×

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali

Tekirdağ Kiraz Festivali

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali

Tekirdağ Kiraz Festivali yarım yüzyıldır haziran ayında Tekirdağ’da düzenlenmektedir. Tekirdağ Kiraz Festivali’nin bilinen ilk ismi Kiraz Cümbüşü’dür. 1965 yılında halk tarafından Kiraz Bayramı olarak anılmaya başlandı. Kiraz Bayramı’ndan ziyade Geleneksel hale dönüştüğü için Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali adı verilmiştir. Kiraz festivali Tekirdağ’ın tanıtılması, kültür çeşitliliğini arttırması ve gelişeme imkan vermesiyle çok sevilmiştir. Komite, Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi’nin imkanları ve öncülüğünde Haziran ayında kutlama yapılır. Festival haftası boyunca şehir içi hareketlilik ve para ticareti çok artar, dış bölgeden misafirler sayesinde çarşı halkı gelir elde eder. Festivale binlerce Tekirdağlı katılır.  Kiraz Festivali’nde sadece Türk dans grupları sahne almıyor, dünyanın birçok yerinden gelen dans grupları festival boyunca gösteri yapıyorlar.

Festivalin gerçekleştiği alanda Türkiye’nin en çok sevdiği sanatçılar konserlerini yapıyor.  Sahil boyunca eğlence parkları ve havai fişek kutlamaları yapılıyor. Sahile birçok stand açılarak firmalar ürünlerini halka canlı canlı anlatma fırsatı yakalıyor. Görünümü ve lezzeti çok güzel olan kirazın Tekirdağ halkı için yeri çok ayrıdır. Festivalden ziyade Tekirdağ halkı kiraz ciddi gelir getiren meyveler arasında görür.  Tekirdağlı ozanlar kiraza birçok şiir ve beste yazmıştır.

Tekirdağ Kiraz Festivali

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali’nin İçeriği

  • Kortejler
  • Piknik yapımı
  • Sergiler
  • Festival güzellik yarışmaları.
  • Gösteriler
  • Yelken açma yarışmaları
  • Fener Oyunları ve Alayları
  • Kiraz yarışmalar
  • Gece konserleri
  • Bitiş konserleri

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali Ne Zaman?

2019’da düzenlenen Tekirdağ Kiraz Festivali çok sevildi ve rağbet gördü. Festivale katılan insanlar 2020 yılı için gün sayıyor. Belediyenin yaptığı açıklamaya göre,  2020 yılında tüm dünyayı etkisine alan korona virüsü festival boyunca yayılma gösterebilir. Bu nedenle festival bir sonraki yıla ertelendi.

Festival 2019 yılında 6-9 Haziran arasında düzenlendi. Bu süre içerisinde tüm şehir halkı büyük bir coşkuyla festivalde zaman geçirdi. 2021 yılı için herhangi bir planın olmadığı biliniyor.

55. Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali 2019 Programı

Tekirdağ Süleyman paşa belediyesinin düzenlemiş olduğu Tekirdağ Kiraz Festivali şu şekilde programlandı. Festival haziran ayı içerisinde 4 gün sürecek ve tüm trafik durma noktasına gelecekti. Festival boyunca Türk halk sanatçıları ve müzisyenleri halkı eğlendirecekti. Akşam vakti ise Türkiye’nin gözde sanatçıları sahne alacak.

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali Nerede Düzenleniyor?

Geleneksel olmasından dolayı Kiraz Festivali Süleyman paşa bölgesinde düzenleniyor. Tam konumu ise Süleyman paşa Sahil dolgu alanında gösterim yapılacaktır. Tekirdağ sahil yolundan terminale kadar uzanan alan Kiraz Festivali için kullanılıyor.

Geleneksel Tekirdağ Kiraz Festivali’nde Sahne Alan Sanatçılar

Kiraz Festivalinde halkın sevdiği bazı sanatçılar gösteri yaptı. Tekirdağ belediyesi ve kurumlarının öncülüğünde kiraz festivaline gelen sanatçılar şöyle:

  1. Zara
  2. Gencer Savaş Bandosu
  3. Buray
  4. Bengü
  5. Tuğba Yurt
  6. Kibariye
  7. Mehmet Erdem

Yorum gönder