×

Necmettin Erbakan Kimdir? Necmettin Erbakan Hayatı

Necmettin Erbakan

Necmettin Erbakan Kimdir? Necmettin Erbakan Hayatı

Hayatı ve Kariyeri

Necmettin Erbakan 29 Ekim 1926 yılında Sinop’ta doğan Erbakan’ın babası Mehmet Sabri Bey, annesi ise Kamer Hanım’dı. Babasının soyu Kozanoğlu Beyliğine, annesininki ise Çerkezlere dayanıyordu. Öğrenime ilk olarak Kayseri’de başlayan Erbakan, babasının tayin olmasıyla birlikte Trabzon’a taşınmış ve eğitimini ilkokul eğitimini burada tamamlamıştı.

1943 yılında okuduğu İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirmiş ve buradan birincilikle ayrılmıştı. Bu başarılarından dolayı üniversiteye sınavsız girme hakkı kazanmış olsa da sınava girmeyi tercih etmişti. Daha sonra öğrenim süresinin altı yıl olduğu Yüksek Mühendis Mektebine gitmişti. Gittiği bu okul üniversiteye dönüştürülerek İstanbul Teknik Üniversitesi adını almıştı ve öğretim süresin altı yıldan beş yıla indirilmişti. Bundan dolayı  Erbakan, ondan önce başlayan öğrencilerle beraber tahsiline 2.sınıftan itibaren başlamıştı. Erbakan 1948 yılında üniversiteden mezun olmuş ve sonrasında Motor Kürsüsünde asistan olarak işe başlamıştı (1948-1951).

Necmettin Erbakan, Üniversite Almanya’ya gönderilmiş ve burada doktorasını yapmıştı. Daha sonra bir motor fabrikasına devam edilmişti. Ayrıca Erbakan, Alman ordusu için çalışmalar yapan bir merkezde de görev almıştı ve Alman doktorasını da burada vermişti.

Almayandaki bu görevlerden sonra  doçentlik sınavına girmek için 1953’te Türkiye’ye geri döndü. Daha 27 yaşındayken İstanbul Teknik Üniversitesi’nde doçent olarak görev yapmaya başladı. Araştırmalarına devam etmek ve daha detaylı araştırma yapabilmek için Almanya’nın Deutsz fabrikasına geri döndü.

Askerliğini Mayıs 1954- Ekim 1955 dönemleri arasında yaptı. Sonrasında tekrar Üniversiteye geri döndü. Birçok başarılı çalışmaya imza attı. Bunların başında gelen, yerli motor üretmeyi sağlayan bir gümüş motordu. Erbakan, bu motoru kurdu ve üretimini gerçekleştirdi. Tüm bu başarılar sayesinde 1965 yılında profesör ünvanını aldı.

1943 yılında Nermin Saatçioğlu ile evlendi. Bu evliliğinden 2 kızı 1 oğlu oldu. Kızlarının adını Zeynep ve elif, oğlunun adı ise fatih koymuşlardı.

Çalışma yaptığı dönemlerde büyük çaplı sanayicilere ve tüccarlara karşı küçük yapılanmaları savunması herkesin dikkatini çekti. 25 Mayıs 1969 tarihinde TOBB genel başkanlığına seçilmişti.  Fakat Adalet Partisi’nin seçimleri yok sayması sonucunda 8 Mayıs 1969 da başkanlığı bırakması gerekti.

Siyasi Yaşamı

Necmettin Erbakan, adaylığının veto edilmesinden dolayı Konya’da bağımsız bir aday olarak ve birçok oy alarak milletvekili oldu. 17 Ocak 1970 yılında Milli Nizam Partisi adında bir partiyi 17 arkadaşıyla beraber kurmaya karar verdi. Kurmuş oldukları bu parti laikliğe karşı çalışmalara yapıyor iddiasıyla dava edilerek  20 Mayıs 1971 yılında kapatıldı. Bunun üzerine Erbakan, İsviçre’ye gitmeye karar verdi ve biraz İsviçre’de kaldı.

İsviçre’ye giden Erbakan, 1973 genel seçimleri dolayısıyla Türkiye’ye geri döndü. Türkiye’ye dönmesinin üzerinden biraz zaman geçtikten sonra  Milli Selamet Partisi’ni kurdu. Bu bilgiye ek olarak  Erbakan kurmuş olduğu bu partiyi Milli Nizam Partisini kurduğu arkadaşlarıyla kurdu. Daha sonra yapılan seçimlerde kurulan bu parti 48 milletvekilliğini kazandı. Yapılan bu seçimler sonrasında CHP ile MSP arasında kurulmuş olan koalisyon hükümetinde devletin başbakan yardımcı ve bakanı oldu. Erbakan’ın, bu dönemde yapıla Kıbrıs harekâtını savunması 17 Eylül 1974’ te hükümetin dağılmasına sebep oldu.

Necmettin Erbakan, I. Milliyetçi Cephe Hükümeti’nde Devlet bakanı görevini ve başbakan yardımcısı görevini üstlendi. Yeni yapılan genel seçimlerde  Milli Selamet Patisinin vekil sayısı yarıya düştü. Erbakan daha sonra II. Milliyetçi Cephe Hükümetinde aynı görevleri yaptı. Ayrıca Adalet Partisi’nin kurduğu azınlık hükümetine de destek oldu.

Msp’yi değiştirmek için illegal yollar kullandığı ve laikliğe aykırı davrandığı sebepleriyle tutuklanmış daha sonra serbest bırakılmıştı. Hakkında verilen hükümün Askeri Yargıtay tarafından tamamen bozulmasıyla birlikte beraat etmişti.

Necmettin Erbakan, 1982 Anayasası sebebiyle 10 yıl siyasetten uzak kalmak zorunda kaldı. 5 yıl ardından halk oylaması yapıldı ve siyasete geri dönmesine karar verildi. O yıl içinde Refah Partisi’nin başına geçti.

Erbakan’ın başında olduğu Refah Partisi o zamanın en yüksek yüzdesi ve milletvekili sayısına sahip olmasından dolayı bu başarısı sayesinde  adını 1. Sıraya yazdırdı. Doğru Yol Partisiyle kurduğu ittifak sonucunda REFAHYOL partisinin başkanlığına gelmiştir.

Erbakan’ın Görevini Devretmesi

Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel’e istifasını ileterek görevinden ayrılmıştı. Demirel ise bu görevi Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz’a vermişti.

Erbakan’ın Ölümü

Necmettin Erbakan, 19 Ocak 2011 yılında ayağındaki damar iltihabının nüks etmesiyle birlikte hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı. Birçok tedavi yöntemi denenmiş olsada  Erbakan, solunum yetmezliğinden kaynaklı kalp ve çoklu organ yetmezliği yüzünden  27 Şubat 2011 tarihinde vefat etmiştir. Erbakan’ın cenaze namazı İstanbul Fatih Camiinde kılınmış daha sonra Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığına defnedilmişti.

Yorum gönder