×

Iı. Elizabeth Kimdir? Iı. Elizabeth Hayatı

Iı. Elizabeth

Iı. Elizabeth Kimdir? Iı. Elizabeth Hayatı

Iı. Elizabeth 1926 tarihinde hayata gözlerini açmıştır. 1952 tarihinde ise İngiltere’de tahta çıktığında ise birçok ülkenin de kraliçesi unvanını almıştır. Bir sonraki yıl ise televizyonlarda taç giyme görüntüleri ile burada da bir yenilik olmaktadır. Dünyada hala hükmü süren yaşlı ve İngiltere’nin uzun ömürlü bir kraliçesi olarak bilinmektedir.  Çocukluğu sırasınca birçok eğitim adı altında dersler görmeyi başardı. 1936 tarihinde ise babasının abisi tahttan ellerini çekerek kral oldu ve Elizabeth ise onun varisi olarak atandı. Kraliçe, hoş bir yerde büyümesiyle de bilinmektedir. Sevdiği aktivitelerin başında ise atlar vardır ve onun adına birçok turnuvalar düzenlenmeye devam etmektedir. 5 yıl kadar sürecek olan İkinci Dünya Savaşı’na da girmeyi ihmal etmedi. Savaş esnasında, Londra’nın bombalanmasının ardından çocuklarının güvenliği sağlanması açısından bölgeden ayrıldı.  Birçok kişi tarafından Kanada’ya götürülmesi önerilen çocukları ve kraliçe, bu öneren kişilere çocuklarım ve ben buradan Kral olmadan gitmeyeceğim diyerek reddetmiştir.1939 tarihine kadar İskoçya’da bir kalede kaldılar. İkinci Dünya Savaşı sonlarında ise motorlu araç kullanım ve tesis bakımları konusunda birçok farklı kişiden eğitim gördü.

18 yaşına bastıktan sonra Kral, ülke sınırları içerisinde olmadığından dolayı parlamentoda söz hakkı bulunan beş kişiden biri olmaya hak kazandı. 1944 tarihinde ise İtalya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Avrupa’da savaşların bitmesiyle birlikte, Kraliçe ve prensesler kutlama yerlerinde halk ile iç içe olmuş ve beraber kutlama yapmışlardır.

1947 tarihinde ise sömürgecilik yaptığı ülkesinin sömürdüğü yerlere ziyaretlerini teker teker gerçekleştirmeye başladı.  Elizabeth, devlet başkanlığı temsilcisi gibi dursa da , kendi şahsi otoritesi sayesinde ülkede bulunan politikalara ve dengelerde söz hakkı sahibi olmayı başarmaktadır.

Iı. Elizabeth Hayatı

Kral olan George’nin kız çocuğu olarak bilinmektedir. 21 Nisan 1926 tarihinde ise Londra’da gözlerini açmıştır. 29 Mayıs tarihinde ise Bir sarayda baş psikopos tarafından vaftiz edilerek Hristiyan dinine geçti. Çocukluk yıllarında ise ailesi ona Lilli bet diye seslendiği çalışan hizmetçiler tarafından söylenmektedir. 1926 tarihinde ise dedesinin rahatsızlanması ve hastalanmasının ardından Elizabeth onu ziyaretleri ile birlikte iyi hissetmesini sağlamıştır. 1930 tarihinde ise kardeşi dünyaya gelmiştir. Dadıları sayesinde ise iyi bir aile eğitimi almışlardır. 1950 tarihinde ise ona bakıcılık yapan dadısının ele aldığı kitapta, Elizabeth’in atlara ve köpeklere ilgisini anlatmıştır. Onun sorumluluğu ve bilincinin o yıllardaki çocuğa göre çok akıllı olmasını da kitabında belirtmiştir.

Iı. Elizabeth Veliahtlık Yılları

Taht varisleri amcası babası ve Elizabeth olarak o yıllarda bilinmektedir. Elizabeth, halk ve kral ailesi üyeleri arasında kraliçe olarak görülmesi uygun görünse de o bu unvanı istemiyordu. 1936 tarihinde ise dedesi ölerek amcası ise tahta geçerek Kral olduğunu ilan etmiştir. Elizabeth, erkek olmadığından dolayı babasından sonra görülen ikinci varistir. Hükümetin ağır eleştirileri ve güçlü politikasından sonra amcası Krallığı bırakarak babası kral olmuştur. Bu olayın ardından ise kendisi de varis olmaktadır. Bu yıllarda ise anayasa tarihine ilişkin birçok bilgili kişilerden öğrenim almaktadır. Dadısı ile doğrudan bir iletişim kurabilmek içinse Fransızca eğitim almaktadır. Özel okullara giderek öğrenimine devam etti. Özel okullar ise onun kendi yaşıtları ile temas kurmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

1939 tarihinde ise babası ile annesi ülke dışına çıkmaktadır. Kral olan babası, bu yolculukları gerçekleştirebilmesi için Elizabeth’in daha olgun yaşta olmadığı kanaatine varmıştır. Bundan mütevellit bu ziyaretlerinden dolayı uzun bir süre görmeyeceğini bildiğinden onları ağlayarak uğurlamıştır. O zamanların teknolojisi ile sadece mektupların hızlı olduğunu düşünürsek bu sayede ailesiyle iletişimde kalmasını sağlamaktadır.

Iı. Dünya Savaşı

Elizabeth, kardeşi ile birlikte bu savaşın başladığı yıllarda ise İskoçya’da bir kalede kalmaktadır. 1940 tarihinde ise Londra’ya geri dönerek burada beş yıl kadar süre yaşamışlardır. Hükümet tarafından zarar görmesinler diye Kanada’ya bir uçak hazırlatan yetkililere anneleri, çocuklarının ülkeleri ne terk edeceğini ne de kralın ülkesini başı boş bırakacağını yetkililere bildirmiştir. 1940 tarihinde ise on dört yaşında radyoda bir konuşma yaparak kendisi için savaşan askerlere cesaret vermiştir.

1945 tarihinde ise sürücülük ve mekanik mesleği hakkında öğrenim görmekle birlikte kamyon da burada sürmektedir. Bu yaptığı işlerle birlikte İkinci Dünya Savaşı’na hizmete katılan devlet başkanı olarak zirvede bulunmaktadır. Savaşın bitmesinin ardından Londra sokaklarında olan kutlamalara kız kardeşi ile birlikte eğlenceye katılmıştır.

Iı. Elizabeth Tahtta Çıkışı

Babasının ölümü ardından ise kendisi 1952 tarihinde birçok ülkenin de bünyesinde bulundurduğu Kraliçe unvanı alarak tahtta çıkmayı başarmıştır. 25 yaşında, bu koca bir kara parçasını yönetmekle birlikte kadın olduğu için akıllarda birçok soru işareti kalmıştır. Birçok suikast ve öldürülme girişimlerinden başarıyla kurtulmuş ve bu başarısız olur denildikten ardından günümüzde hala kendisi kraliçe olarak görevini başarıyla gerçekleştirmektedir. 68 yıldır başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin kraliçesi olmasıyla bilinmektedir.

Iı. Elizabeth Hakkındaki İlginç Bilgiler

1926 tarihinde gözlerini dünyaya açmıştır. Doğum günlerini Nisan’dan başka Haziran’da da kutluyor. Böylece yılda iki kez doğum günü düzenlemesiyle de bilinmektedir.

Kraliçe Elizabeth, dünyanın her yerinde hüküm süren bir ülkenin devlet başkanıdır. Bu sayede ise dünyanın her yerine pasaportsuz bir şekilde giriş hakkı verilmektedir. Ayrıca İngiltere ve hüküm sürdüğü ülkelerde ruhsatsız veya ehliyetsiz bir biçimde motorlu araç sürme yetkisine de sahiptir.

Kraliçe Elizabeth, kendisi moda ve tasarım olarak da renkli bir biçimde elbiseler giymekle birlikte dikkat çekmeyi de başarmaktadır. Genellikle bu renkler sarı ve mor şekilde tasarlanmış elbiseler olmakla birlikte dış tasarımı da oldukça mütevazi olarak görülmektedir. Böylece halktan bir farkı olmadığını da halkın ileri gelenlerinin aklına sokmayı başarmıştır. Ayrıca sarı rengi güneşi temsil ettiği de bilinmesiyle birlikte ülkenin namı güneş batmayan bir ülke olduğundan mütevellit, ziyaretlerinde sarı elbise giymeyi tercih etmektedir.

Kraliçe Elizabeth, birçok dizi ve sanat ile ilgili kısımları takip etmesiyle de bilinmektedir. Günümüzde birçok ülkenin Kraliçesi ve devlet işlerini ele alınmasıyla bilinse de kendisini sanata ve dizilere ayıracak kadar vakti bulunmaktadır. Genellikle tarih dizileri ve kendi olduğu dönemdeki olayları ele alan belgeselleri izlemekten keyif aldığı söylenmektedir.

Gerçekten doğduğundan beri içinde olan hayvan sevgisini dışarıya da aktarmasıyla dikkat çekmektedir. Özellikle köpeklere ve atlara ilgisi olduğundan dolayı adına birçok turnuva ve ona birçok kaliteli at hediye edilmektedir.

Bunların yanı sıra Kraliçe Elizabeth, fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi de oldukça çok sevdiği bilinmektedir. Manzara gördün mü cebinden eski dönemlere ait fotoğraf makinaları ile bu manzaraları kendisi yorumladığı da bilinmektedir.

Kraliçe Elizabeth, zamanla kendisinin yaşlanmasıyla birlikte ziyaretlerini azaltmış ve daha sakin bir hayatı tercih etmeyi seçmiştir. Zamanında yaşadığı olayları da ele alındığında böyle bir tercihi yapmasının kimse tarafından sorgulanmayacağını da bilmektedir. Birçok suikastte ve birçok savaş görmüş olan Elizabeth, hala bu olayları dün gibi aklında kaldığı çevresi ve onu tanıyanlar tarafından söylenmektedir. Babası ve annesine olan tutkusu, aile yaşantısına saygısı hayvanlara olan ve özellikle atlara olan tutkusuyla birlikte böyle bilinmektedir.

Yorum gönder