×

Edirne Kakava

Edirne Kakava

Edirne Kakava

Roma kültürü ve balkan kültürünün harmanlayan Edirne, bölgede halkı coşturmak ve geliştirmek için Edirne Kakava’sını düzenleniyor. Birçok turist ve misafir Edirne Kakava festivaline katılmak için planlar yapmaya başladı. Edirne’de kış ayları geçtikten sonra halk büyük bir mutlulukla festival hazırlıklarına başlıyor. Birçok insan Edirne Kakava şenliğinin duyulması için yoğun bir çaba sarf ediyor.

Edirne Kakava

Edirne Kakava Şenliği Nedir?

Edirne Kakava şenliğinin bir diğer adı ise Hıdrellez kutlamalarıdır. Roman kültüründen izlere rastlanabiliyor. Baharın gelişinin bu denli büyük bir sevinçle kutlanması Mısır ve Asya topraklarının bir kültürüdür. Edirne, Kırklareli Türkiye’nin bazı batı şehirlerinde Kakava sevincini ve mutluluğuna tanık olabiliyorsunuz.  Edirne Kakava şenliğinde su kenarında piknik, ateş üzerinden toplu atlama, müzik söyleyenler ve dans edenler aralıksız eğlenebiliyor. Kırklareli’nde gösterilerin başlama noktası Şeytan Deresi’dir. Kakava Şenliği, Devlet desteğiyle tüm ülkede kutlanılması için çaba gösteriliyor. Hızır ve İlyas peygamberin ilk defa semadan inmesine Hıdrellez adı verilmektedir. Romalılar ise bu olaya Kakava ismini veriyor.  Edirne ve Kırıkkale halkı hazırlıklara büyük bir zaman harcıyor. Romanların ne değer verdiği ay Mayıs ayı olarak biliniyor. Kakava’nın kutlanması insanların sosyalliğini, streslerini azaltabiliyor.  Romanlar Hıdrellez boyunca Tunca Nehri’ni ziyaret ediyor ve bu suyla ellerini yüzlerini yıkıyorlar. Bazı romanlar Tunca nehrinin onlara bereket ve sıhhat getireceğine inanıyor.

Kakava ve Hıdrellez Farkı

Kakava Hıdırellez’in Roma kültürüyle beslenmesi sonucu oluşan farklılıktır. Kakava ve Hıdırellez arasında büyük farklar görülmediği gibi birçok özellik aynıdır. Kakava kutlamaları 15. Yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Bu kutlamaları düzenlemek isteyen Osmanlılar hizmetlerine birçok roman aldı. Osmanlılar Romalılardan toplanan vergiyi Hıdırellez günü almak istemiştir. Vergilerini anında veren Romalılar herkesin önünde ödüllendiriliyordu. Bazıları fakirlerin bu günde bakıldığına ve doyurulduğunu düşünerek Kakava bayramı adını vermiştir.

Romalılar ise bugünü Kahkaha Eğlence ve Bayram olarak nitelendiriyordu. Günümüzde Edirne’de ki davulcular bu özel günü herkese duyurmak için sokaklarda davullar çalışıyor.  Kakava halkı davulcularla birlikte sokaklarda oynamaya başlıyor. Kırklareli bu festivale farklı bir isim vermek istedi. Kırklareli halkı bu festivale Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali adını verdi.

Romanlar Hıdırellezi Türk geleneklerinden kopmadan kutladığı için misafir olarak geldiğinizde hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Edirne halkı dışarıdan gelen insanlara çok sıcak kanlı davrandığı gibi ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat romanlar üstündeki yanlış algı yüzünden bazıları misafirlere kötü davranabiliyor. Kakava eğlencesini düzenlenme kararını en son hava durumu veriyor. Yağmur ya da kar yağacağı sıra kesinlikle ileri tarihe alınıyor. Edirne’nin bando takımı ülke genelinde büyük ses getirmeye başardı. Edirne belediye tüm eğlence boyunca insanları ücretsiz taşıyor. Şehir için ulaşımda kesinlikle para alınmıyor. Şehrin 4/1 yanında aralıksız müzik ve dans gösterileri yapılıyor. 2008 yılında düzenlenen festival en büyük ciğer tavasını yaptı ve rekora koştu.

Yorum gönder