×

20. yüzyılda Osmanlı Sadrazamları

20. yüzyılda Osmanlı Sadrazamları

20.yüzyılın Osmanlı Sadrazamları detaylı bir biçimde ele almak gerekirse, önde gelen isimlerinden birisi olan Talat Paşa’yı sizlere daha derin bir biçimde tanıtmak için buradayız. Yazımızı okumaya devam ederek bu değerli şahsiyet hakkında bilinmesi gereken bilgilere sahip olabilirsiniz.

Talat Paşa (1874 – 1921)

Edirne’de dünyaya gözlerini açan Osmanlı Sadrazamı Talat Paşa, göstermiş olduğu üstün başarıları ile beraber her daim büyük bir sevgi ile anılmaktadır. Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin kurucusu olarak karşımıza çıkan Talat Paşa, İttihat ve Terakki partisinin de kurucularından birisi olarak ismini duyurmayı başarmıştır. İhtilalin hızlandırılmasında büyük katkılar sağlayan Talat Paşa, Osmanlı İmparatorluğunun siyasi hayatına yön vermeyi başaran önemli isimlerden birisidir.

Talat Paşa’nın Hayatı

1874 senesinde hayata gelen Talat Paşa, Türk ve Pomak soylu bir ailenin üyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Vize’de ilköğrenimini tamamlayan Talat Paşa, Edirne Askeri Rüştiyesine başlar ve burayı da başarılı bir biçimde bitirir. Babasını erken yaşlarda kaybeden Talat Paşa, annesi ve kız kardeşinin üzerine düşmeye başlar. 1898 ile 1907 seneleri arasında posta memuru olarak Selanik Postanesinde görev alan Talat Paşa, Fransızca dersleri almayı da ihmal etmez ve bu değerli isim Rumca bilmesi ile de dikkatleri üzerine toplamaktaydı.

1908 İhtilali Ardından

Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğunun en önemli isimlerinden birisi haline gelen Talat Paşa, siyasi alanda yaptığı işler ile ismini duyurur. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasının en önde gelen isimlerinden birisi olan Talat Paşa, burada bir sene boyunca görev almıştır. Edirne’den yapılan seçimler için 1908 senesinde adaylığını koyan Talat Paşa, aldığı oylar sayesinde meclise girebilmeyi başarmıştır.

Talat Paşa’nın Eserleri

Ölümü ile beraber yayımlanmış olan hatırları dışında ne yazık ki yazılı eserler bulunmamaktadır. New York Times Current History dergisinin 1921 Ekim tarihinde ve Yeni Şark gazetesinin Aralık ile Kasım 1921 senesinde sansürlenerek yayımlanmış olan yazılarda bu hatıralara ulaşabilmek mümkündür.

Yazmış olduğumuz bu yazımızda 20.yüzyılın önde gelen Osmanlı sadrazamlarından birisi olan Talat Paşa’yı detaylı bir biçimde tanıtmaya çalıştık. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir yazı olmuştur, sağlıcakla kalın!

Yorum gönder