×

Hıdırellez Festivali

Hıdırellez Festivali

Hıdırellez Festivali

Hıdırellez Festivali 6 mayıs günü tüm ülkede Hıdırellez kutlamaları başlıyor. Baharın gelişini müjdeleyen bu özel gün yatır, türbe ya da ağaçlık alanlarda kutlanıyor. Hıdırellezin yapısında yeşillik ve ağaç koruma vardır, bu nedenle genellikle ormanlarda düzenlenir. Hıdırellez yaşam iç güdüsünü canlandırdığı için bereket, yaşam ve bolluk anlamına geliyor.  Hıdırellez, UNESCO’nun tarihi miras listesine giren bir gündür. Hıdırellez’in Mezopotamya ve Asya kültürlerinde görülür. Hıdırellez’in kutlandığı yerler ve bölgeler çok büyük farklılık gösterebilir.

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellez’in isim anlamı Hazreti Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzüne ilk defa indiği andan gelir. Ayrıca iki peygamberin yer yüzünde buluştukları an olarak da biliniyor. Orta Doğu, Asya ve Anadolu’da kutlanıyor. Hızır ve İlyas peygamberin insanlar tarafından sevilmesiyle Hıdırellez kutlamaları gün geçtikçe daha çok artıyor. Hızır peygamber halk arasında dertlere çözüm bulabilen sınırları olmayan bir adamdır. Hızır ve İlyas peygamberin doğa sever birileri olmasıyla insanlar doğa sevgisine büyük önem veriyor. Hızır ve İlyas peygamberin yer yüzünde bulunması ölümsüzlüğü, bolluğu ve bereket anlamına geliyor.  Hıdırellez, tüm bölgelerde ortak bir değer olarak görülüyor. Hızır peygamber Hz. Musa döneminde yaşamış  bilgili, dost canlısı biridir. Hıdırellez, farklı medeniyetler ve bölgelerde farklı isimlerle anılmıştır.

Hıdırellez Festivali

Hıdrellez’de Ne Yapılır?

Hıdrellez’in en önemli olayı ateş üzerinden atlamaktır. Ateş üzerinden atlamak halk arasında hastalıklara, nazara ya da kötü düşüncelere engel olduğu anlamına geliyordu. Hıdrellez’in bir diğer olayı ise gül ağaçlarına kurdele asmak ve dilek tutmaktır. Duaların kabul olması için ağaç etrafında mesafeli çember oluşturuyorlar.. Hıdrellez, 6 Mayıs akşamı gül ağaçlarına gidilerek yapılıyor. Eskiden gül ağacının diplerine çömlekler ekiliyordu. Şimdi ise ağaç dallarına para asılıyor. Ağaçlara asılan paralar toplanarak cüzdanlara geri konur ve bir daha o paraya dokunulmaz. Bazı insanlarda kağıtlara dileklerini yazarlar, para kullanmazlar. Bu tip insanlar para kullananlara göre daha azınlıktadır.

Hıdrellez’de Yapılmaması Gerekenler

Bu etkinliklerden ziyade Hıdrellez’de yapılmaması gereken hareketler vardır. Bunlardan bazıları:

  1. Un Elenmemesi
  2. Süpürge kullanılmaması.
  3. Süt sağılmaması.
  4. Süpürge makinesini açmamak.
  5. Dikiş dikilmemesi.
  6. Boya ve badana yapılmamasıdır.

Bunlardan herhangi birinin yapılması halinde halk tarafından dışlanabilirsiniz. Ayrıca bu hareketlerin uğursuzluk getireceğine inanılıyor.

Hıdırellez’in Kutlandığı Yerler

Hıdırellez genellikle Asya ve Mısır kültürüne sahip ülkelerde görülüyor. Genel anlamda söyleyecek olursak Hıdırellez Türk ve İslam ülkelerinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Dünyadaki birçok medeniyet Hıdırellez’in ne olduğu bilmektedir.

Dünyada Hıdırellez Kutlanması Nasıl?

Türkiye’den sonra Hıdırellez kutlamalarına en çok önem veren bölge Balkan bölgesidir. Genellikle Kosova, Makedonya, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Bosna- Hersek ülkelerinde olduğu gibi büyük bir heyecanla kutlanabiliyor. Makedonya’da bulunan insanlar Hıdırellezi birçok şekilde kutluyor ve sergiliyor. Bu etkinliklerin yaygın ve sık yapılmasının nedeni Türk milletinin Türk kültürünü unutmaması ve sosyalleşmesini sağlamaktır.

Yorum gönder