×

Peynir Yuvarlama Festivali: İngiltere

peynir yuvarlama Festivali

Peynir Yuvarlama Festivali: İngiltere

Geleneksel peynir yuvarlama Festivali, Peynir yuvarlama yarışması ile beraber 20 yarışmacı tepeden aşağıya gelerek peynirleri yakalamak için birbirleriyle rekabet etmektedirler. Bu zorlu yarışmaya oldukça zor şartlar altında kazanmak mümkündür. Zorlu mücadeleden kazançlı ayrılan insanlar ödüllerini yakalamış olduğu peynirler oluşturur. Yapılmış olan bu geleneğin nerelere dayanmış olduğu ise bilinmiyor.

Pazartesi günü saat 12 de şartların elverişli halinde olarak insanların tepeden aşağı doğru koşarlar. Kimileri bu koşuşun ikinci adımlarını atamadan yuvarlanırlar. Yeniden tepeden aşağı doğru inen insanlar düşen insanların üzerinden atlayarak aşağıya inmeye çalışıyorlar. Arkalarına bakacak zamanları olmaz. Çıkık ve kırıklar arasından bir kişi zafere ulaşır. Bu insanların peşlerinden gitmiş oldukları madde ise 4 kilogramdan oluşan peynir tekerlekleridir. Köy her sene pek çok kişiye unutulmayacak anlar yaşatıyor.

peynir yuvarlama Festivali

Yarışmanın Tekniği

200 yıldan daha fazla zamandır geleneksel olarak harf bahar döneminde yapılır. Dünyanın pek çok ülkesinden katılım mevcuttur. Teorik olarak amaçta tekerleği yakalamak olsa da yarışan bir saniye kadar bir süre ile geç başlanarak peynirin hızı gitgide artıyor. Fiziksel anlamda bu teori olayı gerçekleştirmek pek mümkün gözükmediği gibi bitiş çizgisine ilk geçen kişi bitiş çizgisine ilk geçen kişi 4 kiloluk peynirli elde etmiş oluyor.

Bu etkinlikte bir tanesi 4 kilogram diğer 4 peynirden 3’ü ise 1,5 kilogramdır. 4 adet peyniri yakalamak çalışılır. Erkekler ve kadınlar farklı kategorilerde birbirleri ile yarışmaktadırlar yarışma pek çok komik manzaralara sahiptir.

Bazen insanların sakatlık yaşanması da görülebiliyor bu sakatlıkların yaşanması 2010 senesinde yarışmanın iptal olmasına sebebiyet göstermiştir. Ama peynir kovalama yarışmasına katılmak isteyen insanlar bu yarışı gayri resmi bir şekilde yapmaya çalışmaktadırlar. Yuvarlama yarışı olimpiyatlarda resmi olarak bulunmasa da uluslararası potansiyele sahip ün bakımından popüler olan bu spor dalı bolca katılımcısı ile beraber oldukça geniş hayran yelpazesine sahiptir.

Üstelik uyarı levhası da bulunur, bu levhada peynir yuvarlanışı seyirciler ve katılımcılar için tehlikeli bir etkinliktir tarzında yazısı yazar. Tepeden aşağı doğru silindir şeklinde olan peynirin arkasından koşarlar. Saatte 112 kilometreye ulaşabilecek hızı mevcuttur. Oldukça dik bir tepeden ilerlemeye başlayan peyniri yakalamak oldukça güç olup bu işi beceren kişi oyunu kazanır.

Festival tarzında geçen bir spor dalı olup İngiltere’de 200 metre yüksekliğinde bulunan Cooper tepesinde gerçekleşir. 4 kilogram boyutunda peynir tekerine elde etmek için insanlar büyük emekler sarf ederler. Her yıl en az 30-40 kişinin katılım sağladığı bu tehlikeli festivalde peynir yakalamak için insanlar sakatlanmayı bile göze almış olabilirler. Yarışmayı aşağıya ilk inen kişi galip geliyor.

Peynir Yakalama

Yüzyıllardır devamı olan bu gelenek birçok kişi tarafından ilgi odağı halini almıştır. Peynir yuvarlama Festivali ülkenin bir köyün Cooper’s Hill tepesinde gerçekleşir. Farklı yaş skalalarına sahip insanlardan oluşan birçok katılımcı mevcut olup bir tepeden aşağıya doğru koşmayı başarmaya çalışarak peyniri yakalamaya çalışırlar.

Aynı zamanda ilk olarak bitiş çizgisine ulaşmayı hedef edinmiş insanlar bulunabilir. Yoğun yağış olan zamanda kaygan hale gelen zeminde koşmak daha zor bir hal kazanabilir. Bazı katılımcılar çıkık ve kırıkları bu Festival dolayısıyla sağlık açısından zorluklar yaşayabilir. Dünyada bulunan ilginç festivaller arasında sayabileceğimiz bu festivalde ciddi olarak sakatlanmalar olmuştur. Güvenlik ve sağlık alanında en az seviyeye çekmek amacıyla Festival ile ilgilenen yetkililerde gerçek peynir yerine köpük ile yapılmış teker şeklindeki kullanmayı fikrini öne sürmüştür. Festivale gelen bazı insanlar bu tepeye uçurum olarak nitelendirilmiştir. Bazı kişiler festivalin oldukça zevkli ve adresinin bir havası olduğunu düşünebilir. Bayırın oldukça zor oluşu insanların iki adımlarında yuvarlanmalarına sebebiyet verebilir. Uluslararası olarak tanımlayabileceğimiz bu festivalde yabancı vatandaşların da katılımları mevcut olabilir.

Yorum gönder