×

Gojong Kimdir ? Gojong Hayatı

Gojong

Gojong Kimdir ? Gojong Hayatı

Gojong kimdir sorusunu cevaplamadan önce şu an dünya devlerinden olan Kore hakkında konuşmak gerekir. Doğu Asya da bulunan bu devlet 1945 yılından beri iki ayrı bağımsız devlet olarak bölünmüştür. Bu bölünme de en büyük etken japonya devletidir. Varlığının ilk oluşumundan beri kore devleti ne yazık ki dış devletlerin özellikle de japonyanın baskısından ve üzerindeki etkisinden kurtulamamıştır. İnsanlarını kutuplaştıran ve katı bir tavır sergileyerek onları parçalama politikası izleyen japonya yüzünden şu an ki durumda olan kore devleti genl olarak sanat ve teknoloji alanlarında öne plana çıkan bir devlettir. En çok bilinen ve en çok kullanılan markaların sahibi olmasının yanında kalıcı ve özgün kültürü sayesinde kore dünya üzerinde bir semboldür. Ve gojong da ilk imparatorları ve bağımsızlık savaşı veren bir kahraman olması sebepleriyle kore için çok önemlidir. Şimdi gelin kimdir bu gojong biraz da bundan bahsedelim :

Gojong Kimdir ?

8 Eylül 1852 doğumlu olan Gojong 11 yaşında liderlik koltuğu olan tahta çıktı. Yetişkin bir birey olana kadar devlet işlerindeki sorumlulukları babası üstlendi. Dış devletlere kapalı bir politika izleyen babası koreyi güçlendirmeyi hedefleyen bir yönetim uygulamaya çalışmıştır. Fransa ve Amerika seferleri ile yönetimleri hayli zor bi duruma girmek durumunda kalmıştır. Japonyanın güçlenmesi sonucu olarak japon halkı için kore üzerinde dokunulmazlık gibi bir hak sahibi duruma gelmesiyle kore yönetimine olan saygı iyice azalmış duruma geldi. Orduda ki düşük bütçeler ve yönetime karşı duyulan güvensizlikler nedeniyle br ayaklanma girişimi yaşansa da bastırılmıştır. Üstüne bir darbe girişimi de atlatan gojong, halkın son ayaklanmasına dayanamayarak çin hükümetinden yardım isteğinde bulunmaktan kaçamamıştır. Japonya da aralarındaki anlaşmadan dolayı çin hükümetinin koreye yardımını bahane ederek çin ile savaş durumuna girdi. Japonyanın galibiyeti ile son bulan savaştan sonra çin, kore üzerindeki bütün fayda sağlayabilecek etken yardımlarından çekilmek zorunda kaldı.

Japonya’nın Kore Üzerindeki Etkisi :

Japonya hükümeti tarafından  kore kraliçesine bir suikast düzenlendi ve iki devlet arasındaki husumet de böylece daha belirgin bir şekilde başlamış oldu. Gojong bu durumdan sonra rus hükümetinden yardım almak istedi. Sonrasın da bağımsızlık mücadelesinin fitili ve göstergesi için gojong, kore imparatorluğunu kurduğunu açıkça belirtti. Rusta devleti ile japonya arasındaki savaşta da galip gelmeyi başaran japonya, kore üzerindeki etkisini artırdı. Kore de asker bulundurma olanağını yakalayan japonya, korenin hükümetine de girerek iç işlerine karışmaya başladı. Gojong tekrardan bağımsızlık savaşı verse de japonya hükümetinin eline esir düşmekten kurtulamadı. Gojong 67 yaşında iken japonya hükümeti tarafından zehirlenerek öldürüldü. Ve kore halkının da japonya nefretinin daha da güçlenmesinin önü açıldı.

Gojong Hayatı ve Gojong Hakkında

Korenin ilk imparatoru olma özelliğine sahip gojong yaşamından ölümüne kadar korenin bağımsızlığı için savaşmış bir karakterdir. Fakat bu bağımsızlık savaşından çoğu zaman japonya engeli ile karşılaşarak yardımları keislmiş ve en sonunda da konumundan indirilmek zorunda kaldığından artık kore için bir fayda sağlayamamıştır. Kore halkı tarafından sevilen ve bir bağmısızlık örneği olarak japonya ya karşı olan 1 Mart ayaklanmasının  fitilini de ölümü ile ateşlemiştir. Genç yaşta taht gibi bir sorumluluk altına girmesi ve babasının da politikasında ona yardımcı olma durumlarıyla ülkesi için son nefesine kadar mücadele veren örnek bir lider olmuş olsa da hayatı boyunca yaptıkları ölümünden sonra ki kore hükümetinin bağımsızlığı için yeterkli olmamıştır.

Son Olarak Gojong ve Kore Hakkında

Kore, savaşlardan çok dış devletlerin üzerinde oynadığı politika oyunları ile darbe alan ve parçalanan bir devlet olmuştur. Gojong gibi bağımsızlık düşkünü ve hayatını ülkesine adamış bir imparatorun varlığıyla bir bütün olmaya çalışsa da dış devletlerin özellikle de japonyanın darbelerine karşılık veremeyerek boyun eğmiştir. Gojong’un  ele geçirilmesiyle bağımsızlık hayallerinden uzaklaşan kore devletinin insanları 1 mart ayaklanmasıyla japonya ile baş etmeye çalışsa da sonuç olarak güney ve kuzey kore olarak bölünmenin önüne geçememişlerdir. Askeri alandan hukuk alanına kadar korenin iç işlerinde etkisini sürdüren japonya kore için felaket olmuştur.

Yorum gönder