×

Ölüler Günü Festivali

Ölüler günü Festivali

Ölüler Günü Festivali

Ölüler Günü Festivali Nedir ve Ne Zaman Yapılır?

Ölüler günü Festivali Latin Amerika’da katılan bir gündür. Ölülerin anıldığı bir gün olarak karşımıza çıkar. Ölüler Festivalinde iskeletler şeklinde değişik kıyafetlerle giyerek gelenekselleşmiş kıyafetler ve yemekler doğrultusunda hazırlanan bir şekli vardır. Ölüler günü 31 Ekim ve 2 Kasım tarihleri arasında kutlanarak karşımıza gelir. Ölüler gününde İnsanlar kendilerini iskelete benzetir ve o hale gelmek için makyaj yaparak kendilerini süsler ve mezarlığa giderler.

Ölüler günü Festivali

Ölüler Günü Festivali Nasıl Gerçekleşir?

Mezarlığa gittiklerinde mezarlarını temizleyerek burada ölmüş insanlarla konuştuklarına inanırlar ve bu şekilde yapılan bir festival olarak karşımıza çıkar. Ölüler günü Festivali korkutulmak değil ölüleri anmak şeklinde yapılır. Bu anma girişimi iskeletler yakılarak mezarlıklara akın etmeleri ve mezarlıkların temizlenip sulanması dolayısıyla olur. Mezarlara heykeller konarak ölüler anılır.

Gece geç saatlere kadar ayin yaparak ölülerin yeryüzüne indikleri sanılır ve ruhların yolunu bulabilmesi için 1 Kasım’dan itibaren dini ritüeller gerçekleşir. Tüm aile verileri mezarlıklarda bulunur. 31 Ekim gecesi ayinler yapılmaya başlanır. Cadılar Bayramı ile en önemli özellikleri bu ayetlerin korkutulmak için değil ölüleri anmak için yapılmasıdır. Özel kostümü giyerek ve özel makyaj yaparak gece geç saatlere kadar mezarlık çıkışlarında sokak yemekleri yenir ve gelenekselleşmiş eğlenceler gerçekleşir. Her mahallenin ayrı bir geleneği ve özelliği mevcuttur.

Bununla beraber Ölüler yeryüzüne indiği ve onlarla konuştuğu düşüncesi ile diğer akrabalarını ziyaret edilir ve akşam mumlar yakılmaya başlanır. Bunlar eşliğinde garip giysiler giyilir ve Ölüler günü Festivali başlamış olur. Ölüler günü Festivali’nde değişik inanışlar doğrultusunda değişik ritüeller gerçekleşir. Yapılan ayinler doğrultusunda ölüleri rahatlattığı gibi inanış gibi bir fikir ile yapılan Ölüler Festivalinde, özdeşleşmiş olan kuru kafalı giysiler ve kuru kafalı makyajlar hemen her Latin Amerikalı tarafından yapılır. Mezara çiçek bırakma eyleminden sonra tüm alışkanlıkların çıkış tarihi olarak herkes bir araya gelir ve Hz. Meryem heykeline gidilir. Ölüler günü Meksika’da şenlik ve festivaller olarak kutlanma devam eder. Ölüler Günü Meksika’da resmi tatil olarak kutlanır.

Yorum gönder