×

Hüseyin (Ürdün Kralı) Kimdir? Hüseyin (Ürdün Kralı) Hayatı

Hüseyin

Hüseyin (Ürdün Kralı) Kimdir? Hüseyin (Ürdün Kralı) Hayatı

Asıl adı Hüseyin bin Talal’dır. 14 Kasım 1935 yılında dünyaya gelmiştir. 1952 ve 1999 yılları arasında Ürdün Kralı olarak görev yapmıştır.

Hüseyin bin Talal’ın Hayatı ve Yaptıkları

Babası 1953 yılında tahttan indirildikten sonra Kral Talal’ın yerine geçerek tahta oturdu. Ülke ekonomisini batılı olan ülkelerin mali yardımlarına dayalı olarak güçlendirmeye çalıştı. Ama bu sırada halkın desteğini kazanamadı. Parlamento üstüne kurduğu otoriteyi sürdürmek istediği için orduyu denetim altına alı. Hatta komutanlık görevlerine de kendisine bağlı ve güvendiği kişileri getirdi. Muhafazakâr bir politika düşüncesine sahip olmuştur. Batılı devletlerle ittifak kurmasından dolayı Mısır Devlet Başkanı olan Cemal Abdülnasır bu durumu oldukça eleştirmiştir. Yapmış olduğu karşı propagandalar ve ülke içinde olan muhalefetin güçlenmesi de yerinin sarsılmasına neden oldu. Ülke içinde olan siyasal huzursuzluklar artmaya başladı. 1955 yılında Batılı devletlerin desteği ile Bağdat Paktı’na katılmaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Hatta Arap Lejyonu komutanı olan John Bagot Glubb’ın görevine de son vermiştir. Baskılar gittikçe artmaya devam etti ve 1956 yılında genel seçimlerin yapılmasını kabul etti. Koalisyon hükümeti kurmak adına Süleyman en-Nabulsi’yi görevlendirdi. Nabulsi, Ürdün ve İngiltere arasında yapılmış olan anlaşmayı sona erdirdi. Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye kendi aralarında bir anlaşma imzalamıştır. Bundan sonra hükümeti görevden aldı. Sonrasında sıkıyönetim ilan edildi.

Arap İsrail Savaşı sırasında Ürdün yenilgiye uğramıştır. Hatta Batı Şerialar Ürdün’ü işgal etmiştir. 1967 yılından sonra Filistin Kurtuluş Örgütü ülke içinde gücünü arttırmaya başladı. Filistin Kurtuluş Örgütü ise 1970 yılında İngiliz uçaklarından birini kaçırmıştır. Ülkede bulunan FKÖ üslerine saldırı düzenlemeye karar vermiştir. FKÖ lideri olan Yaser Arafat ile Kral Hüseyin arasında anlaşma yapıldı. Fakat sonraki sene çatışmalar tekrardan başladı. Bu yapılan çatışmalarda FKÖ tamamen yenilgiye uğradı.

Hüseyin, sonraki dönemler ise farklı politikalar izledi. İsrail’le çatışmaya girmekten geri durdu. FKÖ ile aralarındaki ilişkiyi düzeltti. Suudi Arabistan’la ve diğer Arap devletleriyle daha yakın ilişkiler kurmaya başladı ve mali yardımlar aldı. Aynı zamanda İngiltere ve ABD ile olan ilişkilerini iyi tutmaya çalıştı. Körfez Savaşı esnasında Irak’a karşı ittifak kuruldu ama buna katılmayı tercih etmedi. Ürdün Kralı Hüseyin 1999 yılında hayata veda etti. Öldükten sonra yerine oğlu olan II. Abdullah geçti.

Yorum gönder