×

Benito Mussolini Kimdir? Benito Mussolini Hayatı

Benito Mussolini

Benito Mussolini Kimdir? Benito Mussolini Hayatı

29 Temmuz 1883 senesinde dünyaya gözlerini açmış dünyanın tanıdığı siyasi  karakterli bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. İtalya’da başbakan olarak görev almıştır ve adından sıkça söz ettirmiş bir devlet insanıdır. Avrupa’da faşizmin ortaya çıkması için büyük çaba sarf etmiştir. Ve Adolf Hitlerle aynı amaç uğruna birtakım çalışmalar ortaya koymuştur. Kendisini bu yönüyle Adolf Hitlerle aynı amaçta birleştirenlerin sayısı da epey fazladır. Onun faşizmin Avrupa topraklarındaki ortaya çıkış konusu ve faaliyetleri 2. Dünya savaşının ortaya çıkması döneminde gerçekleşmiştir. Diktatör olarak adlandırılan Benito Mussolini faşizmi benimsemiş ve onu yaymak için uğraşmıştır. Faaliyetlere göz atıldığında onun bu konuda en tanınan kişi olan Hitler’le aynı gayeye hizmet ettiği gözlerden kaçmamıştır. Ayrıca kendisi İsviçre’de bulunduğu sürede bazı örgütler için çaba göstermiştir. Bunlar arasında işçi sınıfı da yer almaktadır. Kendisinin onu takip eden ve benimseyen büyük bir kitleye sahip olması sosyalist içerikli bir dergide editör olarak görev aldığı esnada mümkün olmuştur.

Benito Mussolini Hayatı

Dünya savaşını savunmaya başladığı esnalarda birtakım siyasi görüşlere hakim olmaya başlamıştır. Öncelikle bu savaş için çözüm odaklı çalışmaktan uzak durmaya devam etmiştir. Aksine bu savaşı savunduğu için faşizmi benimseyen bir tutumla karşı karşıya kalmıştır. Kendisinin bu politik görüşü 1. Dünya savaşında oldukça şekillenmeye başlamıştır. Bazı gruplar ortaya koyan Benito aynı zamanda sol tarafı destekleyenlere yönelik savunmalar gerçekleştirmiştir. Kurmuş olduğu gruplarda sol tarafın ortaya çıkarmış olduğu terörist eylemler ve içerikler eleştirildi. Onları yıldırma faaliyetleri düzenleyen Benito Mussolini aynı zamanda bu konuda pek çok etkinlik ortaya koymaktan çekinmedi. Roma şehrine yapılan yürüyüşlerde Benito Mussolini’nin hükümetin yerine geçmesi açısından bazı fikirler öne sürülmüştür. Kendisinin de yer aldığı bu faaliyetlerde başka birkaç faşist görüşlü liderler de yer almayı ihmal etmemiştir. Onlarla beraber hükümetin kendisine bırakılması konusunda birtakım zorlamalar meydana getirilmiştir. Bu faaliyetler olumlu geri dönüşler aldıktan sonra kendisi başbakan olmuştur. Başbakan sıfatıyla hükümette yer alan Benito Mussolini demokratik yapı gösteren kurumları ortadan kaldırmıştır. Bu alanda o kurumların kapatılmasını sağlayan Benito mussolini ayrıca kendisine diktatör yakıştırmasını koydurtmuştur. Bu bağlamda unvan alan Benito diktatör olmasıyla birçok kişinin tepkisini almaktan geri kalmamıştır.

Faşist diktatör olarak tanınan ünlü siyaset insanı politikada her zaman bu eğilimde ilerlememiştir. Babasından ötürü ilk siyaset ile alakalı görüşlerinde sol tarafa yönelik fikirleri mevcuttu. 1 dünya savaşının patlak verdiği zamanlarda onun bu alandaki fikirleri büyük bir oranda sağ eğilime doğru kaymıştır. Milliyetçi düşüncesi bu zamanlardan sonra iyice şekil almış ve ilerleme kaydetmiştir.  Irksal açıdan üstünlük ve yabancılara karşı düşmanlık savunduğu klasik  Bolşevik karşıtı fikir ve milliyetçilik hareketleri çerçevesinde yer alan olumsuz özelliklerdi. Bu bağlamda pek çok açıdan eleştirilere maruz kalmıştır ve insanların tepkisini çekmiştir. Kendisi bir diktatör olduğu için üstünlük kurmayı ve sahip olduğu görüş dışındakilere dayatma yapmayı kabul ediyordu.

Dünya geneline bakıldığında nasıl ki Hitler kendisi gibi sağ eğilime çok bağlı kişiler açısından destekleyiciler bulduysa Benito Mussolini de onunla bu yönde benzerlik içermektedir. Kendisinin faşist taraflarını beğenen ve destekleyenler olduğu gibi sol kesimden çok fazla tepki almıştır. bunun yanında yalnızca sol tarafın değil milliyetçilik görüşüne hakim olmayan ve ayrımcılığı istemeyen insanların da birtakım suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Sahip olduğu siyasi görüş ve kendisi günümüzde hala  konuşulmaktadır. Bazı insanlar onu bir idol olarak kabul etmiştir ve siyasi anlamda da onun gibi olmak için çaba göstermektedir.

Yorum gönder