×

20. yy’ın En Etkili 15 Lideri

20. yy’ın En Etkili 15 Lideri

20. yy’ın En Etkili 15 Lideri

20. yy’ın En Etkili 15 Lideri;

Ernesto Che Guevara (1928- 1967)

Arjantinli siyasetçi aynı zamanda Küba gerillaların da lideri ve devrimcidir. 14 Haziran 1928 doğumludur. Tıp eğitimi alırken de tüm Amerika’yı baştan aşağıya dolaşarak gelir eşitsizliklerine karşı ve ekonomik eşitsizliklere karşı durmak istedi. Yoksulluğu doğrudan gözlemlediği içinde devrim yaratmak ve Marksizm’i inceleme altına almak istedi, bu sayede de ölümünden sonra bile tüm dünyada sosyalist devrimci harekatın sembolü haline geldi.

Winston Churchill (1874- 1965)

20.yy’ın kilit simlerinden biri olmuş ve de o zamanlar kendisi İngiltere başbakanı iken ABD başkanı ile de 2. Dünya savaşı sırasında başarılı ilişkiler kurarak önemli örgütlerin kurulmasına öncülük etmişlerdir. Avrupa Konseyi ve NATO’nun kurulmasında rol almıştır. 30 Kasım 1874, Oxfordshire doğumlu lider 91 yaşında vefat etti.

Fidel Castro (1926 – )

Batista diktatörlüğünü yıkmak için küçük bir grup oluşturdu Castro, Küba devriminin lideri ve öncüsü haline geldi bu nedenle de aslında yaşamı boyunca birçok insan tarafından diktatör olarak nitelendirildi. Devrimden sonra da Küba başbakanlığı yaptı. ABD hükümetinin ekonomik ambargolarına karşı duruş aldı ve de politika değişikliklerine gitti bu nedenle de.

Francisco Franco (1892 – 1975)

Milliyetçi güçlere önderlik edip devlet başkanlığı yaptı. Tam 36 yıl boyunca diktatörlük geleneğinde aşırı tutucu, gelenekçi ve de köktenci bir devlet başkanı oldu. Her ne kadar ölümünden sonra bazı halklara özerklik verilse de, son zamanlarda da Bask ve Katalan halkları da bu hakkı yeterli görmeyip kendilerini devlet olarak görmek istemekteler.

Mahatma Gandhi (1869 – 1948)

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin ruhani ve siyasi lideri olan ve bugün hala görüşleri Gandizm olarak anılan siyaset adamı. Felsefesiyle de Hindistan bağımsızlığına kavuşmuş, vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucuları arasında ilham kaynağı haline gelmiştir. Şiddete olan karşıtlığı ile de bilinen lider hakkında çokça kitap yazılmıştır.

Adolf Hitler (1889- 1945)

Avusturya doğumlu alman politikacı Almanya’da ve tüm dünyada nasyonal sosyalizmin kötü şöhretli lideri olmuştur. Karizmatik ve sivri bir dille Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nde başkanlığa yükseldi, ekonomik vaatlerde bulundu, Polonya seferi ile de 2. Dünya savaşını başlattıktan sonra savaş boyunca askeri operasyonla yakından ilgilendi. Holokost davaları ile de merkeze alındı. Almanya’da Hitler’in yaratmış olduğu tahribat sonrasında da yaraların sarılması bu davalarla oldu.

Vladimir Lenin (1870- 1924)

Aynı zamanda da Lenin Marksist teori ve felsefi yazıların geliştiricisi olmuştur. Pek çok komünist partinin de etkilediği lider proleter dünyada sınıf karşıtlığını reddetmiştir.

Nelson Mandela (1918 – 2013)

İlk siyasi cumhurbaşkanı olmasıyla bilinir. Apartheid rejiminin son bulmasına önderlik etmiş, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 9 yıl görev yapmıştır. Uzun yıllarını halkının özgürlüğü için hapishanelerde geçiren Mandela kışkırtıcı aktivitelerden dolayı tutuklu kaldı. Şiddetle, yoksullukla, AIDS ile mücadele etti.

Mao Zedong (1893- 1976)

Zengin bir aile çocuğu olarak doğan Mao hakkındaki tartışmalar ölümünden sonra da hala devam etmekle birlikte Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu olup Marksizim’in geliştiricilerindendir. Günümüzde maoist siyasetten Çin olabildiğince uzaklaşmaya çalışmaktadır. Adını da nadiren anmaya başlamış, etkisi Çin siyasetinde giderek azalmıştır.

Benito Mussolini

Ulusal Faşist Partinin lideri olan İtalyan politikacı, faşizmin kurucusu ve önderi olan insanlardandır. 2. Dünya savaşında İtalya siyasetinde önemli rol oynayıp, adımlar attı. Sağ totaliter yöneticilerden olduğunu söyleyebiliriz. Diğer İtalyan partizanlar gibi kurşuna dizilerek infaz edildi. Diktatörlük rejimi için tüm herkese faşist rejime dair yeminler ettirmek zorunda kalmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 1938)

Selanik’te 1881 senesinde doğmuş lider, 1.Dünya savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev almış daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olmuş isimdir. İlerici, laik ve ulus devlet yaratma amacı taşıyan lider politik ve milliyetçi seküler reformlar gerçekleştirdi. Türkiye’de en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapmış isimdir.1921 senesinde gazi unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi. Askeri lider 1938 senesinde vefat etti.

Franklin D. Roosevelt (1882–1945)

ABD ‘nin 32. Dönem devlet başkanı olup uzun süre boyunca görevde kalmıştır. Başkanlığa tam 4 kez seçilmiş olup, New York’lu zengin ailelerdendir. Deniz kuvvetlerinin çeşitli kademelerinde görev yaptı, daha sonrada siyaset hayatı başlamış oldu.1921 senesinde ağır bir hastalık olan çocuk felcine yakalandı ve izleyen senelerde de başkan seçildi. O sırada Büyük Buhran yaşanıyordu ve bu ekonomik çöküntü için yeni politikalar geliştirdi.

Saddam Hüseyin (1937 – 2006)

Arap milliyetçiliği ile Arap sosyalizmi arasında bir rejimle Baasçılığı benimsemiş bir liderdir. 1968 darbesinde de önemli bir isim haline gelmiştir. Irak bölgesinde azınlık olmalarına rağmen Sünni nüfus çok etkili olmaya başladı. Şiiler ve Kürtlere yönelik ciddi girişimlerde bulundu ve Körfez savaşlarından sonra bile iktidarını korudu.

Josef Stalin (1878 – 1953)

Lenin’in ölümünden sonra başa geçerek SSCB’nin devlet adamı ve eni askeri lideri olmuştur. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olduktan sonrada 1920’lerin sonuna kadar diktatörlük rejimi ile ülkeyi yönetti. Endüstriyel ve askeri anlamda süper bir güce kavuştu. Onun döneminde 20 milyona yakın insan çalışma kamplarında ve zorunlu kıtlık ve yargısız infazlarla hayatını kaybetmiştir.

Josif Broz Tito (1892 – 1980)

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’nin kurucusu ve aynı zamanda da askeri liderdir. Fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen devlet adamı aslen Sloven’dir. Aktif bir şekilde sendika faaliyetleriyle uğraşan lider daha sonra Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisine girdi. Balkan ülkelerinde en etkili ve en çok değer verilen isimlerden bir haline de gelmiştir.

Yorum gönder