×

Harry S. Truman Kimdir? Harry S. Truman Hayatı

Harry S. Truman

Harry S. Truman Kimdir? Harry S. Truman Hayatı

Truman 8 Mayıs 1884 tarihinde ABD’de Lamar, Missouri de dünyaya geldi. Harry S. Truman ailesi çiftçiydi. Ayrıca isminde bulunan S harfi bir kısaltma değildi. Truman iki dedesinin isimlerinin bir sembolü olarak bu S harfini kullanıyordu.

Harry S. Truman Eğitim Hayatı

Liseyi bitiren Harry S. Truman maddi sebeplerden ötürü yüksek öğrenim göremedi. Ayrıca West             Point askeri akademisine girmeye çalıştı fakat gözündeki bozukluktan ötürü kabul edilmedi.

Eğitim hayatındaki  bu olumsuzluklardan sonra 1906-1917 dönemleri arasında Indepenence yakınlarında bulunan aile çitliğini işletmeye başladı.  Bu işten ayrıldıktan sonra postanede yöneticilik, milli muhafızlık ve depo bekçiliği gibi birçok işte çalıştı. Fakat çalıştığı bu işlerin bazılarından başarılı olamadığı için işten çıkarıldı, bazılarında ise kendisi ayrılmak istedi.

Harry S. Truman’ın Başkanlığına Giden Yol

I.Dünya Savaşı’nın olduğu sıralarda orduya yazılma kararı aldı. Fransa’da sağladığı katkılardan dolayı 6 Nisan 1917 yılında yüzbaşı rütbesine sahip oldu. Savaş bittikten sonra erkek giyim mağazası açtı fakat istediği miktarlarda paralar kazanamadı. Bu sebeple mağazasını kapattı. Bu dönemde işsiz kalan Truman, Jackson Country’de  politik eyalet şefi olarak görev yapan arkadaşı Thomas Pendergast yardım etti. Truman’ın 1920 yılında Halk demokrat partisine  girmesine yardımcı oldu.

Harry S. Truman kendisini geliştirerek 1922 yılında İl Yargıçlığına seçildi.  Bu arada boş durmayan Truman, Kansas City Hukuku Okulu’nun geç saatlerde olan derslerini izledi ve 1926 yılında il yargıçlığından, başkanlığa getirildi.

Harry S. Truman bu başkanlıktan sonra da yerine saymadı. 1934 yılında görevinin bitmesiyle birlikte yeni bir arayışa geçti. Truman’ın görevinin bittiği sıralarda Missouri Eyaletinde senatör adayı aranıyordu. Bu fırsatı kaçırmayan Truman 1935 yılında Demokrat Parti’nin bir senatörü olarak  seçilmeyi başardı. Dönemin başkanı Roosevelt tarafından uygulamaya konulan ve New Deal adını alan  iktisadi programları desteklemesi, ayrıca senatonun içinde birçok görev alması  bütün dikkatlerin üzerine çekilmesini sağladı. Bu sayede 1938 yılında tekrar Senato’ya girdi.

II.Dünya Savaşı’nda önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Truman bu dönemde teçhizatın ve silah üretimlerinin verimli kullanılıp kullanılmaması konusunu araştırmak amacıyla kullanılan komitenin başkanlığına getirildi. Yaptığı çalışmalarla, yapılan israfların önüne geçmesiyle ve rüşvet olaylarını ortaya çıkarmasıyla bir halk kahramanı olarak tanınmaya başladı.

Harry S. Truman 1944 yılında Roosevelt tarafından başkan yardımcısı görevine getirildi. Görevine 82 gün devam eden Truman, Roosevelt’in ölümüyle birlikte başkan oldu. Truman ABD’nin 33. başkanıdır.

Harry S. Truman Başkanlığı Zamanında Olan Bazı Olaylar

-Harry S. Truman başkan olduktan sonra, 26 Haziran 1945 yılında Birleşmiş Milletlerin kuruluşunun gerçekleşeceği San Francisco Konferansı’nın başkanlığını yaptı.

– 2.Dünya Savaşı sonrası teslim olan Almanya ve ortaya çıkan sorunları çözümlemek amacıyla Potsdam Konferansı’na katıldı.

– 2.Dünya savaşını daha hızlı sonlandırmak ve kazanmak için Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılması kararını aldı. Bu durum Japonya’nın büyük kayıplar yaşamasına ve gelecek neslinin etkilenmesine sebep oldu.

-2.Dünya savaşı sonrası SSCB ve ABD arasında kutuplaşmalar oldu. Bunun üzerine batı ülkeleri ABD’nin başında olduğu bir örgüt olan NATO’yu kurdular.  Doğu ülkeleri de SSCB önderliğindeki Varşova Paktı’nı kurdular. Truman döneminde yaşanan bu iki olay soğuk savaş döneminin başlangıcı olarak biliniyor.

– Truman döneminde 2 parça halinde olan Kore yarımadasına SSCB’nin ve Çin’in destek vermiş olduğu Kuzey Kore saldırmıştı ve belirli bir kısmını işgal etmişti. Bu olay üzerine ABD Güney Kore’ye desteklemek için savaşa dahil olmuştu. Harry S. Truman n savaşın devam ettiğini görünce ve halkın desteğinin eskisi gibi olmadığını hissedince başkanlık seçimlerinden adaylığını geri çekmeye karar verdi. Tüm bu olaylar üzerine 1953 yılında başkanlığa tamamen veda etti.

Harry S. Truman 1919 yılında Elizabeth Virginia “Bess” Wallace  evlenmiş ve bu evliliğinden 1924 yılında Margaret  adında bir kızı olmuştur.

Harry S. Truman başkanlık yaptığı yıllar=> 12 Nisan 1945 – 20 Ocak 1953 yılları arası.

Harry S. Truman’ın Ölümü

26 Aralık 1972 tarihinde çoklu organ işlev bozukluğu sebebiyle Kansas City, Missouri, ABD’ de ölmüştür.

Yorum gönder