×

Fidel Castro Kimdir? Fidel Castro Hayatı

Fidel Castro

Fidel Castro Kimdir? Fidel Castro Hayatı

Fidel Castro, 1926 yılında doğdu.  Küba devriminin öncülerinden biri olarak görüldü. Hayatı boyunca ve vefatından sonra siyasetci, diktatör ve devrimci olarak nitelendirildi. 1976 yılana Küba başbakanlığını sonlandırdı. 2008 yılında Küba devlet başkanı olarak siyaset hayatına son verdi. 1960- 2012 yıllarında Küba Komünist Partisi genel başkanlığı ve farklı görevler yürüttü. Artı olarak Bağlantısızlar Hareketinin öncülüğünü yaptı.

Fidel Castro’nun Kişisel Hayatı

Fidel Castro, devamlı olarak geç saatlerde yatmaya çalışıyordu. Geç saatlerde yatma sebebini bir müzakere ve anlaşma yapılırken uykulu olmamaya çalıştığı söylüyordu. Fidel Castro, Ernest Hemingway’i en beğendiği yazarlar arasında tanımlıyor ve  eserleri okumayı çok seviyordu. Fidel Castro sağlıklı yaşama çok önem verdiği için düzenli spor yapıyordu. Mutfağa ve şarap ürünleriyle uğraşmaya bayılırdı.  Fidel Castro’nun evi kırsal ve sessiz bir alanda bulunuyordu.

Fidel Castro dini inanç olarak Katolik Hıristiyan olarak doğmuş olsa da ilerleyen yıllarda bir ateist olarak hayatına devam etti. Mukaddes Kitabı kadınlara ve diğer insanlara baskı kurması konusunda birçok eleştiride bulundu. Anca Hıristiyanlığın bu dünyada ki en olumlu ve güzel din olduğu söyledi.

Fidel Castro’nun Gençliği

İspanyol göçmeni bir babanın 5 çocuğundan bir tanesidir. Fidel Castro’nun babası Angel Castro, Küba Bağımsızlık Savaşı sırasında İspanya askerleri arasında bulunuyordu. Savaştan sonra Küba’ya yerleşme kararı aldı. Angel Castro, çok hızlı ve kaliteli şeker kamışı üretebiliyordu. Bu nedenle Küba genelinde zengin bir adam olarak tanındı.  Fidel Castro’da  bu sırada Mayari bölgesinde doğdu. Fidel Castro, Havana Üniversitesi’nde eğitimini tamamladı.  Öğrencilik yıllarından çevre ülkelerdeki birçok grev ve protestoda görev aldı. 1946 yılında Küba Halk Partisine kayıt oldu. Biraz zaman geçirdikten sonra Küba Halk Partisi’nde milletvekili olmaya çalıştı.  Küba’da yaşanana askeri darbe nedeniyle adaylığı arada kaynadı.

Fidel Castro ve Küba Devrimi

Fidel Castro, adaletsiz ve diktatör Batista’nın kurduğu hükümeti kabul etmiyordu. Bu nedenle kendisine bir örgüt kurup, Santiago’da bulunan askeri kışlaya saldırı düzenleme kararı aldı. Askerlerin baskını sezmesinden dolayı tutuklandı. Fidel Castro, 16 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra Batista’nın emri üzerine 20 ay sürede içeriden çıktı. 1955 yılında Meksika’ya gitme kararı aldı. Meksika’da zaman kaybetmeden 26 Temmuz Hareketi adı altında bir grup topladı.  Alberto Bayo ile anlaştı. Alberto uzun yıllar savaş meydanında kalmış donanımlı bir askerdi. Grubunu Alberto tarafından uzun yıllar eğittirdi.  Fidel Castro gerillalarıyla birlikte Küba’ya giriş yaptı ve hükümet askerleriyle çatışmaya başladı. Gerilla azlığı nedeniyle gerçi çekildi ve Maestra Dağları’nda konaklamaya başladı.  Bu dağlarda saklanarak Batista askerlerini avlamaya başladı. Batista giderek otorite kaybı yaşadığı için ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Fidel Castro ve bir grup arkadaşı ülke yönetiminde söz sahibi oldu.  Ülkeyi bulunduğu durumdan daha iyi hale getirmek için büyük emekler verdi.

Fidel Castro’nun Sağlık Durumu

Fidel Castro 30 Temmuz 2005 tarihinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı ve yönetimi Raul Castro devr aldı.  2008 yılında yaptığı duyuruyla sağlık sorunları nedeniyle Küba devlet yönetimini bıraktığını açıkladı.  Görevden ayrıldıktan sonra Yoldaş Fidel adıyla bir makale yayınlamayı ihmal etmedi. 2016 yılında vücudu daha fazla dayanamadan iflas etmiştir. 2016 yılında Fidel Castro isteği üzerine yakılmıştır.

Fidel Castro’nun Eserleri

  1. Fidel Castro, Devrim İçin Savaşmayana Komünist Denmez
  2. Fidel Castro, Dünya Bunalımı
  3. Fidel Castro, Sosyalizmi Kuracağız
  4. Fidel Castro, Fidel Diyor ki: Vamos Bien / İyi Gidiyoruz

Yorum gönder