×

Mutfakta İskandinav Dekorasyonu

Mutfakta İskandinav

Mutfakta İskandinav Dekorasyonu

İskandinav tarzı 1950’lerden beri var olmasına rağmen, günümüzde hala iç tasarımda en popüler dekoratif tarzlardan biridir. Bu tarz, zarif ve sofistike bir görünüm ile karakterizedir. İlk bakışta modern ve minimalist bir stile benzese de İskandinav dekorunu benzer ürünlerden ayıran en önemli gerçekler doğal unsurlar ve rahatlıktır. İdeal İskandinav tasarımı, pragmatizm ve minimalist estetiğe dayanmaktadır. Nispeten basit ve kullanışlı tasarımı İskandinav tarzının bugün hala etkili ve popüler olmasını sağlıyor. İskandinav tasarımının güzelliği, soğuk kışın getirdiği sadelik ve eğlenceli zarafetten gelir. Ancak İskandinav dekorasyonunun merkezinde, sıcak ahşapla minimalist, temiz, renkli bir his var. İskandinav tarzını modern mutfaklar için mükemmel seçim yapan işte bu özelliklerdir. İskandinav tarzı mutfak, işlevselliği ve farklı formları büyüleyici bir atmosferde birleştiriyor. İskandinav tarzında, doğal ışığı en üst düzeye çıkarmak için beyaz kullanılır. Ancak beyaz bir mutfağa sahip olmak size İskandinav tarzını kazandırmak için yeterli değil. Ek olarak, yumuşak bir ahşap tonu, karanlık köşeleri aydınlatmak için aydınlatma ve dönüştürmek için başka bir renk tonu gereklidir. Çiçek desenleri, yumuşak gölgeler ve soluk sarı veya yeşil içeren şık mutfak aletleri iyidir. Örneğin mutfağınızda klasik beyaz fayanslar varsa mutfakta renkli geometrik fayanslar kullanmak için başka bir yer bulmalısınız. Genellikle İskandinav tarzına uygun yaz renkleri. Ancak mutfak dekorasyonuna daha kalın tonlar eklemek de mümkündür. Açık yeşil veya açık mavi bir kabin, uygun bir sandalye ile istenilen dokunuşu sağlayabilir. Geleneksel İskandinav beyazından bıktıysanız, siyahı düşünebilirsiniz. Siyah, İskandinav mutfak dekorasyonunda yaygın olarak kullanılmasa da, alanları belirlemek, mimari özellikleri vurgulamak ve görsel kontrast oluşturmak için akıllıca uygulayabilirsiniz. Beyaz doğal mekanlarda dolaplar veya orta sehpalar için siyah bir odak noktası oluşturacaktır. Mutfaktaki siyah çok ağırsa koyu gri ve hatta koyu maviyi deneyebilirsiniz. Mutfakta İskandinav tarzı dekorasyon yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

Mutfakta İskandinav

İskandinav tasarımının teması temiz çizgiler ve düzlüktür. Bu kural aynı zamanda mobilyalar için de geçerlidir. Sade form ve işlev özelliklerine sahip İskandinav tarzı mobilya tasarımı, gereksiz dekorasyon ve detaylar içermiyor. İskandinav tarzı evlerde daha az mobilya kullanılır; modern çizgiler, şık kenarlar ve konik ahşap ayaklı mobilyalar. İskandinav tarzı mobilyaların çoğu yumuşak, doğal tonlara sahiptir. İskandinav tasarımı, yenilikçi ve pratik mobilyaları ile ünlüdür. İskandinav tarzı dekorasyonda en çok kullanılan malzeme masif ahşaptır. Zeminde sadece ahşap bulunmaz, aynı zamanda ahşap mobilyalar, aksesuarlar ve hatta oyuncaklar gibi hemen hemen her yerde bulunabilir. Sade ve parlak bir tasarım konseptini sürdürmek için İskandinav dekoratif stilinde kullanılan ahşap genellikle kayın, dişbudak ve çamdır. İskandinav tarzı dekorasyondaki en son trendlerden biri, ahşap ve metallerin (pirinç ve bakır gibi) birlikte kullanılmasıdır. Örneğin mobilya ayaklarında veya aydınlatma elemanlarında metal detaylar kullanılarak ortamın parlaklığı artırılabilir. İskandinav tasarımı aynı zamanda yenilikçiliği ve mekanın pratikliği ile de karakterize edilir. İskandinav tasarımında dekorasyon olarak depolama önemli bir fikirdir çünkü her şeyin çalışması gerekir. Bu nedenle İskandinav tarzı oturma odalarında sıklıkla çok katmanlı duvar rafları görüyorsunuz. Bu depolama alanları yerden tasarruf etse de dekoratif görünümleri alana güzellik katmaktadır. İskandinav tarzı dekorasyonun temel özellikleri: basit, sade ve düzenli,  açık ve nötr renkler, rahat ve dengeli (hyyge & lagom felsefesi), işlevsellik ve boşluk, açık renk ahşap döşemeler, kontrast, karışık dokulardır.

  1. Rahat ve Dengeli : Danimarka yaşam felsefesi “Hygge” mutluluk, sıcaklık ve barış anlamına gelir. İskandinav ailelerinde bu felsefe bir tür “aile sıcaklığı” olarak tanımlanır. Bu nedenle evin çeşitli yerlerine serpiştirilmiş çok sayıda yastık ve battaniye konforu artırmak için kullanılır.
  2. Kontrast : Yüksek kontrast, İskandinav dekorunun bir başka özelliğidir. Tamamen beyaz bir alanda siyah detayların kullanılması dramatik ve göz alıcı bir atmosfer yaratır. Siyah genellikle çerçeve ve resimlerde, mobilyalarda, İskandinav şöminelerinde ve ev tekstillerinde küçük miktarlarda kullanılır.
  3. Açık ve Nötr Renkler : Siyah, açık pembe ve mavi bazen dekorasyon için kullanılabilir ancak İskandınav tarzı mutfakta daha çok beyaz ve gri gibi soft renkler tercih edilmektedir. Ek olarak, duvarlar genellikle mobilya ve dekoratif parçaları vurgulamak için beyaza boyanır. Aynı şekilde, sıcak ahşap ve sepya tonları İskandinav iç tasarımında popülerdir çünkü ana parlak renkleri kullanmadan odayı güneşli ve parlak hissettirirler.
  4. Basit, Sade ve Düzenli : İskandinav evleri aşırı dekorasyon ve detaylar kullanmaz. Temiz hatlara sahip modern ve sağlam mobilyalar tercih edilmektedir. Dolaplar ve raflar gibi yeterli depolama alanı var ve görünüm düzgün ve düzenli. Böylelikle mekanın görsel olarak temiz ve düzenli görünmesi sağlanır.
  5. Karışık Dokular : Minimalizm genellikle sakin ve hafife alınmış olarak kabul edilir. Tekstiller, çok sayıda süs eşyası ile kaos yaratmak yerine, çevreye sıcaklık katan, sade ama sıcak İskandinav tarzında. Soğuk iklimlerde İskandinav haneleri koyun postu, yün ve tiftik gibi yumuşak tekstiller kullanmalıdır. İskandinav tarzından esinlenen evlerde daha çok estetik ve görsel sıcaklık için kullanılıyor. Zemine atılan bir mont veya pürüzlü halı ortamın beyaz steril havasını yok edecek ve mekana sıcak bir görünüm katacaktır.
  6. Açık Renk Ahşap Döşemeler : İskandinav tarzı dekorasyonlarda nadiren halı kullanılır. Zemin olarak hafif ahşap parke kullanılmıştır. Genellikle doğal renkli veya beyaz boyalı ahşap parke zeminler tercih edilmektedir. Bir İskandinav evinde ferah ve aydınlık bir his yaratmak için zeminin açık rengi çok önemlidir.
  7. İşlevsellik ve Boşluk : İskandinav dekoratif tarzı, soğuk ve sade görünümüyle modern tasarımı çağrıştırıyor. Fonksiyonel mobilyaların ve az sayıda aksesuarın kullanımı İskandinav tarzı dekorasyonun karakteristiğidir. Boşluk hissi önemlidir. Bu boşlukları doldurmak için ekstra aksesuar kullanmaya gerek yoktur. İskandinav ülkelerinde kültürel açıdan bakıldığında, yaşamın sadeliğine saygı duyulmaktadır. İskandinav mobilya tasarımları basit ve anlaşılır olsa da, genellikle sanat eseri gibi görünürler. Bazı yerlerde rustik görüntü İskandinav tarzı ile birleşse de bazı mutfaklarda daha modern bir yaklaşım görülebiliyor. İskandinav tarzı bir mutfakta en iyi değişiklik, aydınlatmanın doğru kullanılmasıdır. Işık, İskandinav tarzı mutfağı öne çıkarır ve bozar. Bu aydınlatma tarzının anahtarı büyük pencerelerdir. Akıllı noktalarla bu etkiyi ikiye katlamayı unutmayın. Ayrıca ikisi arasına ılık ışık serpmek istenen etkiyi yaratacaktır. İskandinav tasarımı, işlevsellik ve sadeliğe odaklanan bir tasarım hareketi olan modernizm akademisine aittir. İskandinav tasarım stili, doğal, rahat, sakin ve dengeli dekorasyon stilini ifade eder.

Yorum gönder