20.yüzyıl Hükümdarları
Göstermiş oldukları başarılar ile tüm dünyaya nam salmış olan 20.yüzyıl hükümdarları sizler için bir araya getirmeye çalıştık, yazımızı okumaya devam ediniz!
I. Abdullah (1882 –1951)
Mekke’de dünyaya gelen I. Abdullah, 1951 senesinde Filistin’de hayata gözlerini yummuştur. Transürdün Kralı I. Abdullah 1946 senesinde kadar hüküm sürmüştür. İngilizlerin sağladığı destek ile beraber 1921 senesinde Ürdün Emirliği’nin başına geçen I. Abdullah, Kerkük-Hayfa ‘da bulunan petrol boru hattınız koruma altına almış ve daha pek çok başarı sergilemiştir. II. Dünya savaşı esnasında, emirlik sınırları dışı müdahalelerde bulunan I. Abdullah, 1949 senesinde Ürdün kralı olarak ismini büyük kitlelere duyurmayı başarmıştır. Bu başarılı hükümdar, Lübnan’ında içinde bulunduğu bir devlet inşa etmeye çalışırken Filistin’de hayata gözlerini yummuştur.
I.Abdullah’ın Görevleri:
- 1921 ile 1951 seneleri arasında Geçici Ürdün Emiri Görevi
- 1882 ile 1921 seneleri arasında Mekke Emiri Görevi
- 1946 ile 1951 seneleri arasında Ürdün Haşimiye Krallığı
- Abdullah’ın Layık Görüldüğü Ödülleri:
- İngiliz Şövalye Nişanı (2920 senesi İngiltere)
- Grand Cordon Nişanesi (1922 senesi Irak)
- Haşimiye Nişanesi (1932 senesi Ürdün)
- Fasyal Nişanesi (1932 senesi Suudi Arabistan)
- St Michael and St George Nişanı (1935 senesi İngiltere)
II. Abdullah (1962)
1962 senesinde Amman’da dünyaya gelen II. Abdullah, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de akademik hayatını başarılı bir biçimde tamamlamıştır. 1984 senesinde eğitim hayatını tamamlaması ile ülkesine dönen II. Abdullah, 40.zırhlı tugayda göreve başlamıştır. 1985 senesine gelindiğinde, komutanlık eğitimi aldığı Amerika Birleşik Devletlerinde, politika alanında da eğitim almaya devam eder. 1993 senesinde Ürdün Özel Güçlerine dâhil olan II. Abdullah, 1996 senesine değil burada görev almaya devam etti ve Ürdün ordusunda terör ile mücadele edeler komutanlık yapmaya devam etti. Kral Hüseyin (babası), 25 Ocak 1999 senesinde II. Abdullah’ı prens ilan ederek, ismini büyük kitlelere duyurmuştur. 1993 senesine gelindiğinde Rania el Abdullah ile dünya evine giren II. Abdullah, dört çocuk babası olarak karşımıza çıkmaktadır.
II. Abdülhamid
21 Eylül 1842 senesinde dünyaya gelen II. Abdülhamid, yaptığı işler ile ismini duyurmuş ve 10 Şubat 1918 senesinde hayata gözlerini yummuştur. 34. Osmanlı padişahı olarak bilinen II. Abdülhamid, Osmanlı’nın son dönemlerinde hükümdarlık yapması ile büyük bir nam yakalamıştır. İmparatorluğun son dönemlerinde kaybedilen pek çok toprağa şahit olan II. Abdülhamid, çeşitli alanlarda çıkan isyanları da bastırmak için oldukça mücadele vermiştir. Jön Türk Devrimi ardından 27 Nisan 1909 senesinde tahttan indirilinceye değin ülkeyi yöneten II. Abdülhamid, ilk Osmanlı anayasasını ilan etmesi ile de büyük bir ses getirmiştir. Osmanlı devletinin modernleşmesi için pek çok çaba sarf eden II. Abdülhamit, bu dönemde pek çok yenilik yapmıştır.
- Abdülhamid Döneminde Kültürel, Sosyal ve Ekonomik Alanlarda Yaşanan Gelişmeler:
- Bomonti ismindeki ilk bira fabrikası bu dönemde açılmıştır.
- Kadıköy Gazhanesi ilk olarak II. Abdülhamid döneminde açılmıştır.
- Mülkiye Fakültesi düzeyine ilk olarak bu dönemde geçilmiştir.
- Mum fabrikasının kurulduğu bu dönemde, mum kullanımı da yaygınlık kazanmıştır.
- Selanik-İstanbul Demiryolu halk için hizmete açılmıştır.
- Manastır-Selanik Demiryolu halk için hizmete açılmıştır.
- Hamidiye isimli kâğıt fabrikası yine boy göstermiş ve büyük bir ilgi odağı olmuştur.
- Ticaret Fakültesi ile beraber, Hukuk Fakültesi de yine bu dönemde açılmıştır.
- Güzel Sanatlar Fakültesi ile beraber, Yüksek Mühendislik Fakültesi de yine bu dönemde açılmıştır.
Bogd Han (1896 – 1924)
1911 senesinde Moğolistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile beraber 1924 senesine kadar hüküm süren bu önemli isim Bogd Han, ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır.
Bogd Han’ın Unvanları:
- Ejei Han
- Moğolistan Hanı (1911 – 1924 seneleri)
- Navandorjiyn Jadamba (cumhurbaşkanı)
XVI. Carl Gustaf (1946)
1946 senesinde dünyaya gelen XVI. Carl Gustaf, sergilediği üstün başarılar ile dünya genelinde bilinen başarılı bir kraldır. 1973 senesinde krallığa layık görülen XVI. Carl Gustaf, pek çok görevi üstlenerek başarıları ile ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. 20.yüzyılın hükümdarları arasında yer alan bu önemli isim, 3 çocuk babası olarak 74 yaşında hayatına halen devam etmektedir.
I. Carlos (Portekiz Kralı 1863 – 1908)
Şehit ve Diplomat olarak karşımıza çıkan I. Carlos, elde ettiği üstün başarılar ile ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. 1889 sensinden 1908 senesine değin, Portekiz Kralı olarak hüküm sürmüştür.
II. Elizabeth (1926)
21 Nisan 1926 senesinde hayata gözlerini açan başarılı isim II. Elizabeth, aile bireyleri ile içli dışlı bir biçimde büyümüştür. On altı ülkenin kraliçeliğini yapan II. Elizabeth, Topluluk Başkanı ve İngiltere Kilisesi Yüksek Valisi olarak da ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. 1952 senesinde tahta çıkarılan bu başarılı kadın, Kanada, Yeni Zelanda gibi pek çok ülkenin kraliçesi seçilmiş ve oldukça büyük bir sevgi ile karşılanmıştır.
Gojong (1852 – 1919)
1852 senesinde dünyaya gelen Gojong, 26.kral olarak Hoseon Krallığında yer almış ve üstün başarıları ile 20.yüzyılın en iyi hükümdarları arasına girerek ismini tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır. 11 yaşında tahta çıkan Gojong, yetişkinlik yaşlarına erişene dek babasından destek almıştır. Dışa kapalı bir siyasi yapıyı benimseyen Gojong, devleti için oldukça önemli işler gerçekleştirmiştir. Ülkesinin özellikle ekonomik anlamda kalkınması için pek çok mücadele veren Gojong, ismini tarihe altın harfler ile kazımıştı.
I.Karl, Sunjong, VIII. Fredrik gibi önemli isimler de yine 20.yüzyılın hükümdarları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yazmış olduğumuz bu yazımızda, 20.yüzyılın hükümdarlarını detaylı bir biçimde ele almaya çalıştık, bu konudaki merakınızı gidermeyi başarabildiysek ne mutlu bizlere. Daha güzel yarınlarda görüşmek dileği ile, sağlıcakla kalın!
Yorum gönder