×

Antalya Film Festivali

Antalya Film Festivali

Antalya Film Festivali

Antalya Film Festivali Türkiye’de aktif olarak uzun zamandır devam eden Bir Film Festivali’nde Antalya’da Altın Portakal Film Festivali’nin temel unsurları Antik Roma Dönemine kadar uzanır.

Antik Roma Tiyatro ve konserler alanında gösterdik gösterileri burada ödülleri ile buluşturmuştur. İlk başta tiyatrolar ve konserlerde her yıl gelenek haline gelmiş bir etkinlik olmuştur. Ama halkın yoğun ilgisi sebebiyle 1960’lı senelerin ilk zamanlarında bu yana süregelmiş bir Festivaldir. Şenlik havasına sürmüştür ilerleyen dönemlerde Antalya Altın Portakal Film Festivali ismini almıştır.

Antalya Film Festivali

Tarihi

1964 senesinde birincisi düzenlenmiş bir festivalidir. İlgisi oldukça büyük bir potansiyele kazanmıştır. Festivali’nin görevi olarak sinema ve Türk sektöründe manevi ve maddi desteklemek amacıyla daha ileri seviyelere taşıyabilmek bu konuda destek vermek babında bir Festivaldir. Üstün ve nitelikli film yapıcısını kaliteli bir şekilde ortaya çıkaracağı filminde yardımcı olarak ona teşvik etmek babında Film Festivali yardımcı olabileceği görevleri arasındadır.

Uluslararası boyutlarda filmlerin kendilerini gösterebilmeleri babında açmak şeklinde de yardımcı olabilir. Festivalin ana teması haline gelmiş olan Altın Portakal heykelciliği sayesinde kendi simgesini de ifade edebilir. Dr. Avni Tolunay beyefendi Festival için temsile olan bir simge arayışı içerisine girmesi ile beraber en önemli simgelerinden biri sayılabilecek Denizi, Portakalı ve tarihsel geçmişi veya ögeleri ile beraber Venüs heykelini bir amaç ile bütünleştirilmiştir.

Antalya’da Altın Portakal Film Festivali’nde ödül almak zamanına günler bakımından kısa bir zaman kala festivalin sembolü Altın Portakal heykelciliği veya Venüs heykelciğinin büyük bir temsile maketi şehre dikilmiştir. Düzenlenmiş olduğu seneden itibaren Altın Portakal heykelciliği bakımından ödül tahsis edilir. Festivalin 2005 yılı senesinde Uluslararası bir potansiyele ulaşması sağlanmıştır.

Venüs heykelciliği olarak 2008 senesinden sonrasında sahipleri ile buluşmaya başlamıştır. 2009 senesinde düzenlenmiş olan bu festivalde sonrasında verilmeye başlanmış olan Venüs heykeli 6 renge sahip ve sol elinde portakal tutan bir kadın simgesinden meydana gelmiştir. Antalya Altın Portakal Film Festivali türleri ve ödülleri sahiplerine ödül kazandırabilecek bir yarışmadır. Yanında Venüs heykelciliği de verilir. Oldukça iyi paralar kazandırabilecek bir film yarışmasıdır.

Ödülleri

Ulusal belgesel film yarışması Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel kategorisinde verilmiş bir ödül niteliğini taşır. Belgesel ödülleri 1999 senesinden günümüze kadar uluslararası kısa film ve video yarışması başlığında 2005 senesinden bu yana ayrı bir alan tutulmuş ve sahiplerine verilmeye çalışılmıştır ödül tutarları vardır. Ulusal Kısa Film Yarışması Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde verilen başka bir yarışmadır.

1978 senesinden günümüze kadar yarışma alanında alınmış kısa film dalında layık görülen çalışmalara verilen bir ödüldür. Halkın Portakalı halktan ve amatör kişilerin katılım sağlayabileceği bu Festivali kısa film bünyesinde vermiş olduğu bir ödül olma niteliğini taşır. Antalya festivalleri Antalya halkının 1950 ile 1953 yılları arasında 4 yıllık ara verilmiş ve sonrasında 1959 senesinde Antalya Festivali adı altında düzenlenmiştir. Üzeri Altın Portakal jürileri en az 7 kişiden oluşarak ulusal uzun metraj film yarışması alanında bulunur.

Uluslararası uzun metraj Film Yarışması jürisi ise En azından beş kişiden oluşmaktadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu Festival olup Festival başkanı Muhittin böcektir. Festival yönetmeni ise Ahmet Boyacıoğlu’dur. 4 Ekim 1964 yılında günümüze kadar varlığı bulunan bir festivalidir. Aktif olarak rol alan bu festivalde en yeni Festivali 56. Antalya Altın Portakal Film Festivalidir. Pek çok alanda bilimle uğraşan insanlara layık görmüş olduğu ödülleri takdim eden bir Festival festivale bakıldığı zaman genel olarak amacının filmlere daha kaliteli filmlerin meydana çıkmasında öncelik potansiyeli taşımasında yardımcı olması olacak bir festivalidir. Ayrıca film sever insanların film seçme konusunda da yardımcı olabilecekleri konular mevcut olabilir.

Yorum gönder