×

Mihail Gorbaçov Kimdir? Mihail Gorbaçov Hayatı

Mihail Gorbaçov

Mihail Gorbaçov Kimdir? Mihail Gorbaçov Hayatı

Mihail Gorbaçov, Sovyet Sosyalist Birliğinin son lideri ve yetenekli bir Rus siyasetçidir.  Mihail Gorbaçov, yeniden hayata geçirme ve yokluk adı verdiği reform çalışmalarını Soğuk Savaş döneminde yayınladı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin yanlış politika izlemesinden dolayı Sovyetler Birliği kötü bir döneme girdi.  Mihail Gorbaçov, 1991 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. Mihail Gorbaçov, isminden söz ettiren 100 kişi arasında girmeyi başardı.  Sovyetler Birliği’nin hayatta olan tek başkanıdır.

Mihail Gorbaçov’un Gençlik Yılları

Mihail Gorbaçov 1932 yılında Stavropol çevresinde Privolnoye kasabasında dünyaya geldi. 1953 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne girmeyi başardı. 1956 yılında Moskova Üniversitesi adalet ve hukuk bölümlerini bitirdi. Genç Komünistler Birliğine üye aldı ve görev yaptı.

  1. 1971 Stavropol’da sekterlik yaptı.
  2. 1972 yılnda SBKP Merkez üyesi oldu.
  3. 1979’da tarım işlerini düzenlemek için sekretarya oldu.
  4. 1979’da Pollitbüro üyesi olmayı başardı.
  5. 1986 Çernenko’nun vefatında sonra SBKP sekreteri oldu.
  6. 1988 yılında Sosyalist Sovyetler devlet başkanı seçildi.

Mihail Gorbaçov Sovyet Lideri

Mihail Gorbaçov,  ülke ekonomisine yarardan çok zarar getirdiği için SBKP tarafından yetiştirilmeye başladı. Farklı ülkelerle iletişimini güçlendirdiği için prestij kazanmayı başardı. Finlandiya, Çin, Almanya ve İngiltere’ye birden fazla ziyaret düzenledi ve samimiyet kazandırdı. Gorbaçov tütün ve alkol kullanımı azaltmak ve yok etmek adına büyük uğraşlar verdi.  Bu hareketleri ile halk arasında bir bağ oluştu. Batı, halk ve yönetici kadroyla aralarında bağ kurmayı başardı.  Amerika Birleşik Devletleri ile SSCB arasındaki gerginliği azaltmaya çalıştı. Silahsızlanma ve barış yolunda çok büyük adımlar atmayı başardılar.

Kararlı bir lider olduğu için ABD ile yeniden silahsızlanma denetimi konuştu.   Amerika Birleşik Devletleri ile yıldız savaşları konusunda uzlaşmaya bir türlü varamadı. 1987 yılında Mihail Gorbaçov reform ve dış siyaset politikaları geliştirmeye çalıştı. Asya ve Avrupa’da üretilen kısa menzilli füzelerin dünya barışı için imha edilmesi kararını aldı.  Yayınladığı kitapta yaptıklarını, hayallerini ve düşüncelerinden bahsetti.

Sovyet Sosyalist Birliği’nin Yıkılışı

Sovyetlerin git gide güç kaybetmesi içerisinde barındırdığı devletleri açlığa sürükledi. Fiilen ayakta bulunan devlet 1990-1991 yılında tamamen çöktü. Sovyet birliğinde bulunan ülkeler egemenliklerini geri kazandılar.

Mihail Gorbaçov Onurları

Mihail Gorbaçov, İndira Gandhi tarafından silahsızlanma ve kalkınma ödülü verildi.  Barış sürecinde etkili bir lider olduğu için Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.  Mihail Gorbaçov’a  Louisville Üniversitesi Grawemeyer Ödülü verdi.

  1. Dublin Şehrin Özgürlüğü
  2. Charles V Ödülü
  3. Point Alpha Ödülü

Yorum gönder