×

Birbirinde Farklı Şaşıracağınız Düğün Gelenekleri

düğün gelenekleri

Birbirinde Farklı Şaşıracağınız Düğün Gelenekleri

Gelinini buketini fırlatmaktan ve eski, yeni, ödünç alınmış mavi bir şeyler giymeye kadar, farklı dünya düğün gelenekleri bugün hala o kadar popüler ki, en geleneksel olmayan çiftler bile mutlu bir şekilde katılıyor. Ama bizlerin bilinen garip bir tür ritüellerde tekeli olmasa da hemen hemen her ülke ve kültürün de kendi sevgili düğün gelenekleri vardır.

Bazıları kafa karıştırıcı ki örneğin Kongo’daki çiftlerin düğün günlerinde gülümsemeleri yasak olması. Diğer yandan Moğolistan’daki nişanlı çiftlerin evlenmeden önce sağlıklı bir karaciğer bulmak için bir tavuğu öldürmeleri ve kesmeleri gibi gariplikler vardır. Ama bu görünüşte farklı olan gelenekleri yakından ve uzaktan bağlayan basit tek şey aşktır.

Bu gelenekleri takip ederseniz, teori devam eder ve ruh eşinizle sonsuz sevinç bulacaksınızdır. Size buket fırlatmanın çok ötesine geçen birçok gelenek hakkında bir fikir vermek için dünyanın dört bir yanından en çok hayranlık uyandıran birçok ritüeli öğrenmek adına okumaya devam edin.

Fransa’nın mide çalkalama La Soupe ritüelinden ve Alman tabak parçalamasından, Borneo’nun düğün sonrası banyo yasağına ve Çin’in ağlayan gelinlerine kadar dünyanın en sıra dışı düğün geleneklerinden bazılarının profilini çıkarıyoruz.

düğün gelenekleri

Güney Kore: Damadın Ayaklarını dövmek

Düğün törenlerinin ardından, bazı Güney Koreli damatlar yeni eşleriyle ayrılmadan önce belirli bir ritüele tabi tutulur: ayaklarının dövülmesi. Sağdıçları ya da aile üyeleri damadın ayakkabılarını çıkarır ve ayaklarını bir sopayla ya da bazı durumlarda kuru bir balıkla dövmek için sıraya girmeden önce ayak bileklerini iple bağlar. Açıkça acı verici olsa da ritüel hızlı bir şekilde sona erer.  Bir cezalandırma eyleminden daha çok eğlenceli olması amaçlanıyor ve görünüşe göre damat genellikle eylem sırasında sorgulandığı için ayakların dövülmesi, yeni evli kocanın güç ve karakter testi anlamına geliyor.

İskoçya: Karartma

İskoçya’nın bazı bölgelerinde  genellikle Orkney Adaları, Fife, Aberdeenshire ve Angus’ta bekarlığa veda geleneklerini en uç noktaya taşıyan damatlar ve gelin adayları, ‘karartma’ olarak bilinen özellikle korkunç bir ritüele tabi tutulur. Genellikle düğünden bir gün önce gerçekleşen karartma, gelin veya damadın arkadaşlarının yakında evlenecekleri yakalayıp onları sokaklarda gürültülü bir şekilde dolaştırmadan önce onları bir şeker, is, tüy ve un karışımı ile örtmesini içerir. Araştırmalara göre, gelenek kötü ruhları kovmak için yapılır.

Almanya: Bekarlığa Veda Partisi ve Ağaç Gövdesi Kesme

Bazı Alman düğünlerinin arifesinde, çiftin misafirleri gelinin evinde toplanacak ve geline ve damada uğur getirdiğine inanılan Polterabend olarak bilinen bir geleneğe göre tabak parçalarını parçalayacaklardır. Daha sonra çiftin, birlikte çalışarak evlilik hayatındaki her türlü zorluğun üstesinden gelebileceklerini göstermek için enkazı temizlemesi istenir.

Çin: Ağlama Ritüeli

Düğünler genellikle duygusal bir olaydır, ancak Çin’in bazı bölgelerinde ağlamak, evlilik hazırlığının gerekli bir parçasıdır. Gelecek evliliklerinden bir ay önce, Tujia gelinleri her gün bir saat ağlayacaklar. Törene on gün kala, geline annesi katılır ve on gün sonra gelinin büyükannesi ağlayan ikiliye katılır ve sonunda diğer kadın aile üyeleri ağlamanın kakofonisine katılır. Batı Sichuan eyaletinde Zuo Tang olarak adlandırılan ritüelin, bir Zhao prensesinin annesinin düğünde gözyaşları içinde çöktüğü Çin’in Savaşan Devletler dönemine dayandığı söyleniyor.

Fransa: The Chamber Pot

Düğün resepsiyonunun ardından misafir, geleneksel olarak artık yiyecek ve içecekleri toplar ve yeni evlilere düğün geceleri için enerji vermeleri adına lazımlığa koyarlardı. Neyse ki, günümüzde geleneğe uyulduğunda, gelin ve damada genellikle biraz daha çekici çikolata ve şampanya karışımı servis edilir.

İsveç: Hepiniz Gelini Öpebilirsiniz

Pek çok batı düğününde, ölümsüz ‘şimdi gelini öpebilirsin’ sözleri, bir çiftin yeminlerinin bir öpücükle mühürlenmesi anlamına gelirken, İsveç’te öpüşme ritüeli bambaşka bir boyuta taşınır. Yeni evli İsveçli çiftlerin düğün resepsiyonunda, damat odayı terk ederse, gelin partisinin erkek misafirlerinin gelini öpmesine izin verilir. Benzer şekilde, gelin partiden ayrılırsa, kadın konuklar damadı öpmek için toplanacaklardır.

İç Moğolistan: Civciv Karaciğeri

Çin’in İç Moğolistan’ından Daur halkından çiftler, düğün tarihini bile belirlemeden önce, bir civcivin öldürülmesini içeren bir geleneği gözlemlemek zorundadır. Çift bir bıçak alır ve karaciğerini incelemeden önce yavru tavuğu birlikte öldürür. Civcivin karaciğeri sağlıklı durumdaysa, çift düğünleri için bir tarih belirleyebilir, ancak civcivin karaciğerinin kalitesiz veya hastalıklı olduğunu keşfederlerse, sağlıklı bir karaciğer bulana kadar işlemi tekrarlamaları gerekir.

Norveç: Küçük Cazibelerden Gelen Ses

Bir Norveç geleneği, gelinin etrafına sarkan küçük takılarla süslü gümüş ve altın bir taç takacağını söyler. Hareket ettiğinde, çınlama sesinin kötü ruhları saptırması gerektiğine inanılır.

Meksika: Kalbimi Kement

Tören sırasında Meksikalı bir çift yeminlerini değiştirirken, tespih boncuklarından ve çiçeklerden yapılmış bir “lazo” veya kement, omuzlarına sekiz rakamı şeklinde örtülür. “El lazo” sadece çiftin birliğini temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda şekli sonsuzluk sembolüne benziyor ve evliliğin ne kadar süreceğini umduklarını gösteriyor.

Ermenistan: Kırma Ekmek

Kötü ruhları evliliğinizden uzak tutmak mı istiyorsunuz? Omuzlarınızda lavaş ekmeğini dengeleyin. Yeni evli Ermeni çiftlerin geleneksel olarak yaptığı budur. Geleneğe göre, gelin ve damat düğün törenine girdiklerinde tipik olarak damadın evinde iyi şans için bir tabak kırarlar, sonra damadın annesi tarafından lavaş ve bal verilir. Kötülükten korunmak için omuzlarında ekmeği dengeliyorlar ve mutluluğu simgelemek için kaşık kaşık bal yiyorlar ve sonra parti gerçekten başlıyor.

Kongo: İşleri Ciddi Tutun

Evlenmek üzere olanların çoğu heyecan ve beklentiyle doluyken, Kongolu çiftler mutluluklarını kontrol altında tutmalıdır. Törenden resepsiyona kadar tüm düğün günleri boyunca ikisinin gülümsemesine izin verilmez. Eğer yaparlarsa, evlilik konusunda ciddi olmadıkları anlamına gelir.

Yunanistan: Yakın Tıraş

Sağdıç” terimini almak isteyen bir Yunan damadın arkadaşı “koumparos” terimini tam anlamıyla almak istediğinde düğün gününde bir ustura çıkarıp arkadaşının yüzünü tıraş etmelidir. Bu işlemi tamamladığında artık onun sağdıcı olur. Yunan kültüründe damat gününün de tatlı bir tarafı vardır ki tıraş olduktan sonra, kayınvalidesi onu bal ve bademle besleyecektir.

Guatemala: Zili Çalın

Düğün resepsiyonuna ev sahipliği yapan Guatemala damatlarının ebeveynleri, bir şeyleri parçalamak da dahil olmak üzere istedikleri her şeyi yapabilirler. Yeni evliler geldiğinde, damadın annesinin çifte refah getirmek için pirinç ve un gibi tahıllarla dolu beyaz bir seramik çanı kırması bir gelenektir.

Yorum gönder