×

Benito Musollini Kimdir ? Benito Musollini’nin Hayatı

Benito Musollini

Benito Musollini Kimdir ? Benito Musollini’nin Hayatı

İtalya’nın faşist  başbakanı olarak bilinen Benito Musollini Kimdir ? Hayatında ne gibi gelişmelere imza atmıştır gibi soruları yanıtlamadan önce faşizm kavramını açıklamamız gerekir. Faşizm, kısaca bir ülkenin yönetiminin tek kişiye bırakılıp bütün konularda tek elden yürütülerek ülkenin yönetilmesi diyebiliriz. Bu faşizm sisteminde milletin düşündüğü umursanmadığı gibi tek adam rejiminde ki tek adamın istekleri dışına çıkıldığında da milletin cezalandırılması gibi bir durum da vardır. Gericilik ve  çağdaşlık dışı görünen demokrasiden uzak olan bu düşünce ile yönetilen ülkeler hala günümüzde vardır. Faşizmin ne olduğunu öğrendik şimdi gelin bu faşizmin kaynağına gidelim ve Benito Musollini’yi tanıyalım :

Benito Musollini Kimdir ?

29 Temmuz 1883 yılında dünya’ya gelen Benito Musollini, gençliğinden gelen hırçın tavrıyla hep dikbaşlı birisi olmuştur. Askere gitmemek için ülkeden kaç isviçreye kaçan Musollini sonrasında ülkesine dönerek soyalist bir parti de çalışmaya başladı. İdeoloji karmaşasını fazlasıyla yaşayan Benito Musollini sonradan sağ bir partiye geçmiş ve düşüncelerini tamamen zıt yönde değiştirmiştir. Faşizm adı verdiği yapının örgütlenmesini sağlayan Benito Musollini, dönemin kralı tarafından başbakanlığa getirilmiştir. Göreve geldiği andan itibaren çeşitli konularda değişiklik yaparak kısıtlama getiren Musollini, diğer partileri kapatarak da demokraisye uzak bir düşünce benimsediğini göstermiştir. Her şeyi tek adam rejimine bağlayan Musollini, çiftçiye destek vererek tarımda gelişmeyi ve ülkedeki birkaç icraatiyle işsizliği azaltmayı başarmıştır.

Tarihte Benito Musollini

  1. Dünya Savaşı dönemlerinde Hitler ile bağ kurmasıyla başlayan çöküşü ise duymaya değerdir. Eski Roma’yı canlandırmak için almanya’nın desteği ile savşlara girse de başarı elde edememiştir. Toplumun ona olan güveninin azalması ile ve artık baskılardan kurtulmak istemeleri ile tepkilerin büyümesiyle hitlerin yanında saklanan Benito Musollini son olarak bir battaniyeye sarılıyken araba gezisi sırasında teşhis edilerek infazına karar verilmiştir. Metresiyle birlikte kurşuna dizilerek 25 Temmuz 1943’te hayata veda eden Benito Musollini, öldükten sonra yandaşları da teker teker idama götürülmüştür. Hiçbir hükümetin veya insanın halkla girdiği savaşta galibiyeti olmadığı gibi zulümlü ve baskıcı diktatör olan Benito Musolli’nin de halka girdiği savşta galibiyeti olmamıştır. Günümüz de hala faşistlik ve diktatörlük kavramı denilince Benito Musollini’nin akıllara gelmesi onun bu akımın öncülüğünü üstlendiğini gösterir. Bu sebeplerden dolayı günümüzde anlaşılabilir ve dayanılabilir olmayan bu düşünce demokratik devletler de her zaman karşı çıkılan bir akım olmuştur.

Benito Musollini Hayatından Önemli Anlar

İdeoloji karmaşası yaşamak her insan için olağan bir durum olabilir. Fakat Benito Musollini de bu durum biraz daha farklıydı insanların arasından sıyrılmasını sağlayan farklı düşünceleri olsa da bu farklı düşünceler topluma fayda sağlamamıştır. Savaşta aldığı yara sonrası ülkesine dönüp siyasete atılan Benito Musollini italya halkı için faydalı işler yaptıını öne sürse de onları kısıtlaması ve diktatörlüğünün getirdiği baskı ile insanların fikirlerini köreltmesi onu geriye atmıştır. Yandaş medya dışındaki tüm basınla ilişki insanları kaldırıp sadece kendi düşüncelerini ve fikirlerini toplumaya aşılamaya çalışması insanların gözün de çağdaşlık dışı olarak canlanmıştır. Öldürülürken yanında karısının değil metresinin bulunması ve sonrasında karısının da öldürülerek halkın önüne atılması gerçekten acınası bir durumdur. Bu sebeplerden dolayı hayatında kişiliğinin oluşmasına izin vermeyip bir fikir uydurup arkasında gitmesine neden olan zayıflığı,  onun sonunu getirmiştir. Hitlerin desteği ile italya hükümetinden kaçmaya çalışan Benito Musolli’nin ölümü yine sol demokrat partililerce, yani ilk kafasındaki düşüncedekilerle olmuştur.

Son Olarak Benito Musollini Hakkında

Dik başlı ve uyumsuz olmasıyla sıkıntılı geçen gençliğinin yanı sıra askerden kaçması ve sonra tekrar askerde yaralandıktan sonra siyasete atılması gibi etmenlerin yanı sıra farklı ideolojiler içinde kaybolması Benito Musollini için bir anlamsızlığa neden olmuştur. Hitlere olan fazla güveninin sonucunda milletini geride bırakması ve almanya desteğine rağmen savaşlardaki başarısızlığı artık canına tak eden millet için sınırı bardağı taşıran son damla olmuştur. Bu gelişmelerin sonucunda hitlerin desteği onu korumaya yetmemiş ve italyan solcuları tarafından yakalanmıştır. Metresiyle birlikte yakalanan Benito Musolli’ninin gözleri önünde metresi kurşlunlandıktan sonra sıra kendisine gelmiştir ve artık her şeyin sonuna geldiğini anlamıştır. Film gibi geçen hayatından arda kalan bir şey olmamıştır çünkü onunla aynı düşüncedeki çoğu insan idam edilerek temizlenmiştir. İtalyan halkı için hayllerindeki romaya kavuşma düşüncesi ise Benito Musollininin yalan bir hayali olarak kalmıştır.

Yorum gönder