×

Franklin D. Roosevelt Kimdir? Franklin D. Roosevelt Hayatı

Franklin Delano Roosevelt

Franklin D. Roosevelt Kimdir? Franklin D. Roosevelt Hayatı

Amerika Birleşik Devletleri  32. Başkanı olan Franklin Delano Roosevelt, 4 kez seçilerek en uzun süre görevde kalan başkandır. Yaptığı işler, sahip olduğu karakter, Amerika’ya kattıkları çok büyük tartışmalara konu olmuştur. Yaptığı bu işler, 4 kez başkan seçilmesi 100 den fazla kitaba konu olmuştur.  George Washington ve Abraham Linkoln ’den sonra Amerika için en iyi başkan olmuştur. Ayrıca 1926 yılında geçirdiği çocuk felci nedeniyle Amerika’nın ilk engelli başkanı olmuştur.

Franklin D. Roosevelt’in  Hayat Hikayesi

1882 yılında dünyaya gelen Roosevelt, 1945 yılında 63 yaşında hayatını kaybeder.  Amerika’nın zengin ve büyük eyaletlerinden biri olan New York’ta dünyaya gelmiştir. Ailesi New York’un köklü ve zengin ailelerindendir. Annesi Fransız, babası ise Hollanda kökenlidir.  Ailesinin Avrupa kökenli olması nedeniyle, Avrupa’yı sık ziyaret edebilme şansına sahip olmuştur. Bu nedenle de Fransızca ve Almanca dillerini çok iyi biliyordu. Çocukluğundan itibaren çeşitli spor dallarıyla ilgilenmiştir. Ailede annesinin çok baskın olması nedeniyle, Çoğu zaman annesinin yönlendirmeleriyle hareket etmiş ve karalarında annesi etkili olmuştur.

14 yaşında yatılı okula başlar ve hayatını değiştireceğinden habersiz olduğu müdürü Endicott Peabody ile  bu okulda karşılaşır. Okul müdürünün hümanist davranışları onu çok etkilemiştir. Liseyi başarıyla bitirdikten sonra, üniversite hayatına Harvard’da başlamıştır. Üstün başarılarıyla Harvard Üniversitesi Tarih bölümünü 3 yılda bitirmiştir. Evlenmiş ve 5 çocuk babası olmuştur. Ardından Colombia Üniversitesi ‘nde Hukuk bölümüne başlamıştır. Ardından avukatlık yapmaya başlamış ve New York ‘da Demokrat Parti Üyesi olmuş ve böylelikle siyasete ilk adımını atmıştır. Ardından çocuk felci geçirmiş ve uzun yıllar tedavi görmek zorunda kalmıştır. Uzun süren tedavi sonrasında siyasete dönmekte gecikmez ve 1928 yılında New York valisi seçilir. Valiliği sırasında yönetimdeki duruşu nedeniyle halkın takdirini kazanmıştır. New York gibi bir şehirde 4 yıllık görevinin ardından saygın bir siyasetçi konumuna gelmesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin 32. Devlet başkanı olmuştur.

Franklin D. Roosevelt Başkanlık Dönemi

Roosevelt’ten önceki başkan olan Hoover, devletin ve halkın refah seviyesini neredeyse yok ederek başarısız olmuştur. Bu nedenle, yeni başkan halk için umut ve yeni bir başlangıç olacaktır. Halka her zaman eşit yaklaşmış, evsizlerin ve yoksulların elinden tutmuştur. Her konuda halkın yaralarını sarmaya gayret göstermiş ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomisini düzeltmek için uğraşmış ve başarılı da olmuştur. Görevi sırasında birçok savaşta da bulunmuştur. Japonya’nın Pearl Harbor’u bombaladığı dönemde başkanlık yapmıştır. Halkı hep motive etmiş, bu motivasyonu ve yönetimdeki bayışız başarıları sayesinde dünya güçleri arasına girebilmiştir.

Yorum gönder