×

Adolf Hitler Kimdir? Adolf Hitler Hayatı

Adolf Hitler

Adolf Hitler Kimdir? Adolf Hitler Hayatı

Dünya tarihine bakıldığında önemli siyaset yaşamıyla adından sıkça söz ettiren Adolf Hitler Avusturya’ya dünyaya gelmiştir. 20 Nisan 1889 tarihinde dünyaya gözlerini açan ünlü kişi Avusturya vatandaşı olarak dünyaya gelmiş ama bu şekilde kalmamıştır. Avusturya vatandaşlığını bırakan Adolf Hitler doğup büyüdüğü kasabada ilk tahsilini ortaya koymuştur. Linz şehrine giderek orada eğitim hayatını devam ettirmiştir. Dersleriyle arası pek iyi olmayan Adolf Hitler bu konuda babasıyla sık sık kavga ediyordu. Babası onu farklı bir meslekte hayal ederken kendisi ressamlık konusunda hedefini belirlemişti. Bu yüzden dersleriyle ilgilenmemesinin yanı sıra okulda çok fazla devamsızlık yapıyordu. Çizim konusunda başarılı olan ve kendisini bu alanla ilgilenirken iyi hisseden Adolf hitler aynı zamanda bazı öğretmenlerinden çok fazla etkilenmiştir. Coğrafya ve tarih derslerine ilgi duymuştur hatta bunun yanında tarih öğretmenini de çok sevmektedir. Babasını 14 yaşında iken kaybetmiştir çünkü babası tüberküloz hastasıydı. Okuldan ayrı kalması zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığı bir hastalığa tutulmuştur. Ciğerlerinde sorun çıkmıştır ve bu durum babası öldükten sonra meydana gelmiştir.

Adolf Hitler Hayatı

Maddi açıdan pek çok sıkıntı yaşadıkları için okuldan ayrıldıktan sonra geri dönmesi mümkün olmamıştır. Çünkü annesine bakması gerekiyordu ve çalışıp evi geçindirmiştir. Ne kadar zorlukla karşı karşıya kalırsa kalsın yine de çizimden vazgeçmemiştir ve fırsat buldukça bu alana olan ilgisini sürdürmüştür. Yahudilere karşı olan nefreti onun araştırmalar yaptığı ve kitapları yoğun bir şekilde okuduğu o dönemlerde ortaya çıkmıştır. Aslında daha önceleri bu fikre mensup bir insan değildi ancak zamanla düşünceleri Yahudilerin olumsuz taraflarını görünce değişmeye başladı. Onların birbirlerini birçok alanda kayırdıklarını ve ayrım yaptıklarını düşünüyordu. Bu alanlar içerisinde siyaset ve sanatın yanında kültür ve meslek gibi pek çok bölüm yer alıyordu. Net olarak bu düşüncelerden sonra onlara karşı düşmanca tavırları ortaya çıkmış oldu. Annesinin de hastalanmaya başlaması onun geçim kaynakları açısından bitme noktasına geldiği an olmuştur. Kendisine babası olmadığı için bir aylık açılmıştı ve o parayla evi geçindiriyordu. 1907 senesinde çizime olan ilgisini farklı bir boyuta taşımaya karar verdi. Bunun için Viyana güzel sanatlar akademisine başvurdu. Ancak buraya kabul edilmesi mümkün olmadı.

Lise mezunu olarak bir diplomanın sahibi olması ve teknik alt yapı elde etmesi ilgisi olan alanda ilerlemesi için tek yoldu. 19 yaşında annesi vefat etmiştir ve bu sefer hayat onun için daha da zorlaşmıştır. Güzel sanatlar akademisine girmeyi çok istese de bu gerçekleşmez ve bir darbe de buradan almıştır. Parası kalmaması da onu zorluğa sürükleyen baş durumlardan biri olmuştur. Daha sonra evi olmayanların kaldığı bir yurda gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştır. Ardından yine  çalışmaya devam etmiş ve dükkanlara manzara resimleri satmaya başlamıştır. Onun Yahudilerden nefret etmesinin birden fazla sebebi olduğu da söylenenler arasında yer almıştır.

Alman işçi partisine katılan Adolf Hitler daha sonra burada reis olarak görev almaya başlamıştır. Almanya’nın versay esaretinden kurtarılmasıyla başlayan 25 maddelik bir düzenleme hazırlamışlardır. Çok istikrarlı ve azimli olması nedeniyle yapmak istediği hiçbir şeyden vazgeçmiyordu ve hedefini gerçekleştirmek için çabalıyordu. Hükümeti ortadan kaldırmak için Münih’ten 1924 senesinde birtakım çalışmalar denedi. Fakat bu durum başarıyla sonuçlanmadı ve hükümet devrilmedi. Bunun üzerine kendisi hakkında tutuklama kararının çıkmasıyla beraber hapis yatmaya başladı. Yaklaşık 10 ay boyunca hapiste kaldı. Burada kaldığı süre zarfında düşüncelerinin yer aldığı bir kitap oluşturmaya başlamıştır.  Daha sonra ekonomik krizle sarsılan dünyanın yarattığı tepkilerle kendisi daha çok destekçi bulmuştur. Mensubu olduğu parti özellikle SPD den sonra en büyük parti olarak yoluna devam etmiştir. Ona işçi kesimden ziyade maddi anlamda üst tabakada yer alan insanlar daha fazla destek olmuştur. Partilerin yasaklanma kararından önce anayasa değiştirme hakkını kazanmıştır. İş sahaları oluşturmaya başladı. Birçok büyük otobanı Almanya’da ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Rusya’nın karşısında durmasının yanı sıra Batı Avrupa ülkeleri ile de ters düşmüştür.

İkinci dünya savaşının patlak verdiği zamanlarda Doğu politikası içeren bir fetih düşüncesine hakimdi. Düzensiz birtakım komutalar meydana getirmeye başladı ve artık askeri görev arkadaşlarının da önerilerine kulak asmıyordu.  Daha sonra Adolf Hitlerin iktidarı 1944 senesinde sona erdi. Bu da asker bir grup ile beraber eski siyasi liderlerden biri tarafından bir suikast düzenlenmesinden sonra oldu. Daha sonra Almanya’nın haline daha fazla dayanamadı ve bu konuda kendini çok kötü hissetti. Almanya’nın savaşta yenilgi alması onu intihara sürüklemiştir.

Günümüzde dünyanın hemen hemen hepsi tarafından tanınan Adolf Hitler bazı yönleriyle birçok kez eleştiri oklarının hedefi haline gelmiştir. Ancak onu siyasi boyutta takip edenlerin yanı sıra özel yaşamından da örnekler çıkaranlar mevcuttur. Birçok kişi kendisini idol olarak ilan etse de onunla zıt fikirlerde olan günümüzde de çok fazla insan yer almaktadır.

Yorum gönder