×

Bocuk Gecesi

Bocuk gecesi

Bocuk Gecesi

Edirne Çamlıca da düzenlenen ilginç festival her yıl büyük bir ilgiyle karşılanıyor. 2020 yılı içinde 18 Ocak tarihinde düzenlenmesi gerekiyor. Yüzlerce kişi korku dolu bu oyuna katılmak için birçok uğraş sağlıyor. Edirne Keşan’a bağlı olan Çamlıca köyü bu yüzden turist akınına uğruyor. 1000 kişinin yaşadığı köyde hemen hemen herkes bu organizasyona katılmaya çalışıyor. Bocuk gecesi, Avrupalıların kutladıkları cadılar bayramını andırıyor. Fakat Boncuk Gecesi eskiden beri balkabağı geleneği olarak biliniyor. Korku gecesi genellikle kış aylarında gece vakti yapılıyor.

Bocuk gecesi

Bocuk Gecesi Nedir?

Çamlıca kasabasında düzenlenen ilginç festivale toplamda 1000 kişi katılabiliyor. Bocuk Gecesi, genellikle bir balkan geleneği olarak o topraklara gelmiştir. Bocuk Gecesi’nde insanlar beyaz maskeler ve beyaz elbiselerle vakit geçiriyor.  Cadılar Bayramına benziyor gibi bir algı oluşsa da Bocuk Gecesi, cadılar bayramından daha önce düzenlenen bir festivaldir.

Bocuk Gecesi’nde Neler Yapılıyor?

Bocuk Gecesi’nde hemen hemen her evde ve mutfakta kabak pişirilmeye başlıyor. Çamlıca kasabasının başlıca yemekleri kar suyunda haşlanmış mısır, ceviz, armut, fırınlanmış yer fıstığı, ayva, badem, ayva, badem ve çekirdek geliyor. Bocuk Gecesi’nde insanlar beyaz maske ve elbise giyerek insanları korkutmaya çalışıyor.

Neden Kabak?

Bocuk köyünde çok yetişen kabak ürünleri insanları çirkin, korkunç göstermesini kolaylaştırıyor. Evlerinde kabak pişiren insanların bereket ve güzellikle karşılaşacağına inanılıyor. Kabak pişiren insanlara Bocuk Karısı deniliyor.

Bocuk Gecesi’nde Tahta Geleneği

Kış mevsiminde meydana gelen Bocuk Gecesi gençlerin ve yerlilerin ilgisini çekmeyi başarabiliyor. Ayrıca Bocuk halkı bir göletin üstüne tahta atıyor. Tahta gün doğumunda donmuş olursa kasabaya sağlık, bereket ve huzur getirebiliyor.

Bocuk Gecesi Bu Sene Ne Zaman?

Kış mevsiminin en soğuk günü olan 18 Ocak Bocuk Gecesi için en uygun gün olarak düşünülüyor. Çamlıca Köyü sakinleri ve misafirleri bu geceyi büyük bir mutlulukla bekliyorlar. 2020 yılında Çamlıca köyü 50 bin kişiyi misafir etmiştir.

Bocuk Gecesi’nde Korku

Kış aylarının en soğuk haftasında düzenlenen Bocuk Gecesi’nde mutlaka kabak pişiriliyor. Kabak pişirilmesine büyük önem veriliyor. Aileler, yerliler, gençler ve turistlerin gönül rahatlığıyla katılabileceği bir etkinliktir. Kapılar ya da korkutulacak insan bulduklarında Bocuk diye bağırmaya başlıyorlar. Bocuk Gecesi oldukça korku dolu ve eğlenceli bir etkinliktir. O yöreden olmayan insanlar o gece büyük korkulara tanık olabiliyor.

Bocuk Gecesi Hazırlıkları

Keşan Belediyesi Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, köy halkı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Çamlıca Köyü Muhtarlığı öncülüğünde düzenleniyor. Belediye başkanı ve halk Çamlıca köyü ileri gelenleri sayesinde Bocuk Gecesi hız kesmeden düzenleniyor. Belediye başkanı titiz ve genel bir çalışma başlattıklarını söylüyor. Bocuk Gecesi sayesinde birçok insan kasabaya yardım etmeye başlıyor. Belediye başkanı Çamlıca köyünün ve Bocuk Gecesi’nin tarihini bozmadan restore etmeye çalışıyor.

Yorum gönder