çıkarır.

Azalan Yanılsamalar

Abartılı rüyaların zamanla azalması ve eşlerin birbirlerini daha derinlemesine tanıması tamamen normaldir. Başlangıçta çok arzu edilen şeyin, ilişki olgunlaşana kadar ortaya çıkmayan olumsuz bir dezavantajı olabilir. Örneğin, hayattaki misyonuna kendini adamış bir partner olağanüstü derecede etkileyici görünebilir, ancak daha sonra bu bağlılığı ilişkiden çok sık sık ön plana çıkarırsa bu partneri hayal kırıklığına uğratır. Bu sonucu sürdürmek için çok fazla zaman ayıran çok çekici bir eş, çok fazla çıkarcı görünebilir. Fazla harcamamaya son derece dikkat eden bir kişi, zamanla cimri ve ucuz görünebilir.  Yeni aşıklar genellikle potansiyel hayal kırıklıklarına odaklanmaz. İşler sakinleştiğinde, eşler neyin iyi, neyin iyileştirilmesi gerektiği ve neyin kabul edilemez olabileceği konusunda yeni değerlendirmeler yapmak için sıraya girerler.

 Dış Stresörler

Yeni bir ilişkinin sinerjik enerjisi sınırsız görünür. Maalesef kaynaklar sonsuz değildir ve çok fazla stres unsuru en derin taahhütleri aşındırabilir. Büyük hastalıklar, kazalar, iş talepleri, finansal istikrar kaybı, aile ihtiyaçları, kaybetme üzüntüsü veya bir dizi kontrol edilemeyen hayal kırıklığı, bir çiftin başa çıkma yeteneğini yıpratabilir. Stresörler, bir çiftin öğrenme ve büyüme kapasitesini zorlar. Onları yenemezlerse, birbirlerini yetersiz bulma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Birbirlerinin tepkilerinde hata bulduklarında, güvenlerini yitirmeye ve sorunlarını tek başlarına çözmek için ayrılmaya başlayacaklardır ki bazen çok fazla gönül yarası olur ve bunlar olduğunda her ilişki kötüye gidebilir.

Ayrılık gerçekleştiğinde ve her ikisi de paylaştıklarına gerçekten saygı duyduğunda, başarısız bir ilişkinin başarısız bir yaşam anlamına gelmesi gerekmez. Çoğu zaman, bir sonraki ilişkide başarılı olduklarında, birçok kişi şu anki olumlu sonuçlarının, kaybettikleri ilişkiden öğrendiklerinin doğrudan bir sonucu olduğunu anlar.

Yorum gönder