×

I. Abdullah Kimdir ? I. Abdullah Hayatı

1. Abdullah

I. Abdullah Kimdir ? I. Abdullah Hayatı

1. Abdullah Ürdün Kralı olarak bilinen bir liderdir. Kendisini ülkesi için hizmet vermeye adayan fakat bazı zamanlar bu hizmetler için yurt dışına fazlaca bağlanan ve sonuç olarak gözünü bürüdüğü mal hırsız yüzünden kendi din kardeşlerinin ülkesini düşünmeden parçalamaya kalkıp pay isteyen ve sonucunda yine aynı ülkedeki din kardeşleri tarafından suikaste uğrayarak hayatını kaybeden kültürlü, ve dini ile bütün birisidir. İngiliz ve israil devletini seven ve o devletlerin de sevgisini toplamış birsidir. Şimdi gelin hep beraber I. Abdullah’ı daha yakından tanıyalım.

I. Abdullah Kimdir ?

1882 yılında mekke de dünyaya gelen I. Abdulah, İngiltere desteği ile Ürdünün başına geçti. Arap Lejyonunu insan bilincinde örgütleyerek etki bırakmasını sağlayıp Kerkük boru hattının korunmasında etkin rol oynadı. II. Dünya savaşında Ürdün sınırları dışında kritik müdehaleler de bulunmuştur. İngiltere ile imzalanan antlaşma sonucu ürdün bağımsızlığını kazandı ve ürdün krallık görevine geldi. Lübnan ve Suriye gibi bölgeleri kedni himayesine alacak bri devlet kurmayı düşledi fakat filistin kökenli bir insan tarafından sukaste uğrayarak hayata vedat etti. İngilizlerle kurduğu samimi ilişkiler ile onların gönlünü kazanmış ve ingilizlerce sevinen birisi olarak hayata veda etmiştir.

I. Abdullah’ın Siyasi Hayatı :

Babasından isteği ve ingilizlerin desteği ile mekke şerifliği görevi ile siyaset dünyasına atılmış olan I. Abdullah, ingilizlerle daima iletişimini kesmemiştir.  İngilizler tarafından kendisine aşılanan arapların türklerden bağımsız bir yaşam sürmesi fikriyle ayrımlaştırcı hareketleri de olmuştur. İngiltere devletinin yanı sıra israil devleti ile de yakınlığı ile bilinen I. Abdullah filistin içinde ki kurulmaya çalışılan israili desteklemesiyle de filistin halkı tarafından sevilmemeye başlanmıştır. Filistin devletinin bölünmesine göz yummasının en büyük nedenlerinden birisi de bölünme sonucu kendi de pay alabilmek ve kendi himayesine toprak parçası katabilmekti. Bu sebeplerden dolayı ingiliz ve israilliler için sevilen bir kişi olsa da filistinde ki halk için sevilmeyen bir lider niteliğinde olmaktan hiçbir zaman kurtulamamıştır. Cuma namazı kılarken filistinli birinin kurşunu ile suikaste uğrayıp hayatını kaybeden I. Abddullah’tan flistin halkının ne kadar nefret ettiği de bu suikast ile belirgin bir kimlik kazanmıştır.

I. Abdullahın Aile Hayatı :

Hayatı boyunca 3 defa evlilik yapan I. Abdullah’ın ilk evliliğinden 3 ikinci evliliğinden 2 ve son evliliğinden hiç çocuğu olmamıştır. Aile hayatında da disiplinli biri solan I. Abdullah dininin getirdiği kurallara göre yaşamaya çalışsa da büründüğü daha fazla kazanma arzusu, diğer insanların hayatını etkilediği noktada I. Abdullah’ın sonunun gelmesine yol açmış bulunmaktadır.

I. Abdullah Hakkında Daha Fazla :

  1. Abdullah hakkında daha fazla konuşacak olursak 69 yaşında hayata suikast sonucu veda eden kral, II. meşrutiyetin ilan edilmesinden sonraki aşama da Osmanlı meclisinde hicaz bölgesini temsil amaçlı yer buldu. Ölümünden sonra yerine oğlu geçti. Özellikle ingiltere devleti ile kurduğu fazla yakın ilişkiler ülkemizde ki yönetimde ingilizlerin rolünü artırdığını düşündürerek halk tarafından hoş karşılanmadı. Ve her zaman halk bu samimi ingiltere ilişkisinden rahatsız oldu.

Genel olarak günümüzde arap devletleri olarak bilinen devletleri tek bir himaye altında toplayarak kendi devletini kurma planları içerisinde olsa da 69 yaşında ki suikastli ölümü ile bu pek mümkün olmadı.

I. Abdullah Hakkında Son Olarak :

Son olarak yazımız derleyeeek olursak kültürlü, bilgili dinine bir bütün bir insan olmasının yanında yöneticilik vasfını kendinde bulan ve yabancı devletlerin desteği ile büyüyerek krallığa uzanan yolda adımlar atan I. Abdullah ingilizler ve israilliler ile iş birliği içinde oldu. Son olarak israil kurma projesinde toprak kapma heyecanı ve arzu ile filistini yarı yolda bırakması sonucunda filistinli birisi tarafından katledilmesiyle bir sona ulaşmış oldu. Ülkemizde de yabancı seviciliği ile tanınmasının yanından halkımızın bu konuda fazlaca rahatsızlık duyduğu bir lider olan I Abdullah kazandığı görevlerden meclisteki yerine kadar girdiği her yerde bir destek sonucu var olmuştur. 3 evlilik geçirmiştir. Ve ölümünden sonra oğlu onun yerini almıştır. Cuma namazını  kılarken vurularak hayata veda ederken geride bir ingiliz ve bir israil seviciliği ile anılması kalmıştır. Kerkük petrol hattının korunmasındaki etkin rolünü de yine ingilizlerin desteği ile sağlayan I. Abdullah 1951 yılında hayata veda etmiştir.

Yorum gönder