×

Sónar- Sónar, Music, Creativity & Technology Festivali

Sónar- Sónar, Music, Creativity & Technology Festivali

Sónar- Sónar, Music, Creativity & Technology Festivali

Yüzlerce ülkeden bir dolu insanı bir araya getiren uluslarası bir festival olan  Sónar Barcelona şimdi İstanbul’da . Dinamik, canlı, çok kültürlü kimlik anlayışıyla İstanbul ev sahipliğinde festival dinleyicilerini bekliyor. Elektronik müzikle dijital kültürün etkileşimi içinde yer alan Sonar bir dolu sanatçıları müzik ve görsel-işitsel prodüksiyonun tüm alanlarında ortaya çıkan yeteneklerle birleştirebiliyor. Creativity & Technology Festivali;

Sónar- Sónar, Music, Creativity & Technology Festivali

Sónar, şu anda Bogota, Buenos Aires, Hong Kong, Reykjavik ve İstanbul’da nerdeyse her sene etkinlik düzenleyip, lzleyicilere ev sahipliği yapıyor.  Bu festivalde birbirinden yetenekli ve popüler grupların solistleri aynı zamanda gruplar sahne almakta ve de bu zevki senede bir kez de olsa izleyicilere sanatçılar önderliğinde yaşatmakta. Björk, Thom Yorke, Jean-Michel Jarre, Duran Duran, Grace Jones, Beastie Boys, De La Soul, Kraftwerk, Gorillaz, Yeni Sipariş, Skrillex, Diplo, MIA, Şık, Ryuichi Sakamoto, Aphex Twin, Richie Hawtin ve Laurent Garnier ve birçok alternatif grup, sanatçı sahne almakta ve de özellikle sanatçılar kalabalık ve hoş bir ortamda festival ruhunu doruklara kadar çıkartıyorlar. İlk olarak 1994 senesinde “İleri Müzik ve Multimedya Sanatı Festivali” olarak Barselona’da müzik muhabirleri, görsel sanatçılar ve de müzisyenler tarafından kuruldu. İlk festival haziran aylarında bir kulüpte gerçekleşti. Bu etkinlik sabah ve gece ayrı ayrı düzenlendi dolayısıyla da yaklaşık olarak 6000 kişi ve 40 medya çalışanı etkinlikte idiler. İlerleyen yıllarda festival oldukça genişledi ve ziyaretçi sayısı her geçen seneye oranla 2,3 kat artış gösterdi. Daha sonradan da festivalin kapasitesinin 3 katına çıkartılmasıyla da festival bir dönüm noktası yaşadı diyebiliriz. Böylelikle de festivalde boy gösteren sanatçı listesinde de her geçen gün artış sağlandı. 2013’te 20. Yıl dönümünde festival yaklaşık olarak 121.000 kişiye yükseldi. Bu sayede özellikle eleştirmenler ve medya çalışanları sayesinde festival etkili olmaya başladı.

Daha çok performanslarında gösterildiği bu festivallerde temel temalar tasarım, teknoloji, dans ve müzik. Aynı zamanda bu festival şunu da gösteriyordu: Güçlü bir görsel-işitsel bileşenle geniş formatlı konserler sunmanın mümkün olduğu anlamına geliyordu. 2016 yılından sonra özel ses sistemleri ve sahneler özellikle seçilen DJ’ler tarafınfan geliştirildi.

Festivalde bu evreden sonra artık sadece müzik değil aynı zamanda da sergiler, etkinlikler hatta sinema gösterileri bile düzenlendi. Çeşitli kurumlarda bu etkinliklere olan ilgilerini göstermiş oldular. Hem bu sayede de genişletilen sanatçı yelpazesi çok arttı ve yüzlerce sanatçı sahnede oldular. Çok popüler sanatçılardan, müzik gruplarına, DJ’lere kadar oldukça geniş bir sanatçı kadrosu senelerdir sahnede yer almakta festival sayesinde. M.I.A., De La Soul, Linton Kwesi Johnson, The Roots, Justice, Hot Chip, Janelle Monáe, Leila, Madlib, Prefuse 73, Ricardo Villalobos, Kode9, Plaid, The Sugarhill Gang ve Flying Lotus bulunmaktadır. Björk (2002), Beastie Boys (2007), LCD Soundsystem (2010), Chic (2006), Pet Shop Boys (2002), Masters At Work (2001), Grace Jones (2009) ve The Chemical Brothers (2005 ve 2015) ), Kraftwerk, Jurassic 5, Richie Hawtin, Skrillex, Paul Kalkbrenner, Major Lazer, Jamie Lidell, Elmas Versiyonu, Kromatik, Diplo, Baauer, Nicolas Jaar, Yalancılar, Lindstrøm & Todd Terje, Adrian Sherwood ve Pinch, Seth Troxler, Altın Panda . Autechre, FKA Twigs, A $ AP Rocky Jean-Michel Jarre, Yeni Düzen ve Anhoni sahne alan isimlerdendir.

Dünyada tam olarak 65 şekir ve 4 farklı kıtada yaptığı etkinliklerle dünyadaki birçok kentte, meydanda kendini gösterdi. Her gösteri ve festival yer aldığı meydanda güçlü bir diyalog oluşturur. Kendi misyonu olan teknoloji ve tasarımı müzikle birleştirir. 2017 yılında da İstanbul’a gelerek ağını genişletmiştir. Ve artık 2018 itibariyle de yıllık festivaller düzenlemekte tam 6 büyük şehirde bunlar arasında İstanbul’da bulunmaktadır. Bogota, Buenos Aires, Reykjavik, Hong Kong ve İstanbul, yıllık toplam 30.000 katılımla her sene festivale ev sahipliği yapıyor.

Yaratcılık ve teknolojinin bir araya geldiği festivalde 2020 İstanbul ev sahipliğinde yapılacak sosyal olarak değişen dünyaya, iş hayatına ve de farklılıklara karşı değişim kapasitesi olan bir festivaldir bu. Yeni yaratıcı ve profesyonel profillere yönelik organik bir ortamda yaratıcılık, teknoloji, yenilik ve iş arasındaki ilişkiyi kolaylaştırmak ve geliştirmek amacındadır Sónar + D.

Sanatın evrenselliği ve çeşitliliği temaları üzerinde duran festival, Zorlu PSM’de onu vizyonu ve misyonu önderliğinde gerçekleşiyor. Starlara, rock, elektropop, progresif rock, post-rock türlerinde müziklere karşı geniş bir çalışması vardır. Sahneye ev sahipliğni yapan Zorlu PSM geniş alan üzerinde hemen hemen tüm ihtiyaçlarınızın karşılanacağı stantlara, geniş mesafeli konser izleme keyfine, her türlü sergi ve kurumsal etkinliğe sahiptir. Misafirlerini sanata daha da yakınlaştıran bu alanda festival ruhunu yakalayabilirsiniz.

Bu yıl 5 – 6 – 7 Mart tarihlerinde 4. kez Zorlu PSM’de %100 Music katkılarıyla düzenlenecek Sónar Istanbul, ayrıca sadece konser keyfini değil çeşitli teknik ve mimari olanaklardan da yararlanarak şov dünyasının renkleriyle buluşturuyor sevenleri. Müzik dünyasından deneysel şov dünyasına dair tüm sıra dışı etkinlikler sahnede gösterilmek üzere müzik severlere sunuluyor.. Bu sahnelerde genellikle geleceğin ve teknolojinin kapılarının aralandığı aynı zamanda işin içine de çok geniş bir elektronik müzik ve de görsel şovların karıştığı söylenebilir.

Yorum gönder