×

Oturma Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oturma Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oturma Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oturma odası belki de evde en çok vakit geçirilen alandır. Bu nedenle insanlar dekorasyonda en çok oturma odasına özen gösterirler. Hızla değişen modaya karşı, bireyler uzun süre severek kullanabilecekleri oturma odası takımları tercih etmelidirler. Modaya uygun bir dekorasyon yapmak yerine, kendi zevklerinizin birleşiminden oluşan bir oturma odası tasarlamak, sizin için daha uzun ömürlü olacaktır. Önce nelerden hoşlandığınızı iyi bilmelisiniz. Sade, canlı, renkli, nostaljik yada klasik parçalardan oluşan bir oturma odasında hangisini tercih etmek daha çok hoşunuza gider ? Buna karar verdikten sonra oturma odanızın genişliğine göre bir takım seçmelisiniz. Bunun yanı sıra duvar boyanız da oturma odası takımınız ile ahenk içerisinde olmalıdır. Küçük bir oturma odanız varsa büyük parçalar seçmek pek de doğru olmayacaktır. Mesela oturma odası küçük olanlar, klasik köşe takımları tercih ederek alanı genişletebilirler. Böylelikle odanın geri kalanını verimli bir şekilde değerlendirebilirler.

Oturma Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

En çok Tercih Edilen Klasik Oturma Odası Takımlarının Özellikleri

Klasik denince akla siyah, beyaz, gri ve füme renkleri gelir. Son birkaç yıldır ise bambu ürünler tercih edilmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki, bu renkler tek başına kullanıldığında odayı boğabilir, bu nedenle genellikle bu renklerin karışımından oluşan bir kombin yapmak gerekir. Koltuklar füme rengi ise perdelerde daha koyu bir renk tercih edilebilir.

Klasik bir oturma odası oluşturabilmek için ise, gereksiz ayrıntılardan kaçınmak gerekir. Örneğin, duvar kağıdı kullanacaksanız pastel tonlar yada gri tonlarını tercih etmelisiniz. Diğer renkler bir süre sonra size sıkıcı gelecektir. Ama genel olalar hangi ruh halinde olursanız olun sıkılmayacağınız bir renk seçmelisiniz.

Dekorasyonda kullanacağınız parçalara gelince, koltuk takımınızın modeli salonunuzu gösterecek asıl ayrıntıdır. Koltuk takımına tekli koltukların dahil olup olmaması, uzun koltukların sayısı önemli ayrıntılardır.

Klasik Oturma Odası Takımları

Aslına bakarsanız 2 türlü klasik vardır. Biri modern klasik diğeri ise nostaljik klasiklerdir.

Modern Klasik Oturma Odası Takımları

Modern klasikler genellikle tek renkten oluşur. Koltuk takımlarında gereksiz işlemeler ve renk kalabalıklarına yer verilmez. Mobilyalarda koltuk takımına yakın yada aynı renk olur. Koltuk takımlarında eskiden çokça yer alan ahşap girinti ve çıkıntılara yer verilmez.

Sade renk tercihleri dışında, diğer ayrıntılar ışıklar, sehpalar, yemek masası, TV köşesi ve ev aksesuarlarından oluşur. Klasik oturma odaları genellikle ledli ışıklandırma sistemi kullanılarak biraz canlandırılır. Gereksiz aksesuar ve araç gereçlerle kalabalık görüntünün önüne geçilmek için de TV köşesi genelde tercih edilmez. Bunun yerine televizyon genelde duvara sabitlenir. Altına   kitap, CD, ve DVD konulabilecek bir sehpa yada duvara bir raf tercih edilir. Yemek masasına gelince, yemek masasının sandalyeleri genelde oturma grubuyla aynı renk olur. Ama değiştirme şansınız varsa yemek masanızın sandalyelerini halı ve duvar boyanızın rengiyle de kombin edebilirsiniz. Bunların dışında hem dekoratif olması amacıyla hem de akşamları sağlayacağı loş ışıklandırma sayesinde ortama hava katabilirsiniz.

Nostaljik – Klasik Oturma Odası Takımları

Nostaljiyi yansıtırken aynı anda klasiklikten ödün vermeyen oturma odası takımları seçenekleri oldukça fazladır. Nostaljik ve klasik bir oturma odası takımı istiyorsanız renk yelpazeniz oldukça geniş olacaktır. Nostaljik modellerde koltuk masa ve sandalye kenarlıklarında altın ve gümüş rengi ahşap boyamaları oldukça modadır. Koltuklar modern klasik modellere göre daha büyük ve işlemelidir. Modern klasiklerdeki gibi tek renk koltuk kılıfları tercih edilmez. Canlı renkler ön plandadır ve işlemelerle süslemeler yapılır. Sehpalar nostaljik sehpalarla odaya ayrı bir hava katılır.

Yorum gönder