×

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali

Çinin en soğuk kenti Harbin de 5 Ocak ile 25 Şubat gerçekleşen bu festival de ziyaretçiler adeta görsel bir şölen yaşıyor.  Güneş Adası Parkında insan, hayvan, bitki figürleri sergileniyor. Şehre gelen ziyaretçiler parkı gündüz ziyaret edebiliyor.  Gerçekleşen bu festival dünyanı en büyük kış festivali olma özelliğini de elin de taşıyor. Diğer ünlü kış festivalleri ise Japonya da Kİ Sappora Kar Festivali, Kanada’daki Quebec Kış Karnavalı, Norveç’te ki Kayak Festivalidir.

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali

Festivalin Tarihçesi

Çok eski zamanlarda yaşayan balıkçıların sayesin de doğmuş sanattan oluşan bir festivaldir.  Harbin deki balıkçılların yanan mumlarının sönmemesi için çare ararken akıllarına buzların içini oyup mum koyma fikri gelir. Buz içine mum koyma fikri zamanla bir sanata dönüşür.  19. Yüzyıl da buzlardan büyük ve çeşitli eserler vermeye başlarlar. Harbin de bu sanat o kadar yaygınlaşmaya başlamıştı o yüzden artık Harbin in kendine özel kış festivali olması zorunlu hale geldi. Festivalin başlama tarihi çok yakın olmamaklar beraber hangi tarihte başladığı tam olarak bilinmemektedir. Ama bu festival 1963 yılından sonra Çin kültür devriminden dolayı düzenli olarak yapılamamıştır. 1985 yılından sonra her senen ocak ayında düzenli olarak yapılmaya başlamıştır. 2001 yılına kadar bu festival sadece Harbin Buz Festivali olarak anılıyordu ama daha sonra Heilongjiang eyaletinde gerçekleşen Uluslararası Kayak Festivali ile birleştirilip beraber anılmaya başlar.

Festival de Gerçekleşen Etkinlikler

Festivalde Buz heykelleri ağırlıkta bulunmaktadır. Çok büyük yapıların buz heykelleri yapılmaktadır; buzdan inşa edilmiş ve ışıklarla süslenmiş Rus katedrali, buzdan inşa edilmiş ve ışıklar süslendirilen İstanbul’daki tarihi Ayasofya Müzesi. Buzdan inşa edilmiş ve ışıklarla süslendirilen Çin Sarayı, Buzdan inşa edilen ve lazer ışıklarla süslendirilmiş Avrupa mimari tarzı şato bunlardan bazılarıdır. Hatta 2001 yılında bu festivalde 600 heykeltıraş bir araya gelip 35 metre boyunda 200 metre genişliğin de dünyanın en büyük kar heykeli “Romantic Feelings” adlı heykeli yaptılar. Bu heykel sayesinde Harbin Festivali Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırdı. Buz heykelleri dışında burada yüzme yarışları da yapılmaktadır. Yüzme yarışı Songhuc Nehrinde yapılır. Bu nehrin soğuk suların da yüzmenin ömrü uzattığına inanılıyor. Bu yüzden festivale gelen ziyaretçiler bu nehre girmeye çok önem vermektedirler. Soğuğuyla ünlü Harbinde buz heykeller 35 derce soğukta yapılır.

Festivalin Gerçekleştiği Yer

Çinin en kuzeyin de bulunan Harbin soğuğuyla ünlü bir kenttir. Kış mevsimine ve kış mevsiminin kültürüne hâkim olan bir şehirdir. Bu şehirde kış aylarında havanın 40 derceyse indiği bile görülmüştür. Yaz aylarında ise yine çok sıcak olmayan bu şehir de yazın ortalama 20 derece sıcaklık görülür. Burada yaşayan halka Harbin için “Doğunun Paris’i “ve “Doğunun Moskova’sı” gibi adlandırıyorlar bu şehri.  Çok uluslu bir kent olma özelliğini taşır. İkinci dünya savaşından sonra bu kentte Rus ve Japon eserleri oldukça fazladır. Aziz Sofya Kilisesi bu sanat eserleri arasında yerini en ünlü unvanı ile almaktadır. Festival Harbin de bulunan 4 büyük tematik parkta gerçekleştirilmektedir bu 4 tematik parkta heykeller aynı anda sunulmaktadır. Her tematik parka giderken ayrı bilet alınması gerekmektedir. Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali sayesin de ülkeye binlerce turist akın etmektedir. Bu sebeptendir ki festivali düzenleyen organizasyon şirketi birçok tur alternatifi planlamaktadır. Turlarda festival gezisine ek olarak Harbin şehri turda gerçekleştirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kış Festivali, Kar Festivali, Uluslararası Kayak Festivali, Buz Festivali, Buz Heykeli

Yorum gönder