×

Guido von List Kimdir? Guido von List Hayatı

Guido von List

Guido von List Kimdir? Guido von List Hayatı

5 Ekim 1848 yılında dünyaya gelmiş olan yazar, tarihçi, filozoftur. Viyana doğumludur. Neo paganizm fikrini temsil eden ünlü filozof ve yazardır. Alman yazar, edebi akımlarında romantizm, nasyonalizm gibi akımlardan da etkilenmiştir. Hayatı boyunca oldukça önemli eserler ortaya koymuştur.

Guido von List Hayatı ve Yaptıkları

Babası ticaretçi olarak çalışan bir adamdı. Annesi ise dönemin önde gelen müteahhitlerinden birinin kızıydı. Orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Guido von List kitaplarında Cermenlerin Hristiyanlık öncesine ait olan pagan kalıntılarının olduğu yerden etkilenmiştir. Guido adlında sanatçı ya da bilim insanı olmak istemişti ama ailesi bunun yerine dericilikle uğraşmasını sağlamıştır. Aynı zamanda kayak ve kürek sporlarıyla da oldukça ilgiliydi. Fırsat bulduğu zamanlarda ise bu sporlarla ilgileniyordu. Hatta kürek kulübü üyeliği ve Avusturya Alp Topluluğu sekreterliği yapmıştır.

1877 yılında babası öldükten sonra edebiyat ve tarih çalışmaları alanına yoğunlaşmaya karar verdi. 1878 yılında birçok gazetede yazılar yazmaya başladı. Amaçladığı şey ise Cermenlerin halk gelenekleri ve paganizmi Avusturya kırsallarında yaşayan insanlara öğretmekti. 1888 yılında ise ilk romanını yayımlamış oldu. Aynı dönemler içinde Pan-Cermen Topluluğu Hareketi’ni kurmuştur. Avusturya’nın Macaristan’dan ayrılmasını savunmuştur. Bunun yerine Alman İmparatorluğu’na karılmasını istemiştir. List 1891 yılından itibaren Doğu Alman Bakışı gazetesine düzenli olarak yazılar yazmaya başladı. Burada yazdığı yazıları derleyerek yeni bir kitap yayımladı. Yazıları pek çok gazete ve dergilerde yayımlanmaya devam etti. 1893 yılında Alman Tarih Topluluğu içinde Wotan Rahipliği üstüne dersler vermeye başladı. Aynı zamanda oyun yazarlığı da yaptı. Wala’nın Uyanışı adlı Alman milliyetçiliği temalı olan oyunu da List yazmıştır.1893 yılında, Viyana’da Cermenik ve Alman milliyetçiliğini savunmuştur. Bunun yanı sıra Neo-Romantizm akımını da savunmuştur ve Tuna Edebiyat Topluluğunu kurmuştur.

1902 yılına geldiğinde ise katarakt hastası olmasından dolayı tedavi alıyordu ve tedavi aşamasında 11 ay boyunca gözleri görmedi. Sonraki zamanlarda Run Yazıtları üstüne çalışmalar yaptı. Bu yazıtlar üzerine çeşitli incelemeler ve yorumlamalar yaptı. Guido, beyaz ırk milliyetçiliği, Nazizm, Aryanizm gibi akımların babası olarak bilinir. List, Wotan Rahipliği derslerinde oldukça başarılı olarak gördüğü iki öğrenciye sahipti. Bunlardan biri Adolf Josef Lanz idi. Diğer öğrencisi ise Rudolf von Sebattendorf’du. List, 1900 yıllarının başında oldukça fenomen haline gelmişti. 1908 yılında Armanenschaft isimli bir tarikat kurdu. Bu tarikatta Masonluğa benzer şekilde bir hiyerarşi ve ritüeller bulunuyordu. List, 1916 yılında bir röportajda Masonluğun Alman düşmanı olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda Roma Paganizmi’ne muhalif olduğunu söylemiştir.1914 yılında List Cemiyeti, Avusturya İmparatorluk Akademisi bünyesinde yapmış olduğu çalışmaları yayınlamıştır. Bu sayede List daha popüler hale gelmiştir. Yazılmış olan birçok kitabın ön söz kısmında List’e pek çok atıfta bulunulmuştur. Hatta adına eserler yazılmıştır. List’in hastalığı Viyana’da yaşanan kıtlıktan dolayı gittikçe ilerlemiştir. 1919 yılında takipçilerini karşılamaya gittiği zaman daha da fenalaştı. Tanı olarak akciğer iltihabı tanısı konmuştu. 1919 yılının mayıs ayında Berlin’e vefat etmiştir.

Yorum gönder